Kennis

Richtlijnen voor Single-use plastic verpakkingen

Richtlijnen voor Single-use plastic verpakkingen

De Single-use plastics richtlijnen (SUP’s richtlijnen) wordt steeds verder aangescherpt. Als voedingsbedrijf moet je tijdig op zoek naar alternatieven. Tegelijkertijd mogen de voedselveiligheid en productkwaliteit niet in gevaar komen. Wat zijn de laatste richtlijnen voor SUP’s en hoe ga je hier als bedrijf het beste mee om?

Wat zijn SUP’s?

Single-use Plastics worden eenmalig of voor een korte periode gebruikt en daarna weggegooid. Dit plastic afval heeft wereldwijd een negatieve impact op het milieu en onze gezondheid. Plastics voor eenmalig gebruik hebben meer kans om in onze zeeën terecht te komen dan herbruikbare alternatieven. De 10 meest voorkomende plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik op Europese stranden vertegenwoordigen, naast vistuig, 70% van al het zwerfvuil op zee in de EU.

Europa zet in op duurzaamheid

Stapsgewijs maakt de Europese Commissie de regels omtrent het gebruik van single-use plastics concreter. Zo verscheen in 2015 de Richtlijn van de Europese commissie 2015/1535 met het verbod op plastic draagtassen. In 2019 verscheen de Richtlijn (EU)2019/904 met een ruimer toepassingsgebied dan de eerder verschenen richtlijn van 2015. Deze nieuwe richtlijn beoogt:

  • Het verbruik van bepaalde producten voor eenmalig gebruik te beperken en te verbieden;
  • Oxo-degradeerbare kunststoffen te verbieden;
  • Een verplichting in te voeren voor doppen en deksels om aan bepaalde verpakkingen bevestigd te blijven;
  • Een markering in te voeren voor een reeks kunststofproducten voor eenmalig gebruik;
  • Een verplicht gehalte aan gerecycleerd materiaal in te voeren voor PET-flessen.

Op 26 maart 2021 heeft de Europese Commissie een mededeling gecommuniceerd. Hierin stelt de EC de lidstaten te verplichten om deze Europese richtlijnen te vertalen in een wetgeving. Deze wetgeving moet als doel hebben om de kunststofproducten voor eenmalig gebruik en de schadelijke verspreiding ervan in het milieu te bestrijden, met bijzondere aandacht voor het aquatische en mariene milieu.

Wetgeving in België en Nederland

België heeft als gevolg hiervan is op 14/01/2022 een Koninklijk Besluit gepubliceerd met als titel ‘Koninklijk besluit betreffende producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten’. Nederland heeft dit opgenomen in het ‘Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik’.
In deze besluiten zijn onder andere de volgende zaken opgenomen:

  • Verbod op bepaalde plastic producten, zoals wattenstaafjes, drinkbekers, bestek, borden en rietjes;
  • Producten die van bepaalde markeringen moeten worden voorzien, zoals maandverband en vochtige doekjes;
  • Regels rondom het inzamelen van afval van kunststof houdend vistuig;
  • Regels voor drankflessen met als hoofdbestanddeel polyethyleentereftalaat (petflessen) (in België moeten deze vanaf 2025 minstens 25% gerecyclede kunststoffen bevatten).

Ondertussen zijn nog diverse initiatieven lopende om deze wet- en regelgevingen verder uit te breiden.

Gevolgen SUP’s richtlijnen voor de voedings- en verpakkingsindustrie

Inmiddels wordt steeds duidelijker hoe ingrijpend de gevolgen van deze richtlijnen voor verpakkingen zijn voor de voedingsindustrie. Er wordt een grote verantwoordelijkheid gelegd bij producenten van single-use plastics. Voedingsproducenten worden verplicht om samen met de verpakkingsindustrie na te denken over een duurzamer verpakkingsbeleid.

Hulp bij implementatie van de Single-use plastics richtlijnen

De wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen betekenen dat je voor jouw bedrijf andere verpakkingsvormen of –soorten moet selecteren. Dit kan een grote impact hebben op je producten en productieproces. Tegelijkertijd wil je dat de voedselveiligheid en productkwaliteit geborgd blijven. Onze experts bekijken graag samen met jou welke maatregelen je moet treffen en hoe je blijft zorgen voor goede en veilige producten.

Auteur: Grietje Van Weert
Manager Knowledge & Projects / Manager Kenniscentrum

De laatste blogberichten

Inspecteer jij al digitaal?

Inspecteer jij al digitaal?

Module: Digitaal Handboek

Module: Digitaal Handboek

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten