Zowel voor matigrisico- als voor hoogrisico-inrichtingen moet u jaarlijks vanuit uw installatie watermonsters laten nemen om te controleren of ze vrij is van Legionella. Alleen bij een daartoe geaccrediteerd laboratorium mag worden onderzocht of de monsters besmet zijn met de legionellabacterie en, zo ja, om welk type Legionella het gaat.
Voor de verplicht te nemen legionellamonsters worden de onderstaande aantallen als basis gehanteerd. Afhankelijk van de risicoanalyse kunnen ze afwijken.
Totaal aantal tappunten in uw leiding | Aantal te onderzoeken tappunten |
Tot en met 50 | 2 |
51 – 100 | 4 |
101 – 200 | 6 |
201 – 400 | 8 |
401 – 800 | 10 |
801 – 1600 | 12 |
Meer dan 1600 | 14 |
Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager – Labo
Standaard wordt de klassieke plaatmethode uitgevoerd. Daarbij wordt via uitgroei op specifiek ontworpen platen de groei na tien dagen onderzocht. Na deze periode van tien dagen kan een kwalitatief (welk serotype) en kwantitatief (aantal kolonievormende eenheden) worden gerapporteerd.
Er kan verder worden gekozen om de PCR-methode (polymerase chain reaction) uit te voeren. Met deze techniek kan na 24 uur worden vastgesteld of Legionella aanwezig is in het geanalyseerde monster. Deze techniek is onder andere bij bestaande problemen heel efficiënt doordat er heel snel resultaat beschikbaar is en de situatie van kortbij kan worden opgevolgd. Zo kunnen onder meer gereinigde tappunten sneller worden vrijgegeven.
Deze analyse is raadzaam op het moment dat er twijfel is over de waterkwaliteit in uw installatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat tijdens een legionella analyse blijkt dat er een overmaat van andere micro-organismen is. Deze overmaat kan zo sterk worden, dat de aanwezigheid van Legionella niet te bepalen is. Door te meten welke micro-organismen dit zijn, kunnen deze bestreden worden en kan uw installatie weer schoon worden gemaakt.
De volgende microbiologische parameters worden hiervoor gehanteerd:
Hulp nodig bij het laten uitvoeren van analyses? Onze specialisten helpen u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Microbiologische en chemische analyses op food, feed en water moeten op een betrouwbare wijze uitgevoerd worden. Normec Foodcontrol (Servaco Food Control NV) is geaccrediteerd volgens ISO17025:2017 (080-TEst BELAC). Lees meer.
Koeltorens ressorteren onder het Legionella besluit onder een aparte noemer. Voor deze installaties gelden andere monste...
De kwaliteit van water krijgt steeds meer aandacht in de productieprocessen binnen de agrosector. Water is belangrijk vo...
In ons laboratorium voeren we bacteriologische en chemische analyses uit. De uitslag verwerken we in een rapport dat we ...
De basis van legionellapreventie begint bij een risicoanalyse en legionella beheersplan (RABP), zoals opgenomen in het V...
Afhankelijk van het doel en de afkomst van het water, ressorteert uw bedrijf onder een bepaalde wetgeving. Zo zijn er...
Om voedselveiligheid en kwaliteit te garanderen, moet u als bedrijf regelmatig microbiologische analyses uitvoeren op de...
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!