header oranje fruit en groenten

FSSC 22000

24-02-2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 41 keer bekeken

FSSC (Food Safety System Certification) 22000 is een GFSI erkende standaard. Het FSSC 22000 schema bevat een certificeringsmodel dat je kan gebruiken voor de hele voedselketen. De documenten bevatten eisen voor bedrijven in de voedselketen om het FSSC 22000 certificaat te behalen. Het doel is het effectief managen van de voedselveiligheid verantwoordelijkheden van een bedrijf.

Versie 5

In juni 2019 is versie 5 gepubliceerd. Deze versie bestaat uit drie onderdelen:

 • De norm ISO 22000:2018
  Eisen omtrent organisatorische en management zaken.
 • Basis voorwaarden programma
  Eisen omtrent voedselveiligheidszaken zodat je producten veilig kunt produceren, denk aan bouwkundige eisen, inkoop eisen en schoonmaak eisen.
 • FSSC 22000 specifieke eisen
  GFSI eisen zoals product integriteit en food defense.

Naast deze drie componenten bestaat de mogelijkheid om een vrijwillige kwaliteitsmodule mee te nemen die op de eisen van ISO 9001 gebaseerd is.

 

FSSC 22000 certificaat

Via een certificerende instantie, welke is geaccrediteerd voor het uitvoeren van audits, kun jij het geïmplementeerde kwaliteitssystemen laten certificeren. Om FSSC 22000 certificaat te behalen moet je een 3 jarig contract afsluiten met de gekozen gecertificeerde instantie. Het traject hiervoor bestaat uit meerdere audits:

 • Initiële audit: hierbij wordt beoordeeld in hoeverre jouw bedrijf aan de FSSC 22000 eisen voldoet. De geconstateerde afwijkingen (minors, majors, criticals) moet je oplossen voordat de certificerende instantie een certificaat kan uitgegeven.
 • Opvolgaudit: als er meerdere minor, majors en/of criticals zijn geconstateerd, kan de auditor bepalen dat een opvolgaudit nodig is. De opvolgaudit is er dan voor om deze punten te beoordelen op mate van verbetering voordat de certificerende instantie een certificaat kan uitgegeven.
 • In de 2 daaropvolgende jaren zijn er tussentijdse audits. Waarvan 1 audit verplicht onaangekondigd is.
 • Daarna volgt een nieuwe cyclus van 3 jaar. De eerste audit is een certificeringsaudit waarbij alle onderwerpen worden beoordeeld. Doorgaans duurt deze audit langer dan de tussentijdse audits.

Na het volbrengen van de audit ontvangt jouw bedrijf een certificaat dat 3 jaar geldig is. Op het FSSC 22000 certificaat staat geen score zoals bij sommige andere kwaliteitssystemen. Meer informatie kan je vinden op www.fssc22000.com.

Software oplossingen

Slimmer en efficiënter werken op jouw kwaliteitsafdeling?
Er komt voor jou heel wat kijken bij het beheren van een kwaliteitssysteem. Zeker als je moet voldoen aan alle FSSC 22000 eisen. Daarom hebben we online alles-in-één QA software ontwikkeld waarmee je op een slimme en efficiënte wijze al je kwaliteitszaken beheert en borgt.

 • Keuze uit verschillende modules, zoals inspecties, online handboek, E-learning, specificaties, registraties en leveranciers
 • Vanwege flexibele inrichting toepasbaar binnen iedere branche en bedrijfsgrootte
 • Snel en eenvoudig te implementeren
laptop2

Wil jij ook op efficiënte wijze voldoen aan alle FSSC 2200 eisen?

Bekijk wat onze software voor jouw en je bedrijf kan betekenen.

Bekijk de software
normec-foto-placeholder
Auteur: Emma van der Geer Commercieel Manager
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

header digitaal inspecteren

Inspecteer jij al digitaal?

Inspecties uitvoeren moet. Inspecties zijn namelijk onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem dat jij met jouw bedrijf hebt gekozen. Je voert inspecties uit om te controleren of...
25 Januari 2020
Carenet

Normec Foodcare Online support: de best passende oplossing voor iedere klant

Klanttevredenheid staat bij Normec Foodcare Online hoog in het vaandel. Daarom staat onze afdeling support iedere werkdag voor alle klanten klaar om vraagstukken telefonisch, per mail of via de chat t...
23 Juni 2020

BRC Food

De BRCGS voor Food Safety is een GFSI (Global Food Safety Initiative) erkende standaard en is 1998 ontwikkeld door Engelse retailers. BRC Food zorgt voor het beheer van de productveiligheid, integrite...
26 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu