Food Safety Culture in de praktijk

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 237 keer bekeken

In het whitepaper Food Safety Culture: basis voor bestaansrecht heb je kunnen lezen over het begrip Food Safety Culture en wat dit inhoudtNu komt vervolgens de vraag: hoe kan je dit toepassen in de praktijk? Een van de onderdelen is medewerkers een platform geven waar zij zaken kunnen melden. Hiervoor is een klokkenluidersregeling een mooie tool. Wat houdt dit in? 

Anoniem misstanden melden 

Een klokkenluidersregeling biedt medewerkers de mogelijkheid misstanden op anonieme wijze te kunnen melden aan het management van het bedrijf. Het is vervolgens aan het management om de melding te onderzoeken en de misstand weg te nemen en of te verbeteren.  

Het is positief om medewerkers zaken te laten melden zodat het management goed weet wat er speelt. Zo kunnen er zaken verbeterd worden die niet (helemaal) goed lopen. In Nederland heeft een klokkenluider helaas een negatief beeld door zaken die de afgelopen jaren in het nieuws zijn geweest. Zorg dat je die angst bij de mensen wegneemt.  

Om de positie van klokkenluiders te beschermen en te versterken, is er een nieuwe EU-richtlijn opgesteld. Deze Europese wetgeving ondersteunt in het verbeteren van interne meldingssystemen en de bescherming van klokkenluiders: 

 • Plan overleggen in met een wisselende groep medewerkers. Op deze manier hoor je diverse soorten verhalen. 
 • Plaats een zogenaamde “meldingsbus in de kantine waarin medewerkers een briefje kunnen doen. 
 • Houd als leidinggevende periodiek een één-op-één overleg met teamleden waarin wordt gevraagd waar de medewerker verbetermogelijkheden ziet. Wellicht zijn er zaken die in hun ogen niet helemaal goed gaan. 
 • Sta als management toe dat jouw medewerkers zaken kunnen en mogen melden zónder consequenties. 
 • Voer een klokkenluidersregeling in waarbij medewerkers anonieme meldingen kunnen doen. 
 • Neem alle meldingen serieus en onderzoek de meldingen zodat misstanden of twijfels kunnen worden weggenomen. 
 • Communicatie met de medewerkers over het onderzoek is belangrijk zodat zij ook weten dat het management ermee bezig is. 

De klokkenluidersregeling van Normec Foodcare  

Normec Foodcare biedt bedrijven de klokkenluidersregeling aan waarbij medewerkers anoniem meldingen kunnen doorgeven. Indien je als bedrijf aansluit, geef je een telefoonnummer aan jouw medewerkers zodat zij meldingen kunnen doorgeven. Normec Foodcare neemt de melding in behandeling en onderzoekt dit samen met het bedrijf totdat het opgelost is. 

 • Medewerkers kunnen op werkdagen tussen 08.00 uur en 18.00 uur meldingen doorgeven via een speciaal telefoonnummer. 
 • De melding komt bij een kleine groep senior adviseurs van Normec Foodcare. Hierbij heeft de melder de mogelijkheid de persoonsgegevens achter te laten zodat Normec hem/haar op de hoogte kan houden. Deze gegevens worden uiteraard niet aan het bedrijf gegeven. 
 • Onze senior adviseurs gaan naar het bedrijf toe om samen met het management de melding te onderzoeken en te komen met een verbeterplan. 
 • Normec Foodcare begeleidt het bedrijf in het uitvoeren van het verbeterplan totdat de misstand, afwijking of twijfel is weggenomen.  

Je als bedrijf aansluiten bij de Klokkenluidersregeling het grote voordelen. Zo lossen wij een melding samen met het bedrijf op zonder dat dit openbaar wordt. Ook kunnen medewerkers eenvoudig op de hoogte worden gehouden.  

Hulp nodig? 

Wij helpen je om klokkenluiders veilig misstanden te laten melden. Neem contact met ons op. 

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Webinar IFS Food versie 7

Paper wijzigingen IFS Food versie 7

01 Februari 2021
listeria

Listeria monocytogenes als bedrijfsrisico

Zowel in België als in Nederland is het aantal publieke recalls op het gebied van Listeria monocytogenes het afgelopen jaar toegenomen. Naast een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid zien we dat d...
12 Januari 2021
water

Hoe pak je een schoonmaakvalidatie aan?

Een allergenenmanagementsysteem is noodzakelijk om de risico’s van allergenen te beheersen. Zo’n systeem bestaat uit verschillende onderdelen waarvan schoonmaak een belangrijk punt is. Goede reini...
10 Maart 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief