Kennis

De perfecte paprika

paprika

De perfecte paprika

De productgroep paprika is al jaren erg kleurrijk. De smaak en het gebruik van paprika’s is divers. De zoetheid van de onrijpe groene paprika is uiteraard het laagst terwijl die van rijpe rode, gele en oranje paprika juist hoog is. Met de introductie van de zoete puntpaprika is er een geheel nieuwe dimensie toegevoegd aan de paprika-categorie. Hoe zorg je voor de perfecte kwaliteit?

Puntpaprika’s zijn geweldig in een salade of als tussendoortje. Ze kunnen geroosterd, gegrild of geroerbakt worden. Ook zijn ze in meerdere kleuren verkrijgbaar. Naast de bekende rode puntpaprika, zijn er nu ook gele en oranje exemplaren verkrijgbaar. Deze eigenschappen hebben geleid tot een enorme ontwikkeling in de consumptie van zoete puntpaprika’s.

Goede houdbaarheid

Puntpaprika’s zijn zoeter dan gewone paprika’s en goed houdbaar. Qua kwaliteit moeten puntpaprika’s stevig, glad en smetteloos zijn. De ideale bewaartemperatuur van paprika’s is 12 tot 15 graden Celcius. Daaronder ontstaat koude-schade. Voor supermarkten is het daarom belangrijk dat de paprika’s bewaard worden buiten de koelcel. Bij de consument thuis moeten paprika’s bewaard worden buiten de koelkast. Hoe zorg je ervoor dat de consument tevreden is over de kwaliteit van puntpaprika’s?

Meten is weten

In ons laboratorium monitoren we de kwaliteit van zoete puntpaprika’s doorlopend. We meten onder andere brix, rijpheid, uiterlijk en houdbaarheid. Daarnaast bieden we specifieke trainingen aan op het gebied van productkwaliteit. Een van onze trainingsmodules is speciaal gericht op de kwaliteit van paprika.

Ook ondersteunen we producenten, importeurs, exporteurs en supermarktketens op het gebied van kwaliteit, onder andere door het opstellen van productspecificaties of door de inzet van een ervaren en goed opgeleide keurmeester. Kortom, een totaalpakket van kwaliteitsoplossingen.

Tip: wil jij alles weten over de paprika? Volg dan onze keurmeestermodule P2: paprika, tomaat en peper. Tijdens deze productmodule worden zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden getoetst.

Hulp nodig?

Benieuwd wat onze kwaliteitsoplossingen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

De laatste berichten

“Vrij-van” allergenenclaims

“Vrij-van” allergenenclaims

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

Specificatiebeheer: wat komt er kijken bij het beheren van productspecificaties?

Specificatiebeheer: wat komt er kijken bij het beheren van productspecificaties?