In verordening (EU) nr. 1169/2011 is vastgelegd welke voedselinformatie verplicht vermeld moet worden op etiketten van levensmiddelen. Alcoholische dranken moeten hier ook aan voldoen. Echter zijn niet alle verplichtingen van toepassing op alcoholische dranken. Daarnaast zijn er nog andere wetten waar je mee te maken kan hebben. Wat moet je verplicht vermelden op een etiket van een alcoholische drank?
Voor dranken met een alcoholpercentage van meer dan 1,2% moet het effectieve alcoholvolumegehalte worden vermeld. Deze vermelding moet in hetzelfde gezichtsveld worden geplaatst als de benaming en de netto-hoeveelheid.
Het gehalte moet worden aangegeven door een cijfer met ten hoogste 1 decimaal, gevolgd door “% vol.” Het woord “alcohol” of de afkorting “alc.” mag ervoor worden vermeld. Bijvoorbeeld: alcohol 4,5% vol.
Het alcoholgehalte wordt bepaald bij 20⁰ Celsius. De toleranties die bij de vermelding van het alcoholgehalte zijn toegelaten, zijn opgenomen in bijlage XII van Verordening (EU) Nr. 1169/2011.
Naast het alcoholpercentage, wordt in artikel 9 van verordening (EU) nr. 1169/2011 aangegeven welke vermeldingen verplicht zijn. Bijvoorbeeld de benaming, allergenen en de netto-hoeveelheid. In sommige gevallen mogen deze verplichte vermeldingen worden weggelaten (artikel 16). Zo is voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2% het vermelden van de voedingswaarde en ingrediënten niet verplicht.
Voor dranken met een alcoholgehalte van 10 of meer volumeprocent, is de vermelding van de datum van minimale houdbaarheid niet vereist. Voor dranken met minder dan 10 procent alcohol is dit wel verplicht.
Het vermelden van het zwangerschapslogo is geen wettelijke verplichting. De alcoholbranche stimuleert het toepassen hiervan wel.
Naast verordening (EU) nr. 1169/2011, kun je bij de etikettering van alcoholische dranken te maken krijgen met verschillende andere wetten.
In het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen zijn een aantal beschermde productaanduidingen vastgelegd. Zo is vastgesteld waaraan bier moet voldoen om de aanduiding bier te mogen gebruiken. Ook zijn er eisen gesteld aan bijvoorbeeld de aanduidingen alcoholvrij bier, alcoholarm bier, oud bruin, pils, bok of bock, vruchtenwijn, korenwijn, advocaat, vieux, brandewijn en likorette.
In verordening (EU) Nr. 1308/2013 en verordening (EU) 2019/33 zijn eisen vastgesteld met betrekking tot de productie en in de handel brengen van wijn. Hierin staan ook eisen aan de etikettering en presentatie.
In (EG) Nr. 110/2008 worden regels vastgesteld voor de definitie, de aanduiding, de presentatie en de etikettering van gedistilleerde dranken. Hieronder vallen bijvoorbeeld rum, whisky en wodka. Ook worden er in de verordening eisen vastgesteld voor de bescherming van de geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken.
In Verordening (EG) 1924/2006 is bepaald dat dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2% niet voorzien mogen zijn van gezondheidsclaims. Voedingsclaims zijn alleen toegestaan als deze verwijzen naar een laag of verlaagd alcoholgehalte of naar een verlaagde energetische waarde.
In 2019 heeft de Europese gedistilleerd sector een ‘Memorandum of Understanding’ over de etikettering van sterke dranken aangeboden aan de Europese Commissie. Ze verklaren dat zij in de komende jaren de hoeveelheid energie (kJ/ kcal) en ingrediënten zullen gaan vermelden op de etiketten. Ook de bierindustrie heeft een Memorandum of Understanding ondertekend, waarbij ze verklaren dat in 2022 op alle bierflessen- en blikjes de energie-inhoud en ingrediënten worden vermeld.
In het “Actieplan Etikettering van Levensmiddelen 2020” is aangegeven dat de Europese Commissie allereerst de uitvoering van de zelfreguleringsinitiatieven van enkele sectoren afwacht. Het is nog onduidelijk wanneer opnieuw de etikettering van alcoholische dranken op de agenda staat in het Brusselse overleg.
Heb je vragen over etiketteren of wil je jouw etiket laten controleren? Onze Labelling Specialisten helpen je graag. Neem contact met ons op.
Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina
Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.
Letterhoogte van verplichte vermeldingen De in artikel 9, lid 1 genoemde verplichte vermeldingen op de verpakking of het etiket moeten duidelijk leesbaar zijn en moeten een lettergrootte hebben met e...
Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij de verschi...
Het woord ‘allergie’ betekent letterlijk: veranderde reactie. Het immuunsysteem van iemand die allergisch is, reageert op een andere manier op stoffen van buitenaf dan dat van iemand die niet alle...
Voor jou als eigenaar of producent van een private label kan het proces rondom specificatiebeheer en labels soms lastig ...
Produceer je levensmiddelen voor landen buiten Nederland, dan heb je naast Verordening (EU) nr. 1169/2011 soms te maken ...
Voldoen jouw etiketten aan de huidige wetgeving? Niet zeker van je zaak of te weinig tijd om alle etiketten te controler...
Als producent van voedselproducten is er allerlei wetgeving waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld op het gebied...
Breng je een product (opnieuw) op de markt? Retailers in binnen- en buitenland kunnen je dan vragen om een verhandelbaar...
Als producent vraag je jezelf wellicht regelmatig af of jouw producten aan de wet voldoen. Klopt de benaming van je prod...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
By bundling all expertise, Normec Foodcare helps with all kinds of issues and solutions in the field of process control, quality and food safety, laboratory research, taste tests, QA automation, flexible deployment of quality managers and inspectors, education and training, risk management and label control.
Do you want to know more? Please contact us.