Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1269 keer bekeken

Binnen het zachtfruitsegment hebben we de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen gezien in smaak en consumptie van blauwe bessen en aardbeien. Toch staat ook de frambozenwereld niet stil. De optimale balans tussen smaak en houdbaarheid van frambozen is een uitdaging. Wij helpen je daar graag bij.

Hoewel de consumptie van frambozen aanzienlijk lager ligt dan de consumptie van blauwe bessen en aardbeien, wordt ook hier flink geïnvesteerd in betere smaak en houdbaarheid. In onze kwaliteitsprogramma’s zien we duidelijke verbeteringen in smaak en houdbaarheid die óók voor de consument merkbaar zijn.

Op het moment van aankoop in de supermarkt is (naast prijs) het uiterlijk van frambozen vooral belangrijk voor de consument. Idealiter zijn frambozen uniform in kleur en maat. Een goede, heldere kleur is belangrijk om aankopen te stimuleren. Het uiterlijk drijft dus vooral de primaire aankoop in de winkel.

Vooral schimmelvorming is moeilijk te zien op het moment van aankoop. Wat begint met kleine zwarte vlekjes in de framboos eindigt vaak met een geheel beschimmeld bakje. Het begin van schimmelvorming is niet te zien in de winkel en de consument koopt frambozen wat dat betreft op goed geluk.

Niks is zo vervelend voor een consument als bij thuiskomst blijkt dat een bakje frambozen beschimmeld is. De consument stelt dan voor lange tijd herhaalaankopen uit. In onze analyses van frambozen vinden we regelmatig monsters die consumenten niet zouden kopen of consumeren als gevolg van beschimmelde of natte bessen.

Zoetzuurverhouding van de framboos

De smaak van frambozen wordt in hoge mate bepaald door de verhouding tussen suiker en zuur, de zoetzuurverhouding. Rijpere vruchten hebben een betere smaak. Soms kunnen frambozen erg zuur zijn en dit is een belangrijk element dat de consument kan teleurstellen. In onze kwaliteitsprogramma’s komen we soms frambozen tegen met een zuurgraad van 3%.

De echte uitdaging in frambozen is de balans tussen smaak en houdbaarheid. Wat over het algemeen goed is voor de smaak, zorgt vaak voor korte houdbaarheid. Optimaal verkopen van frambozen kan wat dat betreft alleen door ook een optimale koelketen tot in de winkel te garanderen en de tijd tussen oogst en consumptie te minimaliseren.

berries

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief