• nl
    • en
    • de

De wereld van E-nummers

Je ziet ze op bijna elk etiket vermeld staan: E-nummers. Maar wat zijn E-nummers eigenlijk en wat is de functie ervan? Labeling Specialist Sanne legt het uit.

E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn toegelaten in voedingsmiddelen voor  menselijke consumptie. Het zijn stoffen die worden toegevoegd aan producten om bijvoorbeeld het uiterlijk of de houdbaarheid te verbeteren. Volgens de wet (Verordening (EG) Nr. 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven) is een levensmiddelenadditief:

“Elke stof, met of zonder voedingswaarde, die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd en gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt, en die voor technologische doeleinden bij het vervaardigen, verwerken, bereiden, behandelen, verpakken, vervoeren of opslaan van levensmiddelen bewust aan deze levensmiddelen wordt toegevoegd, met als gevolg of redelijkerwijs te verwachten gevolg dat de stof zelf of bijproducten ervan, direct of indirect, een bestanddeel van die levensmiddelen worden;”

Waarom zitten E-nummers in voedingsmiddelen?
Alle additieven hebben altijd een functie in het eindproduct. Dit kunnen bijvoorbeeld antiklontenmiddelen, kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen zijn. Op het etiket worden de additieven aangeduid met de naam van de categorie die past bij de functie in het levensmiddel. Of het wordt aangeduid met de voornaamste functie als het additief tot meer dan één categorie behoort. De fabrikant mag zelf bepalen of na de categorie de specifieke benaming van de stof óf het E-nummer wordt vermeld.

Natuurlijke en kunstmatige toevoegingen
Veel stoffen komen al van nature in onze voeding voor en hebben als additief een E-nummer gekregen. Sommige E-nummers worden uit planten gewonnen, andere hebben een dierlijke oorsprong. Kleurstof E120 wordt bijvoorbeeld gewonnen uit schildluizen. Er zijn ook vitamines die een E-nummer hebben, zoals E300 Ascorbinezuur (Vitamine C). Sommige E-nummers komen in de natuur niet voor maar worden kunstmatig in een fabriek gemaakt.

Veilige hoeveelheid
Een stof mag niet zomaar als additief worden gebruikt. In de Europese Unie moet de veiligheid van een additief eerst beoordeeld worden door de European Food Safety Authority (EFSA). Als het additief wordt toegelaten, kent de Europese Commissie een E-nummer toe. In de wet staat vastgelegd welke additieven in welke producten gebruikt mogen worden en hoeveel er maximaal mag worden toegevoegd.

Weten hoe u kunt controleren of het toevoegen van een additief is toegestaan en welke wetgeving u nodig heeft? Lees dan deze blog. Wij helpen u daarnaast graag bij vraagstukken over additieven. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste wetgeving. Neem voor meer informatie contact met ons op of volg de training Additievenwetgeving.

Etiket check boxarrow-up

Datum

17-04-2019

Categorie

Blog | Label & Specifications

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten