Micro-organismen: omgeving

Micro-organismen zijn op veel verschillende plekken aanwezig. Ze kunnen al in voedingsproducten (bijvoorbeeld via grondstoffen) aanwezig zijn, maar ook vanuit de (productie)omgeving producten contamineren. Mogelijke contaminatiebronnen zijn dan contactoppervlaktes en omgevingslucht.

Contactoppervlakte

Tijdens productie is een belangrijke omgevingsbedreiging het direct contact. Denk hierbij aan kratten, ketels, transportbanden, leidingen waar voeding in bewaard wordt of getransporteerd wordt. Denk ook aan medewerkers die producten aanraken. Om contaminatie uit de omgeving te beperken, is efficiënte reiniging en desinfectie van materialen en goede hygiëne praktijken noodzakelijk. Zonder goede programma’s is er een risico dat vervuiling met microbiële lading op de contactoppervlaktes blijft en in bepaalde gevallen zelfs kan ontwikkelen tot een biofilm.
Het opvolgen van de goede functionering van het HACCP-plan, van de reiniging en desinfectie of van goede hygiënepraktijken gebeurt meestal aan de hand van een monstername met Rodac afdrukplaatjes of met swabs, beide met specifieke voor en nadelen.

Micro-organismen: omgeving in het kort

  • Opvolgen van een goede functionering van het HACCP plan
  • Geaccretditeerd volgens ISO17025 (080-TEst BELAC)

Hulp nodig op het gebied van Micro-organismen: omgeving?

els-juiste-formaat-website

Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager – Labo

Neem contact op
Rodac afdrukplaatjes  Swab 
Rodac afdrukplaatjes  Swab 
Niet mogelijk voor alle oppervlakken Ook moeilijk bereikbare oppervlaktes
Beperkte mechanische kracht Mechanische kracht
Standaardisatie Minder gestandaardiseerd oppervlak

 

Rodacafdrukplaatjes worden meestal ingezet voor de bepaling van het totaal kiemgetal, gisten en schimmels en enterobacteriaceae. Swabs worden meer gebruikt voor het opsporen van pathogenen zoals Listeria monocytogenes (maar ook Listeria spp.),  Salmonella spp. en STEC. Is er snel resultaat nodig, bijvoorbeeld bij een acuut probleem, dan kan een PCR-methode uitgevoerd worden.

Betrouwbare hulp bij het uitvoeren van microbiologische analyses

Hulp nodig bij het laten uitvoeren van micriobiologische analyses? Onze specialisten helpen u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.

els-juiste-formaat-website
Els Wauman

Technisch Commercieel Manager – Labo

Neem contact op

Geaccrediteerd laboratorium

Microbiologische en chemische analyses op food, feed en water moeten op een betrouwbare wijze uitgevoerd worden. Normec Foodcontrol (Servaco Food Control NV) is geaccrediteerd volgens ISO17025:2017 (080-TEst BELAC). Lees meer.

Ervaringen van onze klanten

Hoogvliet

Hoogvliet

De supermarktketen Hoogvliet laat al haar chemische en microbiologische bepalingen uitvoeren door Normec Foodcare. “Foodcare heeft veel kennis en ze staan dag en nacht voor mij klaar”, zegt de kwaliteitsfunctionaris Bryan van Splunter. “Ik hoef nooit op hen te wachten.”
Peijnenburg

Peijnenburg

Voedselveiligheid is een thema dat regelmatig opgefrist moet worden. Peijnenburg liet de training verzorgen door Normec Training & Education. “Iedereen vond het leuk om de training te volgen”, aldus de hr-adviseur. “Tegelijkertijd werd de leerstof goed behandeld. Het zette ons weer op scherp.”
AGF-afdeling-Jumbo

Jumbo

Jumbo laat haar smaakonderzoeken uitvoeren door Sensory, onderdeel van Normec Foodcare. “Sensory begrijpt de business waar we in zitten”, zegt Johan Hulleman, manager kwaliteit bij Jumbo. “Ze zijn snel, flexibel en ze denken met ons mee.”

Gerelateerde diensten

els-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Technisch Commercieel Manager - Labo

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

els-juiste-formaat-website

Een greep uit onze klanten

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief