header oranje fruit en groenten

Hoe je een management review uitvoert

11-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 196 keer bekeken

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat het weer bijna tijd is om de jaarlijkse verificatie en management review uit te voeren. In deze blog leggen we uit wat een management review is en hoe je deze uitvoert.

Wat is een management review?

Een management review, ook wel directiebeoordeling genoemd, is een beoordeling van het kwaliteitssysteem door de directie. Het doel is dat de directie het kwaliteitssysteem beoordeelt op blijvende geschiktheid en effectiviteit om zo de voedselveiligheid te borgen.

Wanneer wordt een management review uitgevoerd?

In de meeste gevallen wordt de review aan het einde of aan het begin van een kalenderjaar uitgevoerd om alle kwaliteit gerelateerde zaken van het afgelopen jaar te beoordelen. Hoe vaak de review wordt uitgevoerd, is per bedrijf verschillend. In de GFSI erkende normen, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000, wordt vereist dat deze minimaal jaarlijks wordt uitgevoerd.

Wie voert de review uit?

De naam zegt het eigenlijk al: de management review wordt uitgevoerd door het management, oftewel de directie van je bedrijf. In de praktijk is het meestal zo dat alle gegevens door de kwaliteitsmanager worden verzameld en aan de directie worden voorgelegd. De kwaliteitsmanager kan adviseren over werkwijzen of verbeterpunten en de directie moet hier besluiten over nemen. Hierbij moet de directie altijd het doel voor ogen houden: het borgen van de voedselveiligheid. De verslaglegging van de review wordt meestal verzorgd door de kwaliteitsmanager.

Welke onderwerpen moeten aan bod komen?

Ben je gecertificeerd voor een kwaliteitsnorm? Dan staat in de norm vaak precies beschreven welke onderwerpen minimaal aan bod moeten komen tijdens de management review. Voorbeelden van onderwerpen zijn:

 • Follow-up acties uit voorgaande management reviews
 • Klachtenanalyse
 • Resultaten uit interne en externe audits en inspecties
 • Analyse van labresultaten
 • Food Safety Culture beoordeling

Hoe zorg ik voor de juiste verslaglegging?

Maak een verslag van alle besproken punten. Noteer hierbij ook de resultaten, bevindingen, verbeterpunten en de besluiten van de directie, zodat je alles in één verslag bij elkaar hebt. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze online Verslagen (Memo) module. Hierin leg je ook eenvoudig al je andere kwaliteitsverslagen vast, zodat je alle informatie als input voor de management review snel inzichtelijk hebt. Maak categorieën aan voor iedere vorm van verslaglegging, zoals:

 • Recalltest
 • HACCP team overleg
 • Validatie
 • Interne audit
 • TACCP analyse
E-learning

Hoe ga ik aan de slag met de actiepunten?

Neem de actiepunten op in je centrale actieoverzicht. Maak je gebruik van onze online Verslagen en Acties modules? Dan koppel je de acties direct aan je management review verslag. De acties staan automatisch in de centrale actielijst en hiermee heb je altijd een overzicht van lopende, verlopen en afgeronde acties.

Hoe heb ik de input voor mijn management review snel compleet?

Het is een flinke klus om alle verslagen, statistieken en resultaten bij elkaar te verzamelen. Daarom ontwikkelden we online QA software om deze gegevens altijd snel inzichtelijk te hebben. Hiermee centraliseer je verslagen en verbeteracties, maak je complete grafieken met resultaten per periode en heb je bijvoorbeeld altijd inzicht in behaalde competenties per medewerker.

Jouw management review snel compleet?

Heb je hulp nodig bij het uitvoeren en vastleggen van je management review? Onze consultants staan graag voor je klaar! Neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven van al het nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie? Volg ons op LinkedIn.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dienst-etiketteren

Zout: verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Maar waarom zit er zout in en hoeveel gram zout is toegestaan? We eten over het algemeen te veel...
07 December 2018
Kaas-op-planken

Ready to eat. Of niet?

Regelmatig worden producten vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes uit de markt teruggeroepen. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden ...
27 Januari 2020
branche-visindustrie

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Om als foodbedrijf – voor mens en dier – te exporteren naar de USA heb je te maken met aanvullende regelgeving. Om goedgekeurd te worden als leverancier voor jouw klant in de USA, moet...
17 Juni 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu