Kennis

Voldoen aan hoge verwachtingen consument

vrouw in supermarkt

Voldoen aan hoge verwachtingen consument

De COVID-19 crisis heeft het consumentengedrag van Nederlanders de afgelopen twee jaar flink veranderd. Zo zijn beperkingen in de horeca en meer thuiswerken van grote invloed gebleken op het kook- en eetgedrag van de consument. Je wilt als levensmiddelenproducent dat je product optimaal is afgestemd op de hoge verwachtingen van de consument. Consumentenonderzoek biedt de oplossing.

Groeiende verkoop maaltijdboxen en verspakketten

Uit onderzoek blijkt dat in 2020 en 2021 door de consument een recordtijd in de keuken is doorgebracht. Wat door de Nederlander op tafel wordt gezet, blijkt bovendien een stuk gezonder te zijn dan voor de invoer van de coronamaatregelen. De extra focus op zelfbereide gezonde voeding is onder andere terug te zien in de opmars van maaltijdboxen en verspakketten. Met een groei in gekocht volume van maaltijdboxen en verspakketten met respectievelijk 21% en 30% in 2020 ten opzichte van 2019 is dit type producten populairder dan ooit.

Bron AGF.nl.

Verwachtingen van de consument

De consument anno 2022 let bij het kiezen van een product in de supermarkt op vele aspecten, waaronder:

  • De smaak van het product. Als de consument in de supermarkt staat, kan hij het product uiteraard nog niet proeven. Wel kan hij zich een voorstelling maken bij hoe het product zal smaken. De productfoto op de verpakking kan hierbij een belangrijke rol spelen.
  • De behoefte aan inspiratie. De consument heeft niet altijd zin en tijd om op zoek te gaan naar lekkere recepten, maar vindt het wel belangrijk om lekker te eten. Een maaltijdbox of verspakket waar (bijna) alle ingrediënten al in zitten en precies beschreven staat hoe het product bereid moet worden, biedt uitkomst.
  • Het bereidingsgemak. Hoe makkelijk is het product door de consument te bereiden? Zijn de instructies op de verpakking duidelijk genoeg? Als het product op de verkeerde manier bereid wordt, is de kans groot dat de consument de smaak of structuur vindt tegenvallen. De kans dat hij een volgende keer voor het product zal kiezen, is dan een stuk kleiner.
  • De gezondheid van het product.

Hoe zorg je ervoor dat de consument (opnieuw) voor jouw product kiest?

Gezien de hoge verwachtingen van de consument is het als levensmiddelenproducent belangrijker dan ooit om al tijdens het productontwikkelingstraject uitvoerig onderzoek te verrichten naar de beleving van de consument ten opzichte van het product. Dit gaat verder dan alleen het nabootsen van het bereidingsproces en het keuren van het product in de proefkeuken van je bedrijf. Wat je namelijk écht wilt weten, is hoe de consument het product thuis ervaart. Met een dergelijk consumentenonderzoek krijg je al voordat je product in de supermarkt komt te liggen een beeld van de werkelijke ervaring van de consument en kun je het product tijdig bijsturen.

In-home consumentenonderzoek biedt uitkomst

In-home consumentenonderzoek, ook wel home placement genoemd, biedt uitkomst. Het is één van de meest betrouwbare vormen van productonderzoek. Consumenten ontvangen hierbij een product en bereiden en consumeren dit thuis. Zonder tijdsdruk en op een moment waarop de consumenten het product normaal ook zouden consumeren. Middels een hybride benadering van smaakonderzoek worden alle facetten die de productbeleving kunnen beïnvloeden meegenomen. Voorbeelden van vragen waar je met dit type onderzoek antwoord op krijgt, zijn:

  • Klopt de verpakking, de smaak, de textuur en de geur?
  • Vindt de consument het product gemakkelijk te bereiden?
  • Is het product voldoende onderscheidend?

Een objectief rapport

Na afloop van het in-home consumentenonderzoek heb je via een objectief rapport inzicht in de kansen van jouw product in de markt. Zo kun je, voordat het product in de winkel komt, de receptuur, verpakking of bereidingswijze nog aanpassen. Bij in-home onderzoek kun je rekenen op een hoge respons, vindt er geen beïnvloeding van respondenten plaats en kun je rekenen op eerlijke antwoorden van de consument.

Aan de slag met in-home consumentenonderzoek

Wil je weten of jouw product straks door de consument gekozen wordt in de supermarkt? We verzorgen samen met onze consumentenpanels complete in-home consumentenonderzoeken. Met het objectieve rapport weet je na afloop precies waar je aan toe bent. Neem contact met ons op en we vertellen je er alles over.

Auteur: Tinka Alaerds
Commercieel manager

Meest recente berichten

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten

Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen

Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen

GFSI erkende standaarden: enkele voor- en nadelen

GFSI erkende standaarden: enkele voor- en nadelen