Welke inspecties kan ik uitvoeren binnen mijn bedrijf?

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 568 keer bekeken

Al decennia lang worden binnen bedrijven in de food sector diverse soorten interne inspecties uitgevoerd. In dit artikel beschrijven we wat het doel is van het uitvoeren van inspecties en geven we enkele voorbeelden van soorten inspecties die we in de praktijk tegenkomen.

Doel van interne inspecties

Inspecties vormen een onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem en hebben als doel om te controleren of beheersmaatregelen die zijn vastgesteld op de juiste wijze worden toegepast in de praktijk. Zo kunt u controleren of op een voedselveilige wijze geproduceerd wordt en kunt u tijdig passende maatregelen treffen waar dat nodig is. Op deze wijze kunnen klachten en recalls zoveel mogelijk voorkomen worden en voorkomt u bijvoorbeeld boetes van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) of het verlies van een voedselveiligheidscertificaat, zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000.

Hygiëne inspecties

Tijdens hygiëne inspecties komen over het algemeen een aantal basisonderwerpen aan bod, zoals hygiëne binnen en buiten de productielocatie, ongediertebeheersing, persoonlijke hygiëne, infrastructuur en de staat van apparatuur. Het doel van deze inspectie is om tijdig acties uit te zetten in geval van hygiënische of infrastructurele tekortkomingen, zodat de voedselveiligheid van de producten niet in gevaar komt.

Frequentie

De frequentie van deze inspecties verschilt per bedrijf en is mede afhankelijk van eisen die gesteld worden door bijvoorbeeld voedselveiligheidsstandaarden en retailstandaarden. In de BRCGS standaard (versie 8) is bijvoorbeeld opgenomen dat hygiëne inspecties uitgevoerd dienen te worden met een op risico gebaseerde frequentie. Dit betekent dat u op basis van de gevareninventarisatie en risico analyse moet vaststellen hoe vaak het nodig is om te controleren of vastgestelde beheersmaatregelen op de juiste wijze worden toegepast in de praktijk. De BRCGS standaard heeft daarbij beschreven dat de inspectie in ruimten met open product minimaal één keer per maand moet worden uitgevoerd.

In de basis zien we dat kleine bedrijven de inspectie vaak met een maandelijkse frequentie uitvoeren en dat grotere bedrijven de inspectie bijvoorbeeld wekelijks of iedere twee weken uitvoeren. Ook zien we dat veel bedrijven die het uitvoeren van inspecties volledig gedigitaliseerd hebben de frequentie van inspecties verhogen om zo een beter continu beeld te hebben van de hygiënische staat van het bedrijf en eerder te kunnen bijsturen waar dat nodig is.

Glas/hard plastic inspecties

Bij glas/hard plastic inspecties worden in de regel alle glazen, harde plastics en overige breekbare materialen binnen en buiten de productielocatie in een inspectielijst vastgelegd. Met een vaste frequentie wordt voor alle materialen gecontroleerd of deze nog in de juiste staat verkeren. Het doel van deze inspectie is hiermee om eventuele gebreken aan materialen tijdig te constateren en zo te voorkomen dat grondstoffen, halffabricaten en eindproducten onveilig worden door besmetting met glas of hard plastic.

Frequentie

In de praktijk zien we dat deze inspecties vaak met een maandelijkse frequentie worden uitgevoerd of bij grotere bedrijven met een wekelijkse of tweemaandelijkse frequentie. Feit is natuurlijk dat hoe eerder tekortkomingen geconstateerd worden, hoe kleiner de kans is op besmetting van het product. Stel dat meerdere geproduceerde partijen geblokkeerd dienen te worden, omdat hier mogelijk glas in aanwezig kan zijn, dan kan dit zeer grote gevolgen hebben waarmee veel kosten gemoeid kunnen gaan. Zeker als overgegaan moet worden tot het terughalen van producten uit de supermarkten. Ook voor deze inspectiesoort geldt dat bedrijven vaak laagdrempeliger en dus vaker gaan inspecteren als de inspecties volledig digitaal kunnen worden uitgevoerd. Bovendien kunnen tekortkomingen zeer snel inzichtelijk gemaakt worden door het direct maken van foto’s met de tablet. De technische dienst kan zo in één oogopslag zien waar reparaties moeten worden uitgevoerd.

bakken met vis

Overige inspecties

Voor het samenstellen van inspectielijsten zijn de mogelijkheden uiteraard oneindig. We hebben hier nog enkele voorbeelden van inspecties voor u opgesomd.

  • R&O-check: controle dat reiniging en ontsmetting afdoende is uitgevoerd en conform reinigingsplan
  • Vrijgave na onderhoud/incidenten: check apparatuur en omgeving in orde is en vrij van mogelijke gevaren zodat productie terug kan opgestart worden
  • 5S inspectie, om te controleren of op iedere afdeling gewerkt wordt volgens de 5S systematiek (scheiden/sorteren, schikken/structureren, schoonmaken, standaardiseren, standhouden)
  • SSOP en pre-SSOP inspecties: “Sanitation Standard Operating Procedures”: inspecties op GMP-GHP, voornamelijk toegepast in slachthuizen en uitsnijderijen tijdens en/of voor opstart van de activiteiten
  • Food defense check, ter controle of aan alle food defense maatregelen voldaan wordt binnen en buiten het bedrijf
  • Ongedierte inspectie, om te controleren op (sporen van) ongedierte, vraat en zaken die mogelijk extra ongedierte kunnen aantrekken

Welke inspecties u ook uitvoert, iedere inspectielijst is te digitaliseren binnen onze inspectie software.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het opzetten van uw inspectieplanning, maken van inspectielijsten of digitaliseren van inspecties?  Of wilt u hygiëne-inspecties laten uitvoeren door onze consultants? Neem contact met ons op. We helpen je graag snel en laagdrempelig op weg.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

labeling

Wat is een clean label?

Clean labelling speelt een steeds grotere rol in zowel de productontwikkeling als de etikettering en marketing van voedingsmiddelen. Met clean labelling wordt ingespeeld op de behoefte van de consumen...
16 September 2021
foodlab test

Organische zuren in de strijd tegen Listeria monocytogenes

Het op een juiste manier invulling geven aan Listeria monocytogenes studies staat nog steeds volop in de belangstelling. Dit is namelijk verplicht voor ready to eat producten volgens Verordening (EG) ...
04 Januari 2021

FSSC 22000

FSSC (Food Safety System Certification) 22000 is een GFSI erkende standaard. Het FSSC 22000 schema bevat een certificeringsmodel dat je kan gebruiken voor de hele voedselketen. De documenten bevatten ...
04 April 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief