header oranje fruit en groenten

De wereld van E-nummers

17-04-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 267 keer bekeken

Je ziet ze op bijna elk etiket vermeld staan: E-nummers. Maar wat zijn E-nummers eigenlijk en wat is de functie ervan? Labeling Specialist Sanne legt het uit.

E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn toegelaten in voedingsmiddelen voor  menselijke consumptie. Het zijn stoffen die worden toegevoegd aan producten om bijvoorbeeld het uiterlijk of de houdbaarheid te verbeteren. Volgens de wet (Verordening (EG) Nr. 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven) is een levensmiddelenadditief:“Elke stof, met of zonder voedingswaarde, die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd en gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt, en die voor technologische doeleinden bij het vervaardigen, verwerken, bereiden, behandelen, verpakken, vervoeren of opslaan van levensmiddelen bewust aan deze levensmiddelen wordt toegevoegd, met als gevolg of redelijkerwijs te verwachten gevolg dat de stof zelf of bijproducten ervan, direct of indirect, een bestanddeel van die levensmiddelen worden;”

Waarom zitten E-nummers in voedingsmiddelen?

Alle additieven hebben altijd een functie in het eindproduct. Dit kunnen bijvoorbeeld antiklontenmiddelen, kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen zijn. Op het etiket worden de additieven aangeduid met de naam van de categorie die past bij de functie in het levensmiddel. Of het wordt aangeduid met de voornaamste functie als het additief tot meer dan één categorie behoort. De fabrikant mag zelf bepalen of na de categorie de specifieke benaming van de stof óf het E-nummer wordt vermeld.

Natuurlijke en kunstmatige toevoegingen

Veel stoffen komen al van nature in onze voeding voor en hebben als additief een E-nummer gekregen. Sommige E-nummers worden uit planten gewonnen, andere hebben een dierlijke oorsprong. Kleurstof E120 wordt bijvoorbeeld gewonnen uit schildluizen. Er zijn ook vitamines die een E-nummer hebben, zoals E300 Ascorbinezuur (Vitamine C). Sommige E-nummers komen in de natuur niet voor maar worden kunstmatig in een fabriek gemaakt.

Veilige hoeveelheid

Een stof mag niet zomaar als additief worden gebruikt. In de Europese Unie moet de veiligheid van een additief eerst beoordeeld worden door de European Food Safety Authority (EFSA). Als het additief wordt toegelaten, kent de Europese Commissie een E-nummer toe. In de wet staat vastgelegd welke additieven in welke producten gebruikt mogen worden en hoeveel er maximaal mag worden toegevoegd.

Hulp nodig?

Weten hoe je kan controleren of het toevoegen van een additief is toegestaan en welke wetgeving je nodig hebt? Lees dan deze blog. Wij helpen je daarnaast graag bij vraagstukken over additieven. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste wetgeving. Neem voor meer informatie contact met ons op of volg de training Additievenwetgeving.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

In 2015 werd door het Global Food Safety Initiative (GFSI) een nieuwe term genoemd: Food Safety Culture. Volgens het GFSI gaat Food Safety Culture om de gedeelde waarden, overtuigingen en normen die v...
02 Maart 2021
food safety cultuur

Zo maak je van kwaliteit een gedeelde verantwoordelijkheid

We zien het vaak in de praktijk: kwaliteitszorg wordt volledig gedragen door de kwaliteitsafdeling en leeft maar weinig binnen de verschillende afdelingen van het bedrijf. Hoe maak je van kwaliteit ee...
29 Juli 2020
dienst-etiketteren

KWID: wanneer en hoe?

Een productnaam of afbeelding op een verpakking zegt vaak iets over één of meer ingrediënten die het product bevat. Van sommige ingrediënten moet je het percentage vermelden om de consument go...
23 Maart 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu