Challenge test

Uw organisatie moet voldoen aan de eisen die het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Daar hoort ook een studie naar de houdbaarheid van uw kant-en-klare voedingsproducten bij. Wij zorgen ervoor dat u aan alle voorwaarden voldoet dankzij onze challenge test.

Met een challenge test onderzoeken we in hoeverre een micro-organisme in uw product kan groeien. Zo weet u bijvoorbeeld wat Listeria monocytogenes doet in uw product bij een besmetting. We komen daarachter door opzettelijk micro-organismen toe te voegen en de groei ervan te meten. Een groot voordeel is dat u met challenge testen meteen voldoet aan de eisen die zijn beschreven in de dienstnota van 10 december 2019 met kenmerk BP/LABO/1608628 en in de guidance.

Voldoen aan Informatieblad 85

In de dienstnota van 10 december 2019 met kenmerk BP/LABO/1608628 en in de guidance stelt het FAVV dat een studie naar de houdbaarheid van kant-en-klare levensmiddelen een verplichte stap is voordat het product in de handel wordt gebracht. Om te beoordelen of een pathogeen (bijvoorbeeld Listeria monocytogenes) in een product kan groeien, moet er een studie naar worden uitgevoerd. Een uitgevoerde challengetest kan daar een onderdeel van zijn. U kiest hier bijvoorbeeld voor nadat u een theoretische modelberekening hebt uitgevoerd (bijvoorbeeld met een groeimodel zoals Combase en FSSP) en die wilt onderbouwen. Een theoretische modelberekening houdt immers geen rekening met achtergrondflora of andere eigenschappen, terwijl een challengetest dat wél doet. Het doel van een challengetest is dan om bij een (na)besmetting van het product na te gaan wat een micro-organisme in het product doet.

Challenge test in het kort

  • U komt erachter hoe micro-organismen kunnen groeien in uw product
  • We testen uw product in drie verschillende batches
  • U krijgt een volledig beeld van groei en/of remming van een pathogeen

Wij helpen u te voldoen aan de eisen van Informatieblad 85

elena-juiste-formaat-website

Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager – Labo

Neem contact op

Zo werkt een challenge test

  • Als we voor u een challenge test uitvoeren, hebben we drie verschillende productiebatches nodig.
  • Deze batches mogen bij voorkeur niet achtereenvolgend zijn geproduceerd. Dus niet op dezelfde dag of in dezelfde week.
  • De test start meestal met één batch. Onze gespecialiseerde labmedewerkers besmetten die zo snel mogelijk na productie met het gekozen pathogeen.
  • Uw product besmetten we met een combinatie van minimaal twee stammen (goedgekeurd door het Europese referentielaboratorium) die goed in het specifieke product kunnen groeien.
  • Er kan gekozen worden voor een oppervlaktebesmetting of een dieptebesmetting. Hiervoor moeten we weten waar er een (na)besmetting met het pathogeen kan plaatsvinden. Als u bijvoorbeeld vleeswaren snijdt, dan is er een nabesmetting mogelijk met Listeria monocytogenes op het snijvlak (oppervlakte) van het product. Daarbij is een oppervlaktebesmetting nodig. Bij een koud gemengd product zoals tonijnsalade kan er een besmetting door het hele product zitten. Dan is een dieptebesmetting nodig.
  • Nadat het product besmet is, wordt het pathogeen uitgedaagd om uit te groeien. Dit binnen de houdbaarheidstermijn bij een vooraf bepaald temperatuurprofiel. Het meten kan nu beginnen.

Betrouwbare hulp bij challenge testen

Hulp nodig bij het opstellen en uitvoeren van challenge testen? Onze specialisten zorgen er graag voor dat uw bedrijf helemaal voldoet aan de actuele wet- en regelgeving. Op locatie of op afstand, wij staan voor u klaar!

elena-juiste-formaat-website
Elena de Weerdt

Technisch Commercieel Manager – Labo

Neem contact op

Challenge test uitvoeren volgens protocol

Al onze challenge testen omtrent Listeria monocytogenes voeren we uit via het protocol Technical guidance document on shelf-life studies for Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods’ versie 3 juni 2014, EUR-L for L. monocytogenes en het guidance document SANCO/1628/2008 on shelf-life studies for ready-to-eat foods, under regulation (EC) N° 2073/2005 van november 2005. Zo bent u ervan verzekerd dat u van ons een bruikbare en goed onderbouwde rapportage met het resultaat terugkrijgt. Die kunt u gebruiken als onderbouwing van de houdbaarheid.

Ervaringen van onze klanten

AGF-afdeling-Jumbo

Jumbo

Jumbo laat haar smaakonderzoeken uitvoeren door Sensory, onderdeel van Normec Foodcare. “Sensory begrijpt de business waar we in zitten”, zegt Johan Hulleman, manager kwaliteit bij Jumbo. “Ze zijn snel, flexibel en ze denken met ons mee.”
Hoogvliet

Hoogvliet

De supermarktketen Hoogvliet laat al haar chemische en microbiologische bepalingen uitvoeren door Normec Foodcare. “Foodcare heeft veel kennis en ze staan dag en nacht voor mij klaar”, zegt de kwaliteitsfunctionaris Bryan van Splunter. “Ik hoef nooit op hen te wachten.”
Peijnenburg

Peijnenburg

Voedselveiligheid is een thema dat regelmatig opgefrist moet worden. Peijnenburg liet de training verzorgen door Normec Training & Education. “Iedereen vond het leuk om de training te volgen”, aldus de hr-adviseur. “Tegelijkertijd werd de leerstof goed behandeld. Het zette ons weer op scherp.”

Gerelateerde diensten

elena-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager - Labo

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

elena-juiste-formaat-website

Een greep uit onze klanten

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief