Kennis

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

frambozen

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

In de mooie zomermaanden neemt de vraag naar zachtfruit toe. Naast aardbeien en blauwe bessen, neemt de consumptie van frambozen snel toe. De houdbaarheid en optimale smaak van frambozen is echter een uitdaging. Wij helpen je daar graag bij.

Hoewel de consumptie van frambozen aanzienlijk lager ligt dan de consumptie van blauwe bessen en aardbeien, wordt ook hier flink geïnvesteerd in betere smaak en houdbaarheid. Door middel van nieuwe variëteiten, maar ook door middel van verbeteringen in het proces.

Op het moment van aankoop in de supermarkt is naast de prijs het uiterlijk van frambozen belangrijk voor de consument. Versheid is belangrijk en daarnaast moeten ze uniform zijn in kleur. Een goede, heldere kleur is belangrijk om aankopen te stimuleren. Het uiterlijk drijft dus vooral de primaire aankoop in de winkel.

Korte houdbaarheid

Herhaalaankopen en daarmee consumptiegroei van frambozen worden echter vooral gedreven door smaak en houdbaarheid. Frambozen hebben een relatief korte houdbaarheid. Houdbaarheid van frambozen meten we in onze kwaliteitsprogramma’s onder andere in de vorm van het percentage zachte frambozen, vruchten met natte kneuzingen en beschimmelde vruchten.

Vooral schimmelvorming is moeilijk te zien op het moment van aankoop. Wat begint met kleine puntjes in of op de framboos eindigt vaak met een geheel beschimmeld bakje. Niks is zo vervelend voor een consument als bij thuiskomst blijkt dat een bakje frambozen beschimmeld is of dat de frambozen nat en zacht zijn.

De consument stelt dan voor lange tijd herhaalaankopen uit. In onze analyses van frambozen vinden we regelmatig monsters die consumenten niet zouden kopen of consumeren als gevolg van beschimmelde of natte bessen.

Zoetzuurverhouding van de framboos

De smaak van frambozen wordt in hoge mate bepaald door de verhouding tussen suiker en zuur, de zoetzuurverhouding. Soms kunnen frambozen erg zuur zijn. Idealiter ligt het zuurpercentage onder de 2%.

De echte uitdaging is de balans tussen smaak en houdbaarheid. Wat over het algemeen goed is voor de smaak, zorgt vaak voor korte houdbaarheid. Het optimaal verkopen van frambozen kan alleen door een optimale koelketen tot in de winkel te garanderen. Deze koeling is ook tijdens promoties van cruciaal belang, zeker nu de temperaturen oplopen. Daarnaast is het van belang de tijd tussen oogst en consumptie te minimaliseren en de juiste variëteit te kiezen.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

De laatste berichten

“Vrij-van” allergenenclaims

“Vrij-van” allergenenclaims

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

Specificatiebeheer: wat komt er kijken bij het beheren van productspecificaties?

Specificatiebeheer: wat komt er kijken bij het beheren van productspecificaties?