Meer grip op productoptimalisaties met de Penalty Analyse

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 266 keer bekeken

Wil je de sensorische eigenschappen van een nieuw of bestaand product verbeteren? Daar komt veel kennis en nauwkeurigheid bij kijken. Een aanpassing die bijvoorbeeld een positieve invloed heeft op de smaak, kan weer een negatieve invloed hebben op de structuur. En hoe weet je of de consument de productverbetering ook kan waarderen?

Sensorisch onderzoek helpt

Het uitvoeren van sensorisch onderzoek helpt om tot de juiste receptuur te komen. Dit onderzoek kun je bijvoorbeeld uitvoeren onder medewerkers binnen je bedrijf, maar hiermee zullen de resultaten deels subjectief van aard zijn. Door sensorisch onderzoek uit te laten voeren door een onafhankelijk consumentenpanel verkrijg je objectieve resultaten. Zeker als hierbij getest wordt onder Good Sensory Practices. Denk aan gebruik van het juiste licht, omgevingsgeluid en temperatuur. Ons Smaakhuis is voorzien van de juiste omstandigheden voor het uitvoeren van sensorisch onderzoek.

Probierhaus NL

Testen door een consumentenpanel

Als we sensorisch onderzoek (ook wel smaakonderzoek genoemd) voor je uitvoeren in ons Smaakhuis, wordt je product getest door een consumentenpanel. De consumenten beoordelen je product op diverse aspecten en zo krijg je dus inzicht in hoe je product gewaardeerd wordt. Het resultaat is een heldere rapportage waarmee jij direct inzicht hebt in de verbeterpunten voor je product. Een belangrijk onderdeel van het rapport is de Penalty Analyse.

Productoptimalisatie dankzij Penalty Analyse

Bij de Penalty Analyse wordt, op basis van een berekening tussen de diagnostische schalen en het algemeen oordeel, gekeken op welke aspecten een product geoptimaliseerd kan worden. De Penalty Analyse wordt weergegeven door middel van tabellen en grafieken. Om de Penalty Analyse verder toe te lichten hebben we een case study uitgewerkt over een drinkyoghurt met suikerreductie.

Case study: suikerreductie

Leverancier A heeft een drinkyoghurt ontwikkeld met minder suiker. Deze is getest in Het Smaakhuis om te kijken of het product al klaar is voor lancering of toch verder ontwikkeld moet worden. Het product blijkt een rapportcijfer te hebben van 5,4 en lijkt dus nog niet klaar te zijn voor lancering in de winkels. Gelukkig geeft de Penalty Analyse aanknopingspunten voor verbetering.

De Penalty Analyse laat voor de uitgevraagde aspecten zien wat de invloed is op het rapportcijfer. De verticale as is de aftrek op rapportcijfer en de horizontale as het percentage respondenten. Hoe meer de punten rechts bovenin staan, hoe belangrijker het is om deze te verbeteren. Verbeterpunten zijn in rood weergegeven en aspecten die in orde zijn, zijn groen.

Zo zien we dat sterkte van de smaak (b in de grafiek) een verbeterpunt is. De sterkte van de smaak is te zwak, aldus 47% van de respondenten, en dit leidt tot een aftrek op het schoolcijfer van 1,4. Daarnaast is het product niet zoet genoeg en is het te zuur. Dikte is oranje, wat betekent dat het een grensgeval is.

Het advies aan Leverancier A is om de sterkte van de smaak sterker te maken, het product zoeter en minder zuur te maken en eventueel de dikte iets dikker te maken.

Wisselwerking tussen diverse aspecten

Door productaspecten te verbeteren, kan het product positiever beoordeeld worden door het consumentenpanel. Hierbij is wel altijd sprake van een wisselwerking. Als een product bijvoorbeeld te zout is en hierop worden verbeterpunten doorgevoerd, dan kan de consequentie zijn dat het product vervolgens als te flauw wordt beoordeeld. Daarnaast zie je soms ook dat twee aspecten in de Penalty Analyse een invloed hebben op elkaar. Stel dat uit de beoordeling blijkt dat het product te sterk gekruid is en dat de totale smaak ook te sterk is. Er is dan een grote kans dat als je de sterkte van de kruiding aanpast, dit ook invloed heeft op de sterkte van de totale smaak. De Penalty Analyse geeft de productontwikkelaar diverse handvatten om het product verder te verbeteren. Onze specialisten voorzien je van een gedegen advies en helpen je ook bij het vervolgtraject. Bijvoorbeeld als je na productoptimalisatie opnieuw wilt laten testen of de consument het product ook echt als beter beoordeelt.

Meer grip krijgen op productoptimalisatie?

Wil je jouw product verbeteren en zorgen dat je de juiste aanpassingen doorvoert? Met een Penalty Analyse krijg je inzicht in de potentiële verbeterpunten. Onze specialisten op gebied van Penalty Analyse helpen je graag om een passend onderzoek voor je samen te stellen, zodat jij het inzicht krijgt waar je naar op zoek bent. Samen komen we tot een succesvol product.

Neem contact op
favicon
Auteur: Charissa Mouw Senior Projectmanager Sensory
tinka-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Whitepaper Productontwikkeling in Food

In de whitepaper lichten we toe hoe productontwikkeling en kwaliteit hand in hand gaan. En in welke fase je waarmee rekening moet houden.
05 April 2022
carenet software op ipad

5 tips voor het verhogen van kwaliteitsbewustzijn

Het komt regelmatig voor in de praktijk: de kwaliteitsafdeling stopt veel energie in het uitvoeren van alle kwaliteitstaken, maar de medewerkers op de werkvloer zien kwaliteitszorg eerder als last dan...
06 Januari 2021
turf-analyse

TURF-analyse geeft inzicht in de beste productsmaken

Je hebt tijdens het productontwikkelingstraject meerdere smaken van een product ontwikkeld. Maar hoe weet je nu welke smaak het beste aanslaat in de markt? Met een TURF-analyse krijg jij inzicht in de...
17 Oktober 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

tinka-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

tinka-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief