Voedselveiligheid wetgeving: hoe blijf je actueel?

| Gemiddelde leestijd: 5 min
Dit bericht is 574 keer bekeken

Als je met voedingsmiddelen werkt binnen jouw bedrijf, moet je voldoen aan voedselveiligheid wetgeving. Het is voor bedrijven vaak moeilijk om op de hoogte te blijven van wet- en regelgeving en dit toe te passen in de praktijk. Je hebt niet alleen te maken met Belgische, maar ook met Europese wetgeving die van toepassing is in België. Waar vind je die wet- en regelgeving en hoe blijf je actueel?

Voedselveiligheid wetgeving in de Europese Unie

Europese wet- en regelgeving bestaat uit verschillende documenten, verordeningen, richtlijnen, beschikkingen/besluiten, verdragen, etc. Vragen die we krijgen van bedrijven gaan vrijwel altijd over de verordeningen en richtlijnen; in die documenten is vastgelegd waar producten of productieprocessen aan moeten voldoen. Verordeningen zijn rechtstreeks van toepassing in alle EU lidstaten. Gewoonlijk is in nationale voedselveiligheid wetgeving niet meer opgenomen dan dat voldaan moet worden aan een verordening. Europese richtlijnen moeten in nationale wetgeving opgenomen worden. Lidstaten kunnen, waar dat volgens de richtlijn toegestaan is, een eigen invulling geven aan hoe de eisen in de richtlijn gehaald gaan worden.

HACCP registraties app

Zoeken in wet- en regelgeving EU

In EurLex is de Europese wet- en regelgeving te vinden. U kan op verschillende manieren zoeken:

  • Met zoektermen. Bij het zoeken op zoektermen kan het aantal resultaten erg hoog zijn. Bij het gebruik van de mogelijkheid “Uitgebreid zoeken” kunnen extra zoekopties benut worden en is de lijst van resultaten beperkter.
  • Op documentnummer. Elke document heeft een nummer, bijvoorbeeld Verordening 2018/848 (de biologische verordening). Het nummer bestaat uit het jaar van publicatie en daarnaast een volgnummer, in januari wordt gestart met nummer 1. Documenten na 2015 hebben een nummer dat begint met het jaartal. Bij oudere documenten kan het volgnummer als eerste vermeld staan. Bij het zoeken op documentnummer is de lijst van resultaten beperkt en is het makkelijker de gewenste informatie te vinden.

Onderstaand is een voorbeeld van een document weergegeven die in de lijst van resultaten kan voorkomen. Als op de naam van het document geklikt wordt, ziet u de oorspronkelijke tekst. Omdat er vaak al wijzigingen hebben plaatsgevonden is het handiger de ‘huidige geconsolideerde versie’ aan te klikken. Dan ziet u het document waarin de wijzigingen zijn verwerkt die in de loop der tijd hebben plaatsgevonden. Consolideren is het verwerken van wijzigingen en rectificaties (taalkundige correcties).

Voedselveiligheid wetgeving in België, Nederland en andere landen

Wet- en regelgeving van België is te vinden in het Belgisch Staatsblad. Het zoeken in de wetgeving gebeurt met zoektermen in de zoekfunctie. Gerectificeerde en geconsolideerde versies van wet- en regelgeving aangaande levensmiddelen kan u tevens terug vinden op de website van FOD volksgezondheid, waar u per onderwerp de geldende wet- en regelgeving kan terugvinden.

Wet- en regelgeving van Nederland is te vinden op wetten.nl (ook te bereiken via de website overheid.nl). Het zoeken in de wetgeving gebeurt met zoektermen. De documenten zijn al gerectificeerd en geconsolideerd. Er hoeft dus niet specifiek gezocht te worden naar de actuele versie.

Elk EU land heeft een eigen website waar de nationale wetgeving te vinden is. Deze websites zijn via EurLex te vinden door te klikken onderaan de zoekpagina op N-Lex. Let op dat werkwijzen ten aanzien van consolidatie kunnen verschillen tussen landen.

Voedselveiligheid-wetgeving

Relevante wijzigingen in voedselveiligheid wetgeving

De Europese en Belgische wetswijzigingen worden gecommuniceerd in respectievelijk het Publicatieblad en het Belgisch Staatblad. Echter, daarin verschijnt alle wetgeving, waardoor het doornemen van deze documenten voornamelijk veel niet-relevante wetgeving oplevert. Diverse bronnen kunnen u attenderen op de wél relevante wetswijzigingen. Bijvoorbeeld nieuwsbrieven van vakbladen of brancheorganisaties. Om bedrijven op de hoogte te houden van wijzigingen in wet- en regelgeving in de levensmiddelenindustrie, hebben we het Kwartaalupdate abonnement opgezet. Per kwartaal ontvang je van ons een overzicht van de gewijzigde en/of nieuwe wet- en regelgeving die van toepassing is op jouw bedrijf en sector. Bovendien vullen we dit aan met specifiek advies hoe deze wijzigingen toe te passen in je eigen bedrijf en QA beleid.

De website van het FAVV geeft soms informatie over wetswijzigingen, maar richt zich daar niet specifiek op. De website geeft wel handvaten voor de interpretatie van wetgeving. Bijvoorbeeld in de vorm van van omzendbrieven, zoals de Omzendbrief betreffende de controle op de kwaliteit van water in de levensmiddelensector. (PCCB/S3/1140519) en Omzendbrief inzake toegelaten additieven in vleesbereidingen ( PCCB/S3/1300795 ).

Nederland

De Europese en Nederlandse wetswijzigingen worden gecommuniceerd in respectievelijk het Publicatieblad en De Staatscourant. Echter, daarin verschijnt alle wetgeving, waardoor het doornemen van deze documenten voornamelijk veel niet-relevante wetgeving oplevert. Diverse bronnen kunnen je attenderen op de wél relevante wetswijzigingen. Bijvoorbeeld nieuwsbrieven van vakbladen of brancheorganisaties. Om bedrijven op de hoogte te houden van wijzigingen in wet- en regelgeving in de levensmiddelenindustrie, hebben we het Normec Foodcare Kenniscentrum opgezet. Als lid van het kenniscentrum ontvang je maandelijks alle relevante wijzigingen in je mailbox. Bovendien heb je onbeperkt toegang tot belangrijke informatie over wet- en regelgeving, normen en standaarden voor jouw sector.

De website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft soms informatie over wetswijzigingen, maar richt zich daar niet specifiek op. De website geeft wel handvaten voor de interpretatie van wetgeving. Bijvoorbeeld in de vorm van informatiebladen, zoals de informatieblad 64 informatieblad 65 (over de selectie van leveranciers) en informatieblad 85 (over de beheersing van microbiologische risico’s). Over specifieke onderwerpen, zoals etikettering en additieven zijn handboeken gepubliceerd. Deze geven een uitgebreide toelichting op de wetgeving met voorbeelden.

Cursus Voedselwetgeving van Wageningen Academy (5 en 6 oktober 2023)

Het is voor bedrijven in de voedingsmiddelensector vaak moeilijk om op de hoogte te blijven van wet- en regelgeving en dit toe te passen in de praktijk. De Wageningen Academy biedt samen met het European Institute for Food Law een tweedaagse cursus aan over voedselwetgeving. Tijdens deze cursus worden door diverse sprekers verschillende onderwerpen over dit thema behandeld. Ook specialisten van Normec Foodcare zullen tijdens deze dagen gaan spreken. Wil je meer weten over deze cursus? Op de pagina van de cursus is verdere informatie te vinden.

Je staat er niet alleen voor

Je wilt er zeker van zijn dat je geen voedselveiligheidwetgeving over het hoofd ziet. Blijf op de hoogte via het Kwartaalupdate abonnement . Of laat u helpen door onze QA-adviseurs. Zij weten precies waar je op moet letten en hoe je de wetgeving toepast in de praktijk.

Vraag je je af of een proces/product conform is geldende wet- en regelgeving of in je QA beleid de geldende wet- en regelgeving coherent wordt toegepast? Doe dan beroep op de Compliance audits uitgevoerd door onze compliance-experts.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitvoeren analyse

Microbiologische risico’s beperken met procesvalidatie

Procesvalidatie speelt een steeds belangrijkere rol binnen de voedingsmiddelenindustrie. Zeker gezien de eisen rondom validatie steeds strenger worden in voedselveiligheidsnormen, zoals BRCGS, IFS en ...
25 November 2023
turf-analyse

TURF-analyse geeft inzicht in de beste productsmaken

Je hebt tijdens het productontwikkelingstraject meerdere smaken van een product ontwikkeld. Maar hoe weet je nu welke smaak het beste aanslaat in de markt? Met een TURF-analyse krijg jij inzicht in de...
17 Oktober 2023

Whitepaper Productontwikkeling in Food

In de whitepaper lichten we toe hoe productontwikkeling en kwaliteit hand in hand gaan. En in welke fase je waarmee rekening moet houden.
05 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief