Hoe je een management review uitvoert

11-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1162 keer bekeken

Het nieuwe jaar is van start. Dat betekent dat het weer tijd is om de jaarlijkse verificatie en management review uit te voeren. In deze blog leggen we uit wat een management review is en hoe je deze uitvoert.

Wat is een management review?

Een management review, ook wel directiebeoordeling genoemd, is een beoordeling van het kwaliteitssysteem door de directie. Het doel is dat de directie het kwaliteitssysteem beoordeelt op blijvende geschiktheid en effectiviteit om zo de voedselveiligheid te borgen.

Wanneer wordt een management review uitgevoerd?

In de meeste gevallen wordt de review aan het einde of aan het begin van een kalenderjaar uitgevoerd om alle kwaliteit gerelateerde zaken van het afgelopen jaar te beoordelen. Hoe vaak de review wordt uitgevoerd, is per bedrijf verschillend. In de GFSI erkende normen, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000, wordt vereist dat deze minimaal jaarlijks wordt uitgevoerd.

Wie voert de review uit?

De naam zegt het eigenlijk al: de management review wordt uitgevoerd door het management, oftewel de directie van je bedrijf. In de praktijk is het meestal zo dat alle gegevens door de kwaliteitsmanager worden verzameld en aan de directie worden voorgelegd. De kwaliteitsmanager kan adviseren over werkwijzen of verbeterpunten en de directie moet hier besluiten over nemen. Hierbij moet de directie altijd het doel voor ogen houden: het borgen van de voedselveiligheid. De verslaglegging van de review wordt meestal verzorgd door de kwaliteitsmanager of de externe QA adviseur.

Welke onderwerpen moeten aan bod komen?

Ben je gecertificeerd voor een kwaliteitsnorm? Dan staat in de norm vaak precies beschreven welke onderwerpen minimaal aan bod moeten komen tijdens de management review. Voorbeelden van onderwerpen zijn:

 • Follow-up acties uit voorgaande management reviews
 • Klachtenanalyse
 • Resultaten uit interne en externe audits en inspecties
 • Analyse van labresultaten
 • Food Safety Culture beoordeling

Hoe zorg ik voor de juiste verslaglegging?

Maak een verslag van alle besproken punten. Noteer hierbij ook de resultaten, bevindingen, verbeterpunten en de besluiten van de directie, zodat je alles in één verslag bij elkaar hebt. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze online Verslagen (Memo) module. Hierin leg je ook eenvoudig al je andere kwaliteitsverslagen vast, zodat je alle informatie als input voor de management review snel inzichtelijk hebt. Maak categorieën aan voor iedere vorm van verslaglegging, zoals:

 • Recalltest
 • HACCP team overleg
 • Validatie
 • Interne audit
 • TACCP analyse
E-learning

Hoe ga ik aan de slag met de actiepunten?

Neem de actiepunten op in je centrale actieoverzicht. Maak je gebruik van onze online Verslagen en Acties modules? Dan koppel je de acties direct aan je management review verslag. De acties staan automatisch in de centrale actielijst en hiermee heb je altijd een overzicht van lopende, verlopen en afgeronde acties.

Hoe heb ik de input voor mijn management review snel compleet?

Het is een flinke klus om alle verslagen, statistieken en resultaten bij elkaar te verzamelen. Daarom ontwikkelden we online QA software om deze gegevens altijd snel inzichtelijk te hebben. Hiermee centraliseer je verslagen en verbeteracties, maak je complete grafieken met resultaten per periode en heb je bijvoorbeeld altijd inzicht in behaalde competenties per medewerker.

Jouw management review snel compleet?

Heb je hulp nodig bij het uitvoeren en vastleggen van je management review? Of wil je deze juist efficiënter uitvoeren? Onze consultants staan graag voor je klaar! Neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven van al het nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie? Volg ons op LinkedIn.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief