U moet aan de meststoffenwet voldoen, dus moet u een mestanalyse uitvoeren. Wij verzorgen deze mestanalyses conform AP05, zoals beschreven in bijlage H van de meststoffenwet. Naast de hoeveelheid fosfaat en stikstof in mest analyseren wij onder andere ook op droge stof, organische stof, as, ammoniumstikstof en kalium.
Het administratief verwerken van de mestanalyses vindt plaats via Vervoersbewijzen Dierlijke Mest (VDM’s) en registratie aan RVO. Wij kunnen de administratie verzorgen van de verwerking van VDM’s voor de vervoerders.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Mario Willems
Onder bepaalde voorwaarden mag de vloeibare mestfractie die vrijkomt na een proces van mestverwerking (ook wel ‘mineralenconcentraat’ genoemd) aangewend worden als kunstmestvervanger. Dit betekent dat de aangevoerde hoeveelheid fosfaat en stikstof in dit concentraat niet meegerekend hoeft te worden als dierlijke mest. Wanneer u hiervoor in aanmerking wilt komen, dan moet het concentraat per vracht worden geanalyseerd door middel van mestanalyses volgens de daarvoor geldende analysevoorschriften.
Wanneer u mest wilt exporteren, moet deze in de meeste gevallen ‘gehygiëniseerd’ worden. Dit betekent dat eventueel aanwezige Salmonella en E. coli in de mest afgedood moeten worden tot onder de niveaus die zijn weergegeven in de veterinaire richtlijn 92/118/EEG. De benodigde microbiologische mestanalyses die hiervoor nodig zijn verzorgen wij voor u.
Bij covergisting wordt dierlijke mest samen met covergistingsmaterialen vergist. Hierbij ontstaat vergistingsgas en als restproduct digestaat. Het ontstane digestaat mag je als dierlijke meststof gebruiken, indien bij het covergisten ten minste 50% dierlijke mest is gebruikt. Om aan te tonen dat de covergistingsmaterialen niet te veel zware metalen en organische microverontreinigingen moet een zogenaamde g-stoffen analyse worden uitgevoerd. Wij kunnen deze verplichte analyse voor je uitvoeren en hiervan een volledig, overzichtelijk en juist analyserapport aanleveren. Zo kunt u aan uzelf en aan de controlerende instanties eenvoudig laten zien dat het materiaal voldoet aan de geldende regelgeving.
Hulp nodig bij het uitvoeren van mestanalyse? Onze specialisten helpen u graag. Op locatie of op afstand, wij staan voor u klaar.
Door de overheid is bepaald dat vaste rundveemest (mestcode 13) en vaste varkensmest (mestcode 43) of een mengsel waarin mestcode 13 en/of mestcode 43 zit, door een onafhankelijke monsternemende organisatie bemonsterd moet worden. Als specialist in mestanalyses zijn wij erkend voor deze monsternames die worden uitgevoerd conform AP06, zoals beschreven in bijlage Ea van de meststoffenwet.
De kwaliteit van water krijgt steeds meer aandacht in de productieprocessen binnen de agrosector. Water is belangrijk vo...
Grondonderzoek en grondmonsters voor uw akkerbouw- en tuinbouwpercelen, siertuinen, gazon, stedelijk groen en sportvelde...
Vrijlevende aaltjes, met name wortelknobbelaaltjes (Meloïdogyne), wortellesieaaltjes (Pratylenchus), Trichodorus en cys...
Precisie bemesting door middel van bladstelenonderzoek in aardappelen Bij de teelt van aardappelen is de stikstofbemest...
Bij de teelt van spruitkool is de stikstof bemesting belangrijk. Voldoende bemesting geeft een goede opbrengst van goede...
Voedingsgewassen moeten worden beschermd om wereldwijd voldoende voedsel te kunnen produceren. Daarnaast zijn er middele...
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!