Binnen het zachtfruitsegment hebben we de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen gezien in smaak en consumptie van blauwe bessen en aardbeien. Toch staat ook de frambozenwereld niet stil. De optimale balans tussen smaak en houdbaarheid van frambozen is een uitdaging. Wij helpen je daar graag bij.
Hoewel de consumptie van frambozen aanzienlijk lager ligt dan de consumptie van blauwe bessen en aardbeien, wordt ook hier flink geïnvesteerd in betere smaak en houdbaarheid. In onze kwaliteitsprogramma’s zien we duidelijke verbeteringen in smaak en houdbaarheid die óók voor de consument merkbaar zijn.
Op het moment van aankoop in de supermarkt is (naast prijs) het uiterlijk van frambozen vooral belangrijk voor de consument. Idealiter zijn frambozen uniform in kleur en maat. Een goede, heldere kleur is belangrijk om aankopen te stimuleren. Het uiterlijk drijft dus vooral de primaire aankoop in de winkel.
Herhaalaankopen en daarmee consumptiegroei van frambozen worden echter vooral gedreven door smaak en houdbaarheid. Frambozen hebben een relatief korte houdbaarheid. Houdbaarheid van frambozen meten we in onze kwaliteitsprogramma’s onder andere in de vorm van het percentage zachte frambozen, vruchten met natte kneuzingen en beschimmelde vruchten.
Vooral schimmelvorming is moeilijk te zien op het moment van aankoop. Wat begint met kleine zwarte vlekjes in de framboos eindigt vaak met een geheel beschimmeld bakje. Het begin van schimmelvorming is niet te zien in de winkel en de consument koopt frambozen wat dat betreft op goed geluk.
Niks is zo vervelend voor een consument als bij thuiskomst blijkt dat een bakje frambozen beschimmeld is. De consument stelt dan voor lange tijd herhaalaankopen uit. In onze analyses van frambozen vinden we regelmatig monsters die consumenten niet zouden kopen of consumeren als gevolg van beschimmelde of natte bessen.
De smaak van frambozen wordt in hoge mate bepaald door de verhouding tussen suiker en zuur, de zoetzuurverhouding. Rijpere vruchten hebben een betere smaak. Soms kunnen frambozen erg zuur zijn en dit is een belangrijk element dat de consument kan teleurstellen. In onze kwaliteitsprogramma’s komen we soms frambozen tegen met een zuurgraad van 3%.
De echte uitdaging in frambozen is de balans tussen smaak en houdbaarheid. Wat over het algemeen goed is voor de smaak, zorgt vaak voor korte houdbaarheid. Optimaal verkopen van frambozen kan wat dat betreft alleen door ook een optimale koelketen tot in de winkel te garanderen en de tijd tussen oogst en consumptie te minimaliseren.
Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.
In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:
Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.
Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.
Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Het Beter Leven Keurmerk maakt afspraken met bedrijven over onder andere de leefruimte van het vee en...
De uiterste houdbaarheidsdatum moet worden vermeld op bederfelijke levensmiddelen. Na deze datum is het product onveilig voor consumptie; het gaat hier om voedselveiligheid. Op alle andere levensmidde...
Wil je jouw medewerkers opleiden voor het controleren en keuren van aardappelen, groenten- en fruitproducten? Dat kan me...
Zoals je weet, is binnen retail de groenten- en fruitafdeling belangrijk; het paradepaardje. Vaak is dit het meest in he...
Versproducten als AGF zijn maar beperkt houdbaar. Het reduceren van derving en “food waste” is bij veel supermarktke...
Als producent van levensmiddelen moet je een onderbouwing hebben voor de houdbaarheid van de producten die je verkoopt. ...
Het schap in de supermarkt is de beste plek om te meten wat de consument écht ervaart. Daarom meten wij voor jou de kwa...
Als voedselproducerend bedrijf wil je natuurlijk niet betrokken raken bij voedselschandalen. Opspraken als het gebruik v...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!