Kennisevent Duurzame verpakkingen

| Gemiddelde leestijd: 1 min
Dit bericht is 565 keer bekeken

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit Kennisevent omdat de inschrijfdatum is verstreken. Houd onze website in de gaten voor toekomstige events. 

Op 5 oktober 2023 vindt het gratis Kennisevent Duurzame Verpakkingen plaats. Onze specialisten praten je graag bij over alle ins en outs aangaande duurzaamheid en verpakkingen. Het Normec Foodcare Kenniscentrum verwelkomt je op dit event dat start om 12:00 uur in Boom (Congrescentrum De Pitte). Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, dus schrijf je snel in en verzeker je van deelname.

Programma

12:00 uur: Lunch
Om 12.00 uur starten we met een netwerklunch. Praat bij met andere foodprofessionals onder het genot van een hapje en drankje. Dieetwensen of allergieën? Vermeld deze bij je aanmelding.

13:00 uur: Opening Kennisevent 
Manager Knowledge & Projects Grietje van Weert trapt het officiële gedeelte van het event af om 13:00 uur. Daarna gaat ze verder met de eerste infosessie.

Infosessie 1: Wet- en regelgeving voor verpakking in de voedingsindustrie
Bij het ontwikkelen van duurzame verpakkingen moet je rekening houden met wetgeving over verpakkingsafval én voedselveiligheid. Hoe ga je om met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? In hoeverre helpt de wetgeving bij de transitie naar duurzame verpakkingen en in hoeverre staat wetgeving verduurzaming in de weg? Grietje van Weert brengt de laatste wettelijke kaders in beeld en vertelt je hoe je om kan gaan met de wetgeving rondom duurzame verpakkingen en waar je op moet letten.

Infosessie 2: Biodegradatie: één begrip, zovele nuances
Bij de ontwikkeling van duurzame verpakkingen speelt materiaalkeuze een belangrijke rol. Composteerbaarheid, biodegradeerbaarheid en bioplastics zijn hierbij belangrijke elementen. Maar wat betekenen ze precies? En wat zijn hierin de mogelijkheden? Ook is het van belang een beeld te krijgen van de duurzaamheid van het complete concept. Om dit te bepalen kunnen Life Cycle Assessment (LCA) and footprint (FP) impact berekeningen gebruikt worden. Welke factoren zijn hierbij van belang of kunnen hierop invloed hebben? Dat vertelt Bruno De Wilde, Managing Director Business Development bij Normec OWS.

Infosessie 3: Consumentenanalyses voor een geslaagde productintroductie
Consumenten worden dagelijks geconfronteerd met duizenden product keuzes. De aangescherpte blik van de consument zorgt mede voor veel mislukte productintroducties. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75% van de individuele productintroducties binnen twaalf maanden van het schap verdwijnen. Net zoals ruim de helft van de nieuwe merken. Voordat je een nieuwe duurzame verpakking op de markt introduceert, is het van belang om op de hoogte te zijn van consumentenkeuzes en verwachtingen, zodat je nog binnen het productontwikkelingsproces kan bijsturen. Commercieel Manager Tinka Alaerds van Normec Sensory legt uit hoe consumentenanalyses hieraan kunnen bijdragen.

Infosessie 4: Duurzaamheidsclaims – gevaar tot misleiding
Als je producten met een nieuwe duurzame verpakking op de markt brengt, dan wil je dat de consument graag laten weten. Verder wil je de consument bewust laten kiezen voor jouw product. Hiervoor kan je claims en vermeldingen gebruiken op de productverpakking. Echter; gevaar op greenwashing treedt dan op. Maartje Richter, Senior Labelling Specialist geeft antwoord op volgende vragen: Wat is greenwashing? Wat zijn de do’s en don’ts bij gebruik van claims? En wanneer treedt misleiding op?

16:15 uur: Afsluiting en mogelijkheid tot netwerken
Om 16:15 uur sluiten we het officiële gedeelte af. Nog even verder praten? Na afloop heb je de mogelijkheid om te netwerken met andere food professionals.

manuella-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Manuella van Rijmenant.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

manuella-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Manuella van Rijmenant

manuella-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief