Betere sperziebonen: van veld tot vork

04-05-2021 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 943 keer bekeken

Sperziebonen behoren tot de top tien belangrijkste groentes. Het is een uitdaging om het aanbod op het gebied van kwaliteit te laten aansluiten op de vraag. Dus hoe ziet kwaliteit eruit als het om sperziebonen gaat?

De perfecte groene bonen moeten ‘breken”. Dit is een goede manier om te testen op versheid. Consumenten geven de voorkeur aan verse en stevige bonen. De meeste klachten komen van mensen die sperziebonen hebben gekocht die niet stevig genoeg zijn. In Nederland wordt een groot deel van de sperziebonen los verkocht. Dit resulteert in uitdroging als ze te te lang in de winkel liggen. Om dit te voorkomen zien we in toenemende mate ook verpakte sperziebonen.

Hoe zorg je ervoor dat je sperziebonen de beste zijn?

Het antwoord op deze vraag begint in het veld. Zorgvuldige behandeling na het oogsten helpt de houdbaarheid van sperziebonen aanzienlijk te verlengen. Bonen beschadigen gemakkelijk en mogen niet ruw worden verwerkt of vochtig worden verpakt. Het is belangrijk dat de bonen na het oogsten snel worden gekoeld. Tijdens het verpakken zijn bonen van een uniforme maat gemakkelijker te hanteren, wat betekent dat het kiezen van het juiste oogstmoment de sleutel is tot de levering van een kwaliteitsproduct in de schappen van de supermarkt en uiteindelijk op het bord van de consument. Ook is controle over temperatuur essentieel om kwaliteitsverlies tijdens transport tot een minimum te beperken.

Zo verleng je de houdbaarheid

De grootste uitdaging ligt wellicht in de winkel. Zeker als sperziebonen los verkocht worden. Supermarktketens moeten ervoor zorgen dat een oud product niet gemengd wordt met een vers product als de voorraad laag is. Dit betekent dat er een mix van verse en oudere bonen in dezelfde bak zit, wat resulteert in een onderscheidende kwaliteit.

In de winkel is het vervangen van dozen in plaats van het bijvullen van gedeeltelijk lege containers een goede manier om de kwaliteit te behouden en de houdbaarheid van sperziebonen te verlengen. Wanneer dozen gewoon worden bijgevuld, is het resultaat dat oude, slappe producten worden gemengd met vers. Het is dus belangrijk om regelmatig de voorraad op de planken te controleren en de oude voorraad te verwijderen. Als het product niet meer stevig is, moeten de sperziebonen afgeboekt worden.

We bezoeken wekelijks winkels om de bonen te beoordelen op hun uiterlijk in het schap. We controleren op slapheid, verkleuring, bruine vlekken, schimmel en gebroken of beschadigde bonen. Wil jij de beste zijn in sperziebonen? Dan raden we het volgende aan:

 • Optimaliseer de transporttemperatuur
 • Zorg voor uniformiteit van maat
 • Optimaliseer het schap-beheer in de winkel
 • Behandel de bonen voorzichtig

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

 • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
 • Productvergelijkingen
 • Houdbaarheidstesten
 • Smaakonderzoek
 • Winkelinspecties
 • Productspecificaties
 • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
 • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief