header oranje fruit en groenten

De wereld van E-nummers

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1235 keer bekeken

Je ziet ze op bijna elk etiket vermeld staan: E-nummers. Maar wat zijn E-nummers eigenlijk en wat is de functie ervan? Labeling Specialist Sanne legt het uit.

E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn toegelaten in voedingsmiddelen voor  menselijke consumptie. Het zijn stoffen die worden toegevoegd aan producten om bijvoorbeeld het uiterlijk of de houdbaarheid te verbeteren. Volgens de wet (Verordening (EG) Nr. 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven) is een levensmiddelenadditief:“Elke stof, met of zonder voedingswaarde, die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd en gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt, en die voor technologische doeleinden bij het vervaardigen, verwerken, bereiden, behandelen, verpakken, vervoeren of opslaan van levensmiddelen bewust aan deze levensmiddelen wordt toegevoegd, met als gevolg of redelijkerwijs te verwachten gevolg dat de stof zelf of bijproducten ervan, direct of indirect, een bestanddeel van die levensmiddelen worden;”

Waarom zitten E-nummers in voedingsmiddelen?

Alle additieven hebben altijd een functie in het eindproduct. Dit kunnen bijvoorbeeld antiklontenmiddelen, kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen zijn. Op het etiket worden de additieven aangeduid met de naam van de categorie die past bij de functie in het levensmiddel. Of het wordt aangeduid met de voornaamste functie als het additief tot meer dan één categorie behoort. De fabrikant mag zelf bepalen of na de categorie de specifieke benaming van de stof óf het E-nummer wordt vermeld.

Natuurlijke en kunstmatige toevoegingen

Veel stoffen komen al van nature in onze voeding voor en hebben als additief een E-nummer gekregen. Sommige E-nummers worden uit planten gewonnen, andere hebben een dierlijke oorsprong. Kleurstof E120 wordt bijvoorbeeld gewonnen uit schildluizen. Er zijn ook vitamines die een E-nummer hebben, zoals E300 Ascorbinezuur (Vitamine C). Sommige E-nummers komen in de natuur niet voor maar worden kunstmatig in een fabriek gemaakt.

Veilige hoeveelheid

Een stof mag niet zomaar als additief worden gebruikt. In de Europese Unie moet de veiligheid van een additief eerst beoordeeld worden door de European Food Safety Authority (EFSA). Als het additief wordt toegelaten, kent de Europese Commissie een E-nummer toe. In de wet staat vastgelegd welke additieven in welke producten gebruikt mogen worden en hoeveel er maximaal mag worden toegevoegd.

Hulp nodig?

Weten hoe je kan controleren of het toevoegen van een additief is toegestaan en welke wetgeving je nodig hebt? Lees dan deze blog. Wij helpen je daarnaast graag bij vraagstukken over additieven. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste wetgeving. Neem voor meer informatie contact met ons op of volg de training Additievenwetgeving.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021
beter-leven logo

Beter Leven

De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Door met bedrijven afspraken te maken over onder andere de leefruimte en ingrepen die het welzijn aan...
24 Februari 2020
maitre

“De flexibiliteit van Normec Foodcare is erg prettig”

Maître – producent van onder andere kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdcomponenten – werkt al een lange tijd samen met Normec Foodcare. Door hun goede ervaringen hebben ze ook voor een samenwerki...
30 September 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief