Leveranciersquestionnaires zijn een belangrijk onderdeel van de leveranciersbeheersing. Wat is een leveranciersquestionnaire, waarom moet deze ingevuld worden en hoe realiseert u dit? U leest het in dit artikel.
Een leveranciersquestionnaire is een vragenlijst waarmee u het kwaliteitsniveau van een leverancier beoordeelt. U laat deze invullen door een leverancier, vóórdat u producten of diensten van hem afneemt. Daarnaast kunt u deze periodiek opnieuw laten invullen om het kwaliteitsniveau van de leverancier te herbeoordelen.
Leveranciers zijn allereerst onder te verdelen in leveranciers van producten en leveranciers van diensten. Deze twee groepen kunnen vervolgens weer opgesplitst worden. Onderstaand zijn enkele voorbeelden van leveranciers per groep weergegeven.
Bepaal naar welke leveranciersgroepen u questionnaires gaat versturen en welke vragen van toepassing zijn voor die leveranciersgroep(en). Voor een verpakkingsleverancier zijn bijvoorbeeld weer andere vragen van belang dan voor een grondstofleverancier. Ook voor diensten wordt vaak een aparte questionnaire toegepast.
In de leveranciersquestionnaire neemt u alle nodige vragen op om de status van het kwaliteitsniveau van de leverancier te kunnen beoordelen. De questionnaire start met algemene vragen zoals: bedrijfsnaam, contactgegevens en geleverde producten. Vervolgens worden vragen gesteld over bijvoorbeeld de recall procedure en contactgegevens in geval van calamiteiten.
U inventariseert daarnaast welke certificaten het bedrijf bezit en stelt vragen over het voedselveiligheidssysteem. Zo wilt u bijvoorbeeld weten welke CCP’s de leverancier hanteert en welke microbiologische analyses worden uitgevoerd. Allergenenmanagement, food defense en voedselfraude mogen tegenwoordig ook zeker niet ontbreken als onderdeel van de vragenlijst.
Heeft u te maken met leveranciers buiten Nederland? Dan is het verstandig de questionnaire ook in andere talen beschikbaar te stellen. Bedenk wel dat de antwoorden ook door u begrepen en beoordeeld moeten worden. U kunt bijvoorbeeld een Poolse questionnaire laten invullen, maar begrijpt u dan ook de antwoorden die gegeven zijn?
Het veelvuldig over en weer mailen met een leverancier is een flinke klus en natuurlijk niet meer van deze tijd. Om u tijd te besparen ontwikkelen we de module Leveranciers waarin u online leveranciersquestionnaires ontwerpt in iedere gewenste taal. Deze laat u online door de leverancier invullen. Als kwaliteitsmanager heeft u zo altijd het overzicht.
Heeft u ondersteuning nodig met het samenstellen van leveranciersquestionnaires? Of heeft u juist specifieke vragen? Neem contact met ons op. Onze Commercieel Managers helpen u graag.
Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.
Neem contact op met onze Commercial Manager QA Manuella van Rijmenant.
De meest succesvolle bedrijven zijn de bedrijven die kunnen leren en zich kunnen aanpassen aan nieuwe modellen, om op die manier sneller te worden dan hun concurrenten. Groeien naar een lerende organi...
HACCP (Hazard Analysis - Critical Control Point ofwel Gevarenanalyse - Kritische controlepunten) is een preventief beheersingssysteem voor ondernemingen die zich bezighouden met de bereiding, verwerki...
Als je op zoek gaat naar de betekenis van valideren, kun je in een spinnenweb van informatie terechtkomen. Een validatie is niet ‘zomaar’ voor elke situatie of ieder bedrijf hetzelfde. Een nieuw o...
Uw organisatie moet voldoen aan de eisen die het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (F...
U wilt de kwaliteit waarborgen binnen uw bedrijf en ze naar een hoger niveau tillen? Er bestaan veel verschillende voeds...
Een interne audit wordt vaak door organisaties gezien als een verplichting, omdat de norm het nu eenmaal vereist. Maar w...
Het onderwerp duurzaamheid staat bij veel bedrijven in de voedselketen hoog op de agenda. Voedselsystemen stoten 29% van...
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Bespaar tot 60% van uw tijd door digitaal te inspecteren
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!