header oranje fruit en groenten

Komkommers: sealen of niet sealen?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1266 keer bekeken

Het reduceren van derving en “food waste” is bij veel supermarktketens en hun leveranciers prioriteit geworden. Tegelijkertijd is het reduceren van plastic óók een hot topic. Echter hebben sommige groentes een plasticje nodig om de kwaliteit te blijven behouden.

Supermarkten proberen voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. Jaarlijks worden grote hoeveelheden producten weggegooid omdat de kwaliteit niet meer goed is of omdat producten over hun uiterste houdbaarheidsdatum gaan. Dat kost geld en is slecht voor het milieu.

Tegelijkertijd is het reduceren van plastic in de supermarkt prioriteit geworden. Veel supermarktketens hebben uitgebreide programma’s om het gebruik van plastic te reduceren en waar mogelijk te elimineren. De voordelen voor het milieu lijken duidelijk.

Verpakkingsmateriaal tegen derving

Echter: wat te doen als verminderd gebruik van plastic leidt tot hogere derving? In de AGF-categorie zijn weinig onderwerpen zo complex als het gebruik van verpakkingsmateriaal om derving tegen te gaan. Dit geldt onder andere voor komkommers. Bij het kiezen van komkommers maken consumenten hun selectie in eerste instantie op basis van uiterlijk. Als de schil is beschadigd, de kleur te licht of vergeelt is of de producten minder stevig of zelfs slap zijn, laten consumenten komkommers in de supermarkt liggen.

cucumbers-3809535_1920

Komkommers verliezen makkelijk vocht. Dit resulteert in minder stevige of zelf slappe komkommers die de smaak en textuur beïnvloeden. Dit is voor de consument niet aantrekkelijk. Het plastic om de komkommer voorkomt dit vochtverlies waardoor komkommers steviger blijven. Ondanks de noodzaak het gebruik van plastic in AGF te verminderen, zijn verpakte komkommers langer houdbaar en dat reduceert de derving.

Milieuvriendelijke verbeteringen

De belangrijkste vraag is dan ook: kunnen we een goede balans vinden tussen het reduceren van het gebruik van plastic en het optimaliseren van derving? Helpt misting bijvoorbeeld op het schap om het vochtverlies te beperken? Is het mogelijk om Nederlandse komkommers die een kortere afstand afleggen zonder folie in het schap te leggen en alleen geïmporteerde komkommers te sealen? Helpen natuurlijke coatings om derving te verminderen? Wij helpen u graag bij deze vragen.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

digitaal kwaliteitssysteem

Waarom kiezen voor kwaliteitsmanagementsysteem software?

Als kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving, certificeringsstandaarden en klantenstandaarden waar je bedrijf aan moet voldoen. Met voortdurende veranderingen en ui...
25 Juni 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Kruisbesmettingen met allergenen: zo voldoe je aan de wetgeving

Het is wettelijk verplicht om kruisbesmettingen met allergenen in voedingsmiddelen te voorkomen. Meten is weten, maar meet jij wel het juiste? En is een analyse op allergenen voldoende om aan de wetge...
16 Mei 2023
Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief