Challenge test

Uw organisatie moet voldoen aan de eisen die het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) stelt. Daar hoort ook een studie naar de houdbaarheid van uw kant-en-klare voedingsproducten bij. Wij zorgen ervoor dat u aan alle voorwaarden voldoet dankzij onze challenge test.

Met een challenge test onderzoekt ons ervaren expertiseteam in hoeverre een micro-organisme in uw product kan groeien. Zo weet u bijvoorbeeld wat Listeria monocytogenes doet in uw product bij een besmetting. We komen daarachter door opzettelijk micro-organismen toe te voegen en de groei ervan te meten. Een groot voordeel is dat u met challenge testen meteen voldoet aan de eisen die zijn beschreven in de FAVV Omzendbrief met betrekking tot Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen 12/01/2023 (Kenmerk PCCB/S3/1763165).

Voldoen aan geldende regelgevingen

In de Omzendbrief met betrekking tot Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen 12/01/2023 (Kenmerk PCCB/S3/1763165) stelt het FAVV dat een studie naar de houdbaarheid van kant-en-klare levensmiddelen een verplichte stap is voordat het product in de handel wordt gebracht. Om te beoordelen of een pathogeen (bijvoorbeeld Listeria monocytogenes) in een product kan groeien, moet er een studie naar worden uitgevoerd. Een uitgevoerde challengetest kan daar een onderdeel van zijn. U kiest hier bijvoorbeeld voor nadat u een theoretische modelberekening hebt uitgevoerd (bijvoorbeeld met een groeimodel zoals Combase en FSSP) en die wilt onderbouwen. Een theoretische modelberekening houdt immers geen rekening met achtergrondflora of andere eigenschappen, terwijl een challengetest dat wél doet.

Het doel van een challengetest is dan om bij een (na)besmetting van het product na te gaan wat een micro-organisme in het product doet.

Dankzij onze jarenlange ervaring (al meer dan 10 jaar onder accreditatie) kunnen wij u helpen door het hele proces. Wij kunnen u bijstaan in het vooronderzoek, de uitvoering van de challenge test en het, waar nodig, doorvoeren van verbeteringen op basis van de conclusies.

Challenge test bij Normec Foodcare

 • Ervaren expertiseteam
 • Ondersteuning van A tot Z (van vooronderzoek tot conclusie)
 • Alle onderzoeken onder één dak wat zorgt voor tijdswinst, verhoogde nauwkeurigheid en reductie van foutenlast
 • Geautomatiseerde processen en uitgebreide capaciteit
 • Voldoen aan alle wet- en regelgevingen
 • Al meer dan 10 jaar geaccrediteerd

Wij helpen u te voldoen aan de eisen van het FAVV

elena-juiste-formaat-website

Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager – Labo

Neem contact op

Zo werkt een challenge test

 • Als we voor u een challenge test uitvoeren, hebben we drie verschillende productiebatches nodig.
 • Deze batches mogen bij voorkeur niet achtereenvolgend zijn geproduceerd. Dus niet op dezelfde dag of in dezelfde week.
 • De test start meestal met één batch. Onze gespecialiseerde labmedewerkers besmetten die zo snel mogelijk na productie met het gekozen pathogeen.
 • Uw product besmetten we met een combinatie van minimaal twee stammen (goedgekeurd door het Europese referentielaboratorium) die goed in het specifieke product kunnen groeien.
 • Er kan gekozen worden voor een oppervlaktebesmetting of een dieptebesmetting. Hiervoor moeten we weten waar er een (na)besmetting met het pathogeen kan plaatsvinden. Als u bijvoorbeeld vleeswaren snijdt, dan is er een nabesmetting mogelijk met Listeria monocytogenes op het snijvlak (oppervlakte) van het product. Daarbij is een oppervlaktebesmetting nodig. Bij een koud gemengd product zoals tonijnsalade kan er een besmetting door het hele product zitten. Dan is een dieptebesmetting nodig.
 • Nadat het product besmet is, wordt het pathogeen uitgedaagd om uit te groeien. Dit binnen de houdbaarheidstermijn bij een vooraf bepaald temperatuurprofiel. Het meten kan nu beginnen.

Betrouwbare hulp bij challenge testen

Hulp nodig bij het opstellen en uitvoeren van challenge testen? Onze ervaren specialisten zorgen er graag voor dat uw bedrijf helemaal voldoet aan de actuele wet- en regelgeving. Als erkend laboratorium voeren wij dagelijks challenge testen uit. Inmiddels al meer dan 10 jaar onder accreditatie! Op locatie of op afstand, wij staan voor u klaar.

elena-juiste-formaat-website
Elena de Weerdt

Technisch Commercieel Manager – Labo

Neem contact op

Challenge test uitvoeren volgens protocol

Al onze challenge testen omtrent Listeria monocytogenes voeren we uit via het protocol TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT on challenge tests and durability studies for assessing shelf-life of ready-to-eat foods related to Listeria monocytogenes versie 4, 1 juli 2021. Zo bent u ervan verzekerd dat u van ons een bruikbare en goed onderbouwde rapportage met het resultaat terugkrijgt. Die kunt u gebruiken als onderbouwing van de houdbaarheid.

Ervaringen van onze klanten

Gerelateerde diensten

elena-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager - Labo

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

elena-juiste-formaat-website

Een greep uit onze klanten

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief