header oranje fruit en groenten

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1664 keer bekeken

In de mooie zomermaanden neemt de vraag naar zachtfruit toe. Naast aardbeien en blauwe bessen, neemt de consumptie van frambozen snel toe. De houdbaarheid en optimale smaak van frambozen is echter een uitdaging. Wij helpen je daar graag bij.

Hoewel de consumptie van frambozen aanzienlijk lager ligt dan de consumptie van blauwe bessen en aardbeien, wordt ook hier flink geïnvesteerd in betere smaak en houdbaarheid. Door middel van nieuwe variëteiten, maar ook door middel van verbeteringen in het proces.

Op het moment van aankoop in de supermarkt is naast de prijs het uiterlijk van frambozen belangrijk voor de consument. Versheid is belangrijk en daarnaast moeten ze uniform zijn in kleur. Een goede, heldere kleur is belangrijk om aankopen te stimuleren. Het uiterlijk drijft dus vooral de primaire aankoop in de winkel.

Vooral schimmelvorming is moeilijk te zien op het moment van aankoop. Wat begint met kleine puntjes in of op de framboos eindigt vaak met een geheel beschimmeld bakje. Niks is zo vervelend voor een consument als bij thuiskomst blijkt dat een bakje frambozen beschimmeld is of dat de frambozen nat en zacht zijn.

De consument stelt dan voor lange tijd herhaalaankopen uit. In onze analyses van frambozen vinden we regelmatig monsters die consumenten niet zouden kopen of consumeren als gevolg van beschimmelde of natte bessen.

Zoetzuurverhouding van de framboos

De smaak van frambozen wordt in hoge mate bepaald door de verhouding tussen suiker en zuur, de zoetzuurverhouding. Soms kunnen frambozen erg zuur zijn. Idealiter ligt het zuurpercentage onder de 2%.

De echte uitdaging is de balans tussen smaak en houdbaarheid. Wat over het algemeen goed is voor de smaak, zorgt vaak voor korte houdbaarheid. Het optimaal verkopen van frambozen kan alleen door een optimale koelketen tot in de winkel te garanderen. Deze koeling is ook tijdens promoties van cruciaal belang, zeker nu de temperaturen oplopen. Daarnaast is het van belang de tijd tussen oogst en consumptie te minimaliseren en de juiste variëteit te kiezen.

zacht fruit

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

normec vis

Belangrijke aandachtspunten bij de etikettering van diepgevroren levensmiddelen

In Verordening (EU) Nr. 1169/2011 over voedselinformatie aan consumenten staan de algemene regels voor de etikettering van levensmiddelen. Er zijn ook levensmiddelen waar specifieke regels voor gelden...
06 Juli 2021
Listeria monocytogenes challenge test

Challenge testen Listeria monocytogenes: al meer dan 10 jaar een begrip

Zijn de producten van je bedrijf veilig te eten binnen de houdbaarheidstermijn? De challenge test is een belangrijke tool om dit te ontdekken. Normec Foodcare voert al meer dan 10 jaar onder accredita...
01 Maart 2023
Logo WSPFood

WSP Food tilt de kwaliteitsborging naar een hoger niveau

WSP Food in Beuningen versnijdt en verpakt hoogwaardige vleeswaren sinds 2009. Om de kwaliteitsborging naar een nog hoger niveau te tillen en meer inzicht te verkrijgen in KPI’s, heeft het bedrijf g...
02 November 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief