Kennis

De herkomst van de pitloze druif

Kwaliteitsverschillen in de druivenwereld

De laatste jaren zijn er veel nieuwe druivensoorten commercieel beschikbaar gekomen. De consument heeft tegenwoordig keuze uit veel verschillende rassen. Deze hebben ieder hun eigen eigenschappen en kwaliteit. Welke ras is het beste?

Lang geleden hadden alle druiven zaden

Vroeger hadden alle druiven pitten. Vanwege de korte houdbaarheid werden ze vooral verwerkt tot rozijnen. Hiervoor moesten de pitjes worden verwijderd. Om de kosten te drukken deden veel mensen dit ontpitten zelf door de pitjes door de schil te drukken. Dat was een saaie klus en om dit proces te ondersteunen, werden er zelfs apparaatjes ontworpen.

Vaak werd er ook een andere methode gebruikt. Mensen verwarmden de druiven in water om ze te vullen en de schil te verzachten voordat ze opengesneden en met de hand werden ontpit. Door tijdens het proces de suiker van het fruit naar de oppervlakte te brengen, ontstond een zeer zoete en goed houdbare rozijn.

De eerste pitloze druif

In 1870 introduceerde William Thompson, eigenaar van de wijngaard in Californië, een bijzondere druivensoort. Het belangrijkste kenmerk van deze druif was dat hij pitloos was. Hij noemde de druivensoort ‘Thompson’s Seedless’. Hoewel deze soort kleiner is dan rassen met zaden, hadden ze echter een hoog suikergehalte, waren vroeg rijp, hadden een goede maat en konden goed vervoerd worden. Het was een witte (lichtgroene) druif, ook wel de Sultana-druif genoemd. Deze ‘nieuwe’ druif had een groot commercieel potentieel voor het maken van wijn en smakelijke tafeldruiven. Ook had het de juiste eigenschappen om goede rozijnen te maken. Tegenwoordig worden de meeste rozijnen ook gemaakt van dezelfde Thompson’s Seedless.

De Thompson’s Seedless werd al snel het belangrijkste druivenras in de lucratieve druivenindustrie in Californië. Meer dan twee miljoen druivenplantstekken werden gekocht door telers in heel Californië in de twintig jaar nadat Thompson de eerste stek had geplant. Rond 1985 zijn de eerste pitloze druiven in Europa geïntroduceerd. Sindsdien heeft de Thompson’s Seedless in hoog tempo de markt overgenomen van druiven met pit. Druiven met pit worden nu in West-Europa alleen nog verkocht tijdens het Italiaanse druivenseizoen.

Kwaliteit in de druivenmarkt

De laatste jaren zijn er veel nieuwe druivenrassen commercieel beschikbaar gekomen. Dat biedt unieke kansen voor retailers en leveranciers om de smaakervaring voor consumenten verder te verbeteren en te differentiëren.

Wij volgen de kwaliteit in de druivenmarkt doorlopend. Op sommige momenten in het jaar tellen wij meer dan twintig verschillende rode pitloze druivensoorten op de Europese markt. Welk ras is dan het beste?

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

Auteur: Manouk
Commercieel Manager

De laatste berichten

Inspecteer jij al digitaal?

Inspecteer jij al digitaal?

Module: Digitaal Handboek

Module: Digitaal Handboek

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten

Een monitoringsplan helpt bij het interpreteren van analyseresultaten