Contaminanten en residuen analyse

Contaminanten of verontreinigingen zijn stoffen die onbedoeld in food en feed terechtkomen. Om de consument te beschermen tegen een te hoge blootstelling, zijn er voor heel wat contaminanten en residuen maximumgehaltes vastgelegd. Voor maximumgehaltes van contaminanten is sinds 25 mei 2023 de Europese  verordening (EU) 2023/915 van de Commissie van 25 april 2023  van toepassing. 

Als gevolg van productie, verwerking, verpakking, transport, opslag of via het milieu kunnen contaminanten of verontreinigingen in food en feed terechtkomen. Afhankelijk van de toxiciteit, die voor iedere stof verschilt, en de blootstelling eraan kunnen zulke contaminanten schadelijk zijn voor de gezondheid van mens een dier. Levensmiddelen met schadelijke contaminatiegehaltes voor de consument mogen niet worden verkocht.

Residuen

In onze voeding kunnen ook kleine hoeveelheden pesticiden of diergeneesmiddelen aanwezig zijn, achtergebleven bij de behandeling van de gewassen of dieren. We noemen ze residuen. De maximale residulimiet (MRL) bepaalt hoeveel van een pesticide of diergeneesmiddel er maximaal in een product mag zitten.

Contaminanten en residuen analyse in het kort

  • Bepalen van contaminanten en residuen
  • Verschillende analyses

Hulp nodig op het gebied van Contaminanten en residuen analyse?

elena-juiste-formaat-website

Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager – Labo

Neem contact op

Betrouwbare hulp bij het uitvoeren van analyses

Hulp nodig bij het laten uitvoeren van analyses? Onze specialisten helpen u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.

elena-juiste-formaat-website
Elena de Weerdt

Technisch Commercieel Manager – Labo

Neem contact op

Geaccrediteerd laboratorium

Microbiologische en chemische analyses op food, feed en water moeten op een betrouwbare wijze uitgevoerd worden. Normec Foodcontrol (Servaco Food Control NV) is geaccrediteerd volgens ISO17025:2017 (080-TEst BELAC). Lees meer.

Ervaringen van onze klanten

Hoogvliet

Hoogvliet

De supermarktketen Hoogvliet laat al haar chemische en microbiologische bepalingen uitvoeren door Normec Foodcare. “Foodcare heeft veel kennis en ze staan dag en nacht voor mij klaar”, zegt de kwaliteitsfunctionaris Bryan van Splunter. “Ik hoef nooit op hen te wachten.”
Peijnenburg

Peijnenburg

Voedselveiligheid is een thema dat regelmatig opgefrist moet worden. Peijnenburg liet de training verzorgen door Normec Training & Education. “Iedereen vond het leuk om de training te volgen”, aldus de hr-adviseur. “Tegelijkertijd werd de leerstof goed behandeld. Het zette ons weer op scherp.”
AGF-afdeling-Jumbo

Jumbo

Jumbo laat haar smaakonderzoeken uitvoeren door Sensory, onderdeel van Normec Foodcare. “Sensory begrijpt de business waar we in zitten”, zegt Johan Hulleman, manager kwaliteit bij Jumbo. “Ze zijn snel, flexibel en ze denken met ons mee.”

Gerelateerde diensten

elena-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager - Labo

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

elena-juiste-formaat-website

Een greep uit onze klanten

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief