Kennis

Zo stelt u een leveranciersquestionnaire samen

Zo stelt u een leveranciersquestionnaire samen

Leveranciersquestionnaires zijn een belangrijk onderdeel van uw leveranciersbeheersing. Wat is een leveranciersquestionnaire, waarom moet deze ingevuld worden en hoe realiseert u dit? U leest het in dit artikel.

Wat is een leveranciersquestionnaire?

Een leveranciersquestionnaire is een vragenlijst waarmee u het kwaliteitsniveau van een leverancier beoordeelt. U laat deze invullen door een leverancier, vóórdat u producten of diensten van hem afneemt. Daarnaast kunt u deze periodiek opnieuw laten invullen om het kwaliteitsniveau van de leverancier te herbeoordelen.

Diverse leveranciersgroepen

Leveranciers zijn allereerst onder te verdelen in leveranciers van producten en leveranciers van diensten. Deze twee groepen kunnen vervolgens weer opgesplitst worden. Onderstaand zijn enkele voorbeelden van leveranciers per groep weergegeven.

Leveranciers van producten

  • Grondstoffen
  • Verpakkingsmateriaal
  • Leidingwater
  • Reinigings- en desinfectiemiddelen
  • Smeermiddelen

Leveranciers van diensten

  • Transport
  • Wasserette
  • Uitbestede productie
  • Laboratorium
  • Ongediertebestrijder

Bepaal naar welke leveranciersgroepen u questionnaires gaat versturen en welke vragen van toepassing zijn voor die leveranciersgroep(en). Voor een verpakkingsleverancier zijn bijvoorbeeld weer andere vragen van belang dan voor een grondstofleverancier. Ook voor diensten wordt vaak een aparte questionnaire toegepast.

Soorten vragen

In de leveranciersquestionnaire neemt u alle nodige vragen op om de status van het kwaliteitsniveau van de leverancier te kunnen beoordelen. De questionnaire start met algemene vragen zoals: bedrijfsnaam, contactgegevens en geleverde producten. Vervolgens worden vragen gesteld over bijvoorbeeld de recall procedure en contactgegevens in geval van calamiteiten.

U inventariseert daarnaast welke certificaten het bedrijf bezit en stelt vragen over het voedselveiligheidssysteem. Zo wilt u bijvoorbeeld weten welke CCP’s de leverancier hanteert en welke microbiologische analyses worden uitgevoerd. Allergenenmanagement, food defense en voedselfraude mogen tegenwoordig ook zeker niet ontbreken als onderdeel van de vragenlijst.

Meerdere talen

Heeft u te maken met leveranciers buiten Nederland? Dan is het verstandig de questionnaire ook in andere talen beschikbaar te stellen. Bedenk wel dat de antwoorden ook door jou begrepen en beoordeeld moeten worden. U kunt bijvoorbeeld een Poolse questionnaire laten invullen, maar begrijpt udan ook de antwoorden die gegeven zijn?

Hulp nodig?

Heeft u ondersteuning nodig met het samenstellen van een leveranciersquestionnaires? Of heeft u juist specifieke vragen? Neem contact met ons op. Onze Commercieel Managers helpen u graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Auteur: Marlous van Drunen
Marketing & Communicatie

Gerelateerde blogberichten