Klantgerichtheid, organoleptische kenmerken en productkwaliteit zijn onderdeel van een kwaliteitssysteem

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 828 keer bekeken

Als voedingsmiddelenbedrijf heb je veel te maken met het beheersen van voedselveiligheid. Echter is dit niet het enige wat belangrijk is bij de productie van voedingsmiddelen. Klantgerichtheid, organoleptische kenmerken en productkwaliteit zijn ook heel belangrijke factoren van het product en bedrijfsproces. Deze elementen vormen namelijk steeds meer een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsmanagementsysteem.

Proces en receptuur van producten standaardiseren

Voedselveiligheid is vanuit de wetgeving de belangrijkste factor om voedingsmiddelen te produceren. Uiteraard vinden klanten de voedselveiligheid heel belangrijk, maar een goede kwaliteit van het product is óók van belang. De productkwaliteit zoals sensorische kenmerken is echter een factor welke lastiger te monitoren en meten is dan voedselveiligheid. Organoleptische eigenschappen van een product (sensorische kenmerken) worden door verschillende mensen op een andere manier ervaren. Sensorische factoren als smaak, geur, kleur en structuur is voor iedereen anders.

Door wensen van klanten en consumenten vast te leggen in contracten, recepturen en specificaties kun je afspraken maken over hoe een product sensorisch moet zijn. Door het proces en de receptuur van producten te standaardiseren, kunnen de sensorische factoren van een product bij elke geproduceerde partij worden gelijkgesteld.

normec vis

Standaarden en mogelijkheden

De GFSI standaarden zoals IFS, BRC en FSSC 22000 bevatten eisen met betrekking tot deze onderwerpen. Zo heeft de IFS Food standaard in normelement 1.1 in de bedrijfspolicy het onderwerp productkwaliteit opgenomen. Normelement 1.3 gaat over klantgerichtheid en dat wensen en verwachtingen van klanten moeten worden beheerst. Daaropvolgend gaat normelement 4.1 over contractovereenkomsten en 5.6.6 schrijft voor dat het bedrijf interne organoleptische testen op de geproduceerde producten moet uitvoeren.

Ook de BRC Food norm stelt in normelement 1.1 bij de bedrijfspolicy en management verantwoordelijkheid dat productkwaliteit naast voedselveiligheid moet worden meegenomen. Ook klantgerichtheid wordt hierbij als belangrijk punt genoemd. Normelement 3.6.3 schrijft daarnaast voor dat private label producten officieel moeten worden afgestemd met de klant. BRC vermeld ook in normelementen 5.1.4 en 5.6.1.1 dat organoleptische testen onderdeel moeten zijn van de houdbaarheidsbepaling van producten en de analyse planning.

FSSC 22000 stelt vergelijkbare eisen waaronder vanuit ISO 22000:2018 dat klantgerichtheid onderdeel moet zijn van het systeem.

Deze eisen laten duidelijk zien wat er van jou als bedrijf wordt verwacht. Klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit moeten onderdeel zijn van het kwaliteitsmanagementsysteem en daarmee van de procedures en uitvoering van werkinstructies.

etiketten co

Beheersing in het kwaliteitsmanagementsysteem

De onderwerpen klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit kun je gemakkelijk via het kwaliteitsmanagementsysteem beheersen. Denk hierbij aan:

  • Recepturen van te produceren producten vastleggen en controle op toepassing van de receptuur uitvoeren.
  • Afspraken met klanten maken en vastleggen in contracten.
  • Goede communicatie met klanten en relatiebeheer.
  • Sensorische keuringen op producten uitvoeren, zowel na productie als bij einde houdbaarheid.
  • Goede klachtenafhandeling waardoor het proces kan worden verbeterd en incidenten kunnen worden weggenomen.
  • Productontwikkeling goed uitvoeren zodat nieuwe producten gestandaardiseerd zijn en passen in het proces en bij klantenwensen.
  • Producten kunnen sensorisch worden beoordeeld door consumenten. U kunt ervoor kiezen om één product te onderzoeken (monadisch onderzoek) of om enkele producten vergelijkend met elkaar te testen. Onze specialisten helpen graag bij een smaakonderzoek.
  • Het gebruiken van projectmatige systemen zoals Lean Manufacturing en 5S om producten en processen verder te verbeteren en te standaardiseren.

Door deze onderwerpen op de juiste wijze mee te nemen in het systeem en de werkwijze wordt het proces en product beter gestandaardiseerd en zal de productkwaliteit beter zijn.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit in het kwaliteitssysteem? Neem dan contact met ons op via info@normecfoodcare.com of bel naar 088 848 20 20. Wij helpen u graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
Placeholder

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Uitbesteding QA/QC deskundige Kathleen Malfroy.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Whitepaper Productontwikkeling in Food

In de whitepaper lichten we toe hoe productontwikkeling en kwaliteit hand in hand gaan. En in welke fase je waarmee rekening moet houden.
05 April 2022
carenet software op ipad

5 tips voor het verhogen van kwaliteitsbewustzijn

Het komt regelmatig voor in de praktijk: de kwaliteitsafdeling stopt veel energie in het uitvoeren van alle kwaliteitstaken, maar de medewerkers op de werkvloer zien kwaliteitszorg eerder als last dan...
06 Januari 2021
laboratorium pcr methode

Hoe controleer je of er goed is schoongemaakt?

Een goede reiniging en desinfectie is essentieel voor het leveren van goede en veilige food producten. U wil natuurlijk dat de productielijn voor de productie van voedingsmiddelen vrij is van microbio...
26 Juni 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Placeholder

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Uitbesteding QA/QC deskundige Kathleen Malfroy

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Placeholder

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief