header oranje fruit en groenten

Hoe lang is mijn product houdbaar?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 2090 keer bekeken

Het is wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum (THT of TGT) te vermelden op voorverpakte levensmiddelen. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, is het product onveilig voor consumptie. Als levensmiddelenproducent moet je de veiligheid van jouw producten wel kunnen garanderen. Hoe weet je hoe lang een product houdbaar is? In deze blog gaat QA-adviseur Germa de Vries er op in.

De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum is een verplichte vermelding voor veel levensmiddelen. Er geldt een aantal uitzonderingen zoals voor sommige verse en lang houdbare voedingsmiddelen, waaronder bijvoorbeeld azijn, keukenzout, suikerwerk en verse, niet-gesneden groenten en fruit.

De houdbaarheidsdatum op levensmiddelen geeft consumenten de zekerheid dat het product tot die datum zijn normale kwaliteitseigenschappen (kleur, geur, consistentie en smaak) bezit, het product niet bedorven is en geen gevaar is voor de gezondheid.

Wat beïnvloedt de houdbaarheid van een product?

De houdbaarheid van een product hangt vooral af van de mogelijkheid tot het groeien van bederforganismen en pathogenen. De volgende factoren kunnen de houdbaarheid beïnvloeden:

  • De kwaliteit en houdbaarheid van de ingrediënten. Inkoop van kwalitatief hoge ingrediënten kunnen de houdbaarheid verhogen.
  • De receptuur en/of product samenstelling. Er zijn veel manieren om en product langer houdbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een proces als verhitten, drogen, fermenteren of zouten. De eigenschappen van het product worden dan zodanig verandert dat bederf- en ziekmakende micro-organismen geen kans meer hebben om te groeien. Maar er kunnen micro-organismen worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Om een product te maken als gedroogde worst, zuurkool, bier en Kefir zijn micro-organismen als bacteriën, gisten en schimmels nodig. Ook kunnen producenten houdbaarheid verlengende ingrediënten gebruiken zoals citroensap (citroenzuur), azijn (azijnzuur) en melkzuur.
  • De productieomstandigheden. Het is belangrijk om hygiënisch werken. Gebruik hygiënisch materiaal en voorkom kruisbesmetting of nabesmetting.
  • De temperatuurbeheersing. Bewaar de producten op de juiste temperatuur. Bij een temperatuur <0,0 C kunnen bacteriën die bederf veroorzaken niet meer groeien.
  • De bewaaromstandigheden. Bewaar voedingsmiddelen op de juiste manier. Op het etiket staat vermeld hoe het product bewaard moet worden. Bijvoorbeeld gekoeld bewaren bij <4 C. Als de bewaarvoorschriften niet nageleefd worden, vergroot dat de kans op bederf.

Hulp nodig?

Wil jij aan de wettelijke verplichting voldoen en de houdbaarheid van jouw product laten testen? Laat bij ons een houdbaarheidsonderzoek uitvoeren. Neem contact met ons op. Onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi helpt je graag.

Op de hoogte blijven van al onze kennisartikelen, whitepapers en relevante ontwikkelingen in de foodindustrie? Volg ons op LinkedIn.

Placeholder
Auteur: Germa de Vries Adviseur QA
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

digitaal kwaliteitssysteem

Waarom kiezen voor kwaliteitsmanagementsysteem software?

Als kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving, certificeringsstandaarden en klantenstandaarden waar je bedrijf aan moet voldoen. Met voortdurende veranderingen en ui...
25 Juni 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Kruisbesmettingen met allergenen: zo voldoe je aan de wetgeving

Het is wettelijk verplicht om kruisbesmettingen met allergenen in voedingsmiddelen te voorkomen. Meten is weten, maar meet jij wel het juiste? En is een analyse op allergenen voldoende om aan de wetge...
16 Mei 2023
Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief