Food Safety Culture in de praktijk

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 416 keer bekeken

In het whitepaper Food Safety Culture: basis voor bestaansrecht heb je kunnen lezen over het begrip Food Safety Culture en wat dit inhoudtNu komt vervolgens de vraag: hoe kan je dit toepassen in de praktijk? Een van de onderdelen is medewerkers een platform geven waar zij zaken kunnen melden. Hiervoor is een klokkenluidersregeling een mooie tool. Wat houdt dit in? 

Anoniem misstanden melden 

Een klokkenluidersregeling biedt medewerkers de mogelijkheid misstanden op anonieme wijze te kunnen melden aan het management van het bedrijf. Het is vervolgens aan het management om de melding te onderzoeken en de misstand weg te nemen en of te verbeteren.  

Het is positief om medewerkers zaken te laten melden zodat het management goed weet wat er speelt. Zo kunnen er zaken verbeterd worden die niet (helemaal) goed lopen. In Nederland heeft een klokkenluider helaas een negatief beeld door zaken die de afgelopen jaren in het nieuws zijn geweest. Zorg dat je die angst bij de mensen wegneemt.  

Om de positie van klokkenluiders te beschermen en te versterken, is er een nieuwe EU-richtlijn opgesteld. Deze Europese wetgeving ondersteunt in het verbeteren van interne meldingssystemen en de bescherming van klokkenluiders: 

 • Plan overleggen in met een wisselende groep medewerkers. Op deze manier hoor je diverse soorten verhalen. 
 • Plaats een zogenaamde “meldingsbus in de kantine waarin medewerkers een briefje kunnen doen. 
 • Houd als leidinggevende periodiek een één-op-één overleg met teamleden waarin wordt gevraagd waar de medewerker verbetermogelijkheden ziet. Wellicht zijn er zaken die in hun ogen niet helemaal goed gaan. 
 • Sta als management toe dat jouw medewerkers zaken kunnen en mogen melden zónder consequenties. 
 • Voer een klokkenluidersregeling in waarbij medewerkers anonieme meldingen kunnen doen. 
 • Neem alle meldingen serieus en onderzoek de meldingen zodat misstanden of twijfels kunnen worden weggenomen. 
 • Communicatie met de medewerkers over het onderzoek is belangrijk zodat zij ook weten dat het management ermee bezig is. 

De klokkenluidersregeling van Normec Foodcare  

Normec Foodcare biedt bedrijven de klokkenluidersregeling aan waarbij medewerkers anoniem meldingen kunnen doorgeven. Indien je als bedrijf aansluit, geef je een telefoonnummer aan jouw medewerkers zodat zij meldingen kunnen doorgeven. Normec Foodcare neemt de melding in behandeling en onderzoekt dit samen met het bedrijf totdat het opgelost is. 

 • Medewerkers kunnen op werkdagen tussen 08.00 uur en 18.00 uur meldingen doorgeven via een speciaal telefoonnummer. 
 • De melding komt bij een kleine groep senior adviseurs van Normec Foodcare. Hierbij heeft de melder de mogelijkheid de persoonsgegevens achter te laten zodat Normec hem/haar op de hoogte kan houden. Deze gegevens worden uiteraard niet aan het bedrijf gegeven. 
 • Onze senior adviseurs gaan naar het bedrijf toe om samen met het management de melding te onderzoeken en te komen met een verbeterplan. 
 • Normec Foodcare begeleidt het bedrijf in het uitvoeren van het verbeterplan totdat de misstand, afwijking of twijfel is weggenomen.  

Je als bedrijf aansluiten bij de Klokkenluidersregeling het grote voordelen. Zo lossen wij een melding samen met het bedrijf op zonder dat dit openbaar wordt. Ook kunnen medewerkers eenvoudig op de hoogte worden gehouden.  

Hulp nodig? 

Wij helpen je om klokkenluiders veilig misstanden te laten melden. Neem contact met ons op. 

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Whitepaper Productontwikkeling in Food

In de whitepaper lichten we toe hoe productontwikkeling en kwaliteit hand in hand gaan. En in welke fase je waarmee rekening moet houden.
05 April 2022
carenet software op ipad

5 tips voor het verhogen van kwaliteitsbewustzijn

Het komt regelmatig voor in de praktijk: de kwaliteitsafdeling stopt veel energie in het uitvoeren van alle kwaliteitstaken, maar de medewerkers op de werkvloer zien kwaliteitszorg eerder als last dan...
06 Januari 2021
Aviko patat productie

50% tijdreductie voor Aviko B.V. met inspectie module

Aviko B.V. heeft meerdere productielocaties binnen Europa die allen gecertificeerd zijn volgens dezelfde voedselveiligheidsnormen- en auditstandaarden van klanten. Er was behoefte aan een digitaal sys...
25 Maart 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief