De laatste jaren zijn er veel nieuwe druivensoorten commercieel beschikbaar gekomen. De consument heeft tegenwoordig keuze uit veel verschillende rassen. Deze hebben ieder hun eigen eigenschappen en kwaliteit. Welke ras is het beste?
Vroeger hadden alle druiven pitten. Vanwege de korte houdbaarheid werden ze vooral verwerkt tot rozijnen. Hiervoor moesten de pitjes worden verwijderd. Om de kosten te drukken deden veel mensen dit ontpitten zelf door de pitjes door de schil te drukken. Dat was een saaie klus en om dit proces te ondersteunen, werden er zelfs apparaatjes ontworpen.
Vaak werd er ook een andere methode gebruikt. Mensen verwarmden de druiven in water om ze te vullen en de schil te verzachten voordat ze opengesneden en met de hand werden ontpit. Door tijdens het proces de suiker van het fruit naar de oppervlakte te brengen, ontstond een zeer zoete en goed houdbare rozijn.
In 1870 introduceerde William Thompson, eigenaar van de wijngaard in Californië, een bijzondere druivensoort. Het belangrijkste kenmerk van deze druif was dat hij pitloos was. Hij noemde de druivensoort ‘Thompson’s Seedless’. Hoewel deze soort kleiner is dan rassen met zaden, hadden ze echter een hoog suikergehalte, waren vroeg rijp, hadden een goede maat en konden goed vervoerd worden. Het was een witte (lichtgroene) druif, ook wel de Sultana-druif genoemd. Deze ‘nieuwe’ druif had een groot commercieel potentieel voor het maken van wijn en smakelijke tafeldruiven. Ook had het de juiste eigenschappen om goede rozijnen te maken. Tegenwoordig worden de meeste rozijnen ook gemaakt van dezelfde Thompson’s Seedless.
De Thompson’s Seedless werd al snel het belangrijkste druivenras in de lucratieve druivenindustrie in Californië. Meer dan twee miljoen druivenplantstekken werden gekocht door telers in heel Californië in de twintig jaar nadat Thompson de eerste stek had geplant. Rond 1985 zijn de eerste pitloze druiven in Europa geïntroduceerd. Sindsdien heeft de Thompson’s Seedless in hoog tempo de markt overgenomen van druiven met pit. Druiven met pit worden nu in West-Europa alleen nog verkocht tijdens het Italiaanse druivenseizoen.
De laatste jaren zijn er veel nieuwe druivenrassen commercieel beschikbaar gekomen. Dat biedt unieke kansen voor retailers en leveranciers om de smaakervaring voor consumenten verder te verbeteren en te differentiëren.
Wij volgen de kwaliteit in de druivenmarkt doorlopend. Op sommige momenten in het jaar tellen wij meer dan twintig verschillende rode pitloze druivensoorten op de Europese markt. Welk ras is dan het beste?
Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.
In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:
Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.
Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.
Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.
Fairtrade Max Havelaar is een keurmerk dat op een efficiënte manier de armoede in het Zuiden wil bestrijden door de levensomstandigheden van de boeren in het Zuiden te verbeteren via een economische,...
Rainforest Alliance is een keurmerk voor eerlijke handel en milieu. Dit keurmerk is ontwikkeld voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit zoals bananen, chocolade, koffie en thee. Rainforest Al...
UTZ Certified is een keurmerk voor duurzame landbouw dat als alternatief kan gelden voor het Max Havelaar-keurmerk. Voornaamste doel is te zorgen voor een wereldwijde certificeringsstandaard die duurz...
Het is belangrijk om goed opgeleide keurmeesters in dienst te hebben die in staat zijn aardappelen, groente en fruit op ...
Of het nu gaat om containerkeur, productkeur voor retail en toeleveranciers, voorraadcontroles of inspectie bij verladin...
Effectief en volledig aangepast aan uw bedrijfsproces een keurmeester AGF opleiden? Onze training-on-the-job maakt het w...
Versproducten als AGF zijn maar beperkt houdbaar. Het reduceren van derving en “food waste” is bij veel supermarktke...
Winkelmanagement heeft bij een aantal productgroepen grote invloed op de kwaliteit van het product dat verkocht wordt in...
Het schap in de supermarkt is de beste plek om te meten wat de consument écht ervaart. Daarom meten wij voor u de kwali...
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!