Kennis

BRCGS vs IFS certificaat

BRCGS vs IFS certificaat

De BRCGS en IFS standaard zijn beide gericht op voedselveiligheid. Toch zit er veel verschil tussen deze twee standaarden. Moet je kiezen voor een BRC of een IFS certificaat? En waarom? Je leest het in deze blog.

Leveranciersaudits zijn al vele jaren een onderdeel van borgingsystemen en -procedures van retailers. De toenemende eisen van consumenten, de groeiende aansprakelijkheid van retailers, groothandels en food-servicebedrijven, de toename aan wettelijke eisen en de globalisering van leveringen van producten maakten het noodzakelijk uniforme standaarden te ontwikkelen voor de waarborging van de voedselveiligheid en kwaliteit. De standaarden BRCGS Food en IFS Food zijn onder andere gebaseerd op HACCP, kwaliteitsmanagement, klantfocus en inrichtingseisen. Voor beide certificaten geldt dat je als organisatie de voedselveiligheid voor jouw rol in de toeleveringsketen beheerst en dat je de juiste maatregelen hebt genomen op het gebied van voedselveiligheid. Beide normen zijn dus met name gericht op de voedselveiligheid. Maar wat is dan precies het verschil tussen beide kwaliteitsstandaarden?

BRCGS certificaat

In 1998 heeft het British Retail Consortium (BRC), de Britse brancheorganisatie van detailhandelaren, een norm gepubliceerd die een betere veiligheid en beheersing van alle consumentenproducten moest garanderen. Deze norm laat iedereen in de sector toe om beter tegemoet te komen aan de wetgeving inzake productaansprakelijkheid en voedselveiligheid. In het verleden was dit op individuele manier geregeld. Vanaf 1998 kan een derde onafhankelijke partij (de certificerende organisatie) deze taak overnemen op basis van deze internationaal erkende norm. De eisen van de standaard worden regelmatig opnieuw beoordeeld, zodat deze overeenstemmen met de marktontwikkelingen en de veranderingen in de wet- en regelgeving. Daarnaast dient de norm overeen te stemmen met de criteria van ‘The Global Food Safety Initiative’ (GFSI). De naam BRC is inmiddels gewijzigd naar BRCGS (Global Standard). De meest recente versie van de standaard is versie 9, welke is verschenen in augustus 2022. Audits volgens BRCGS versie 9 vinden plaats vanaf 1 februari 2023. Wil je alles weten over deze nieuwe versie zoals wijzigingen en de nieuwe toegevoegde eisen? Download de gratis whitepaper BRCGS 9.

IFS certificaat

De International Food Standard is een standaard die werd opgesteld voor de voedselveiligheid en kwaliteit van private label-producten door HDE, de Duitse brancheorganisatie van distributeurs van voedingsmiddelen. Later hebben ook de Franse retail brancheorganisatie FCD en Italiaanse organisaties als ANCC, ANCD en Federdistribuzione zich hierbij aangesloten. De IFS standaard is ontwikkeld op basis van de BRC Global Standard for Food Safety, daarom wordt de IFS standaard ook wel de Duits-Franse tegenhanger van de BRCGS Food Safety genoemd. IFS Food is, net zoals BRCGS Food Safety, een GFSI erkende norm. Versie 8 is de meest recente versie van de IFS Food standaard. Deze is verschenen in april 2023. Audits volgens IFS Food versie 8 kunnen plaatsvinden plaats vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Wil je alles weten over deze nieuwe versie zoals wijzigingen en de nieuwe eisen en aandachtspunten? Download de gratis whitepaper IFS Food versie 8.

Kwaliteit

De BRCGS en IFS omvatten niet alleen criteria voor voedselveiligheid, maar ook voor de kwaliteit van de producten. Deze kwaliteitscriteria staan ​​in de norm, omdat de norm ook een weerspiegeling is van de private labels in de detailhandel. De reputatie van de detailhandel is verantwoordelijk voor deze merken. Het is dan ook logisch dat de winkeliers ervoor willen zorgen dat bijvoorbeeld de etikettering en het afvullen van hoeveelheden echt voldoen aan de norm.

BRCGS of IFS certificaat?

De richtlijnen van IFS en BRCGS komen in grote lijnen met elkaar overeen. Het verschil zit met name in het auditprotocol en de manier van het beoordelen van de criteria uit de standaard. Binnen IFS wordt bijvoorbeeld gewerkt met ‘knock-out criteria’. Indien aan één van deze criteria niet wordt voldaan, ontvangt het bedrijf automatisch geen IFS certificaat. Bij de BRCGS standaard worden sommige vereisten aangeduid als ‘fundamentals’. Mochten er tekortkomingen zijn op deze fundamentals, dan wordt er niet overgegaan op certificering of kan het certificaat worden ingetrokken. In Nederland wordt met name vanuit grote retail organisaties vereist dat je als toeleverancier gecertificeerd bent volgens een kwaliteitsstandaard. In de praktijk hebben retailers, producenten en zelfs hele marktsegmenten een bepaalde voorkeur voor een specifieke certificering, vaak een GFSI erkende certificering. Voordat producenten beslissen een specifieke norm toe te passen, dienen zij bij hun klanten na te gaan welke normen zij accepteren of aan welke normen zij de voorkeur geven.

Conclusie

Kortom; voor welke certificering je het beste kan gaan, is afhankelijk van je afzetgebied en eventuele vereisten van afnemers. Wil je BRCGS of IFS implementeren binnen jouw bedrijf? We adviseren je graag over de best passende certificering en ondersteunen je op ieder vlak. Van het schrijven van je handboek tot en met begeleiding tijdens certificering. Neem contact met ons op.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

Gerelateerde blogberichten

Het ene aaltjesonderzoek is het andere niet

Het ene aaltjesonderzoek is het andere niet

Microbiologisch monsternameplan opstellen in 8 stappen

Microbiologisch monsternameplan opstellen in 8 stappen

Microbiologische risico’s beperken met procesvalidatie

Microbiologische risico’s beperken met procesvalidatie