Hoe lang is mijn product houdbaar?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1654 keer bekeken

Het is wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum (THT of TGT) te vermelden op voorverpakte levensmiddelen. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, is het product onveilig voor consumptie. Als levensmiddelenproducent moet je de veiligheid van jouw producten wel kunnen garanderen. Hoe weet je hoe lang een product houdbaar is? In deze blog gaat QA-adviseur Germa de Vries er op in.

De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum is een verplichte vermelding voor veel levensmiddelen. Er geldt een aantal uitzonderingen zoals voor sommige verse en lang houdbare voedingsmiddelen, waaronder bijvoorbeeld azijn, keukenzout, suikerwerk en verse, niet-gesneden groenten en fruit.

De houdbaarheidsdatum op levensmiddelen geeft consumenten de zekerheid dat het product tot die datum zijn normale kwaliteitseigenschappen (kleur, geur, consistentie en smaak) bezit, het product niet bedorven is en geen gevaar is voor de gezondheid.

Wat beïnvloedt de houdbaarheid van een product?

De houdbaarheid van een product hangt vooral af van de mogelijkheid tot het groeien van bederforganismen en pathogenen. De volgende factoren kunnen de houdbaarheid beïnvloeden:

  • De kwaliteit en houdbaarheid van de ingrediënten. Inkoop van kwalitatief hoge ingrediënten kunnen de houdbaarheid verhogen.
  • De receptuur en/of product samenstelling. Er zijn veel manieren om en product langer houdbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een proces als verhitten, drogen, fermenteren of zouten. De eigenschappen van het product worden dan zodanig verandert dat bederf- en ziekmakende micro-organismen geen kans meer hebben om te groeien. Maar er kunnen micro-organismen worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Om een product te maken als gedroogde worst, zuurkool, bier en Kefir zijn micro-organismen als bacteriën, gisten en schimmels nodig. Ook kunnen producenten houdbaarheid verlengende ingrediënten gebruiken zoals citroensap (citroenzuur), azijn (azijnzuur) en melkzuur.
  • De productieomstandigheden. Het is belangrijk om hygiënisch werken. Gebruik hygiënisch materiaal en voorkom kruisbesmetting of nabesmetting.
  • De temperatuurbeheersing. Bewaar de producten op de juiste temperatuur. Bij een temperatuur <0,0 C kunnen bacteriën die bederf veroorzaken niet meer groeien.
  • De bewaaromstandigheden. Bewaar voedingsmiddelen op de juiste manier. Op het etiket staat vermeld hoe het product bewaard moet worden. Bijvoorbeeld gekoeld bewaren bij <4 C. Als de bewaarvoorschriften niet nageleefd worden, vergroot dat de kans op bederf.

Hulp nodig?

Wil jij aan de wettelijke verplichting voldoen en de houdbaarheid van jouw product laten testen? Laat bij ons een houdbaarheidsonderzoek uitvoeren. Neem contact met ons op. Onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi helpt je graag.

Op de hoogte blijven van al onze kennisartikelen, whitepapers en relevante ontwikkelingen in de foodindustrie? Volg ons op LinkedIn.

Placeholder
Auteur: Germa de Vries Adviseur QA
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Listeria monocytogenes challenge test

Nieuwe eisen voor Listeria monocytogenes challenge testen

De manier waarop Listeria monocytogenes challenge testen moeten worden uitgevoerd, is gewijzigd. We leggen uit wat challenge testen zijn, welke wijzigingen zijn doorgevoerd, hoe onze laboratoria zich ...
21 Februari 2022
ikb logo

IKB

IKB staat voor Integrale Keten Beheersing en is een Nederlands systeem voor de registratie van vee in alle stadia van de vleesproductieketen. Het is een kwaliteitskeurmerk “van boeren, voor consumen...
24 Februari 2020
leveranciersaudit

Wijnen Square Crops

‘Een betere en efficiëntere borging van het kwaliteitssysteem’, dat was in 2015 de missie voor de kwaliteitsafdeling van Wijnen Square Crops. Annsophie Johansson ging als Coördinator Kwaliteit o...
13 Mei 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief