Kwaliteitshandboek implementeren? Dat regelt u zo.

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 281 keer bekeken

Het schrijven en onderhouden van een kwaliteitshandboek kost veel tijd. Voor u het weet zijn er weer wijzigingen in procedures of instructies nodig. En als u eenmaal het kwaliteitshandboek up-to-date heeft, komt eigenlijk nog de belangrijkste stap: het implementeren van de instructies en procedures in de praktijk. In deze blog leest u hoe u dit kunt realiseren.

Training en opleiding

Zorg voor een goede training en opleiding van medewerkers over opgestelde procedures en instructies. Leg uit wat de doelstellingen van uw bedrijf zijn en wat het bedrijfsbeleid is. En waarom het dus zo belangrijk is om alle instructies en procedures op de juiste manier op te volgen. Geef uitleg over de diverse instructies en procedures die voor de medewerker specifiek van belang zijn. Een dergelijke training kunt u klassikaal of ‘on the job’ verzorgen, maar bedenk wel of u hiermee makkelijk iedereen bereikt en of u zo ook medewerkers die nieuw zijn of tijdelijk komen werken snel en makkelijk kunt trainen.

Een andere optie die veel flexibiliteit brengt om medewerkers in alle talen en op ieder gewenst moment te trainen, is E-learning. Hierin zijn ook tal van soorten opleidingen mogelijk. Speciaal voor productiebedrijven hebben we zelfs de optie handboektrainingen ontwikkeld, waarbij u medewerkers direct traint aan de hand van een nieuw of gewijzigd handboekdocument.

online learning software

Deel de juiste documenten

U heeft een optimaal kwaliteitshandboek geschreven, maar hoe zorgt u er nu voor dat medewerkers de juiste documenten ontvangen en zij hier ook van op de hoogte zijn? U kunt werken met papieren handboeken en losse documenten of u kunt documenten mailen naar medewerkers (heeft iedere medewerker een eigen emailadres?). In beide gevallen is een foutje zo gemaakt. Eén van de meest voorkomende fouten tijdens audits is onjuist documentbeheer. Door documenten via een online handboek te delen met medewerkers zijn zij altijd voorzien van de juiste documentversies. Zij kunnen zelfs via notificaties hiervan op de hoogte worden gesteld en beschikken over een persoonlijk handboek. Zo zien zij alleen de documenten die voor hen van toepassing zijn en hoeven ze niet ellendig lang door een handboek te bladeren.

Interne audit

Zijn de handboekdocumenten geïmplementeerd in de praktijk? Voer dan na een tijdje eens een interne audit uit om na te gaan of de werkwijze volgens het handboek goed nageleefd wordt en of u wellicht nog ergens bij moet sturen in de praktijk of in de documenten. Interview de medewerkers, zodat u ook hun beleving ervaart en merkt of de instructies en procedures voldoende duidelijk zijn. Pas waar nodig documenten aan of geef medewerkers extra uitleg en opleiding.

Header Handboek

Meer informatie?

Wilt u een handboek implementeren, eenvoudig delen met medewerkers via online handboek software of een interne audit laten uitvoeren? We helpen u graag om dit te realiseren.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Webinar IFS Food versie 7

Paper wijzigingen IFS Food versie 7

01 Februari 2021
listeria

Listeria monocytogenes als bedrijfsrisico

Zowel in België als in Nederland is het aantal publieke recalls op het gebied van Listeria monocytogenes het afgelopen jaar toegenomen. Naast een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid zien we dat d...
12 Januari 2021
vernieuwde versie informatieblad 85

Bespaar tot 60 procent van je tijd met digitale inspecties

Procesbeheerssystemen, zoals BRCGS, IFS, FSSC 22000, HACCP en GMP, eisen dat je diverse inspecties en audits uitvoert. Van productie-inspecties en glas/hard plasticrondes tot schoonmaakinspecties en i...
09 Maart 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief