Stappenplan: zo kiest de consument voor uw product

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 401 keer bekeken

U wilt dat zoveel mogelijk consumenten uw product kiezen in de supermarkt. Consumenten hebben ruimschoots de keuze en wisselen een product snel in als het gaat om factoren zoals productkwaliteit, verpakking en prijs. Een goede positionering van uw product is daarom essentieel om kansrijk te zijn in deze sterk verzadigde markt. Deze stappen helpen u bij een succesvolle productpositionering.

 Stap 1: stel de doelgroep vast

Wie wil u bereiken met uw product-idee? Is het een product voor de grote massa of juist voor een nichemarkt van consumenten, bijvoorbeeld consumenten met speciale dieetwensen? Beschrijf duidelijk wie uw doelgroep is.

Stap 2: bepaal de behoeften van uw doelgroep

Onderzoek wat de specifieke behoeften zijn van uw doelgroep. Stel vast in welk opzicht uw product toegevoegde waarde biedt. Succesvolle producten zijn relevant en bieden klantvoordeel. Het is essentieel dat u voldoende kennis heeft over hoe de consument het product waarneemt. Probeer een antwoord te krijgen op onder andere onderstaande vragen:

  • Welke koopmotieven heeft mijn doelgroep?
  • Waar hoort het product in het schap?
  • Op welk tijdsmoment gebruikt de doelgroep het product?
  • Welke drijfveren heeft de doelgroep om mijn product te gebruiken?
  • Welke barrières zijn er?

Een usage & attitude studie is van grote meerwaarde om uw klanten te leren begrijpen. Deze studie helpt u bij het bepalen van uw doelgroep en de behoeftes, maar ook in het identificeren van nieuwe productkansen en het aanscherpen van de productstrategie. Tijdens online onderzoek wordt een dergelijke usage & attitude studie uitgevoerd. Het resultaat is een rapportage waarmee u direct meer inzicht hebt in de behoeften van uw doelgroep.

All your necessities stored in one place

Stap 3: breng de concurrentie in beeld

Om consumenten ervan te overtuigen voor uw product of merk te kiezen, moet u een helder beeld hebben van de concurrentie op de markt. Als u u wilt onderscheiden van concurrenten moet het duidelijk zijn waarop dat onderscheidend vermogen zich concentreert. Vraag u bijvoorbeeld het volgende af:

  • Zou uw product bekend moeten zijn om haar unieke en moderne uitstraling?
  • Moet uw product uitblinken op smaak, textuur of geur?
  • Is het belangrijk dat het product een gezonder of duurzamer alternatief biedt dan wat reeds verkrijgbaar is?

Denk goed na over welke aspecten u in kaart wilt brengen. Het uitvoeren van een vergelijkend consumentenonderzoek door middel van smaakonderzoek geeft een betrouwbare indruk over hoe uw product zich onderscheidt en uniek is ten opzichte van concurrerende producten als het gaat om factoren als presentatie, smaak en koopintentie.

Stap 4: benadruk uw onderscheidend vermogen keer op keer

Als u een productbelofte communiceert, moet u deze ook waar maken. Dit leidt tot duurzaam klantbehoud. Gebruik onderzoeksresultaten als objectieve input om uw product of merk te promoten. Onderscheidend zijn en een productpositionering innemen als merk of product betekent dat u niet alles kunt zijn. Kies een heldere focus en communiceer de meest relevante onderscheidende productfactoren aan de consument. Vertaal deze onderscheidende productfactoren naar voordelen voor de klant. Laat hierbij blijken dat u snapt welke behoefte wordt vervuld met uw product.

Een voorbeeld hiervan is een ontbijtproduct in een handige to-go verpakking. Voor de consument biedt dit een oplossing voor een drukke ochtend waarin weinig tijd is om te ontbijten. Herhaal de voordelen keer op keer, zodat de consument precies weet waarom deze voor uw merk of product moet kiezen.

Hulp nodig bij een succesvolle productpositionering?

Wilt u onderzoeken hoe u uw productidee het beste positioneert in de markt? Onze specialisten helpen u graag bij een succesvolle productpositionering. Neem contact met ons op.

Productontwikkeling in Food

Hoe u van een goed idee een veilig succes maakt

Download de whitepaper
logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
tinka-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Whitepaper Productontwikkeling in Food

In de whitepaper lichten we toe hoe productontwikkeling en kwaliteit hand in hand gaan. En in welke fase je waarmee rekening moet houden.
05 April 2022
carenet software op ipad

5 tips voor het verhogen van kwaliteitsbewustzijn

Het komt regelmatig voor in de praktijk: de kwaliteitsafdeling stopt veel energie in het uitvoeren van alle kwaliteitstaken, maar de medewerkers op de werkvloer zien kwaliteitszorg eerder als last dan...
06 Januari 2021
laboratorium pcr methode

Hoe controleer je of er goed is schoongemaakt?

Een goede reiniging en desinfectie is essentieel voor het leveren van goede en veilige food producten. U wil natuurlijk dat de productielijn voor de productie van voedingsmiddelen vrij is van microbio...
26 Juni 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

tinka-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

tinka-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief