Als voedingsmiddelenbedrijf heb je veel te maken met het beheersen van voedselveiligheid. Echter is dit niet het enige wat belangrijk is bij de productie van voedingsmiddelen. Klantgerichtheid, organoleptische kenmerken en productkwaliteit zijn ook heel belangrijke factoren van het product en bedrijfsproces. Deze elementen vormen namelijk steeds meer een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsmanagementsysteem.
Voedselveiligheid is vanuit de wetgeving de belangrijkste factor om voedingsmiddelen te produceren. Uiteraard vinden klanten de voedselveiligheid heel belangrijk, maar een goede kwaliteit van het product is óók van belang. De productkwaliteit zoals sensorische kenmerken is echter een factor welke lastiger te monitoren en meten is dan voedselveiligheid. Organoleptische eigenschappen van een product (sensorische kenmerken) worden door verschillende mensen op een andere manier ervaren. Sensorische factoren als smaak, geur, kleur en structuur is voor iedereen anders.
Door wensen van klanten en consumenten vast te leggen in contracten, recepturen en specificaties kun je afspraken maken over hoe een product sensorisch moet zijn. Door het proces en de receptuur van producten te standaardiseren, kunnen de sensorische factoren van een product bij elke geproduceerde partij worden gelijkgesteld.
De GFSI standaarden zoals IFS, BRC en FSSC 22000 bevatten eisen met betrekking tot deze onderwerpen. Zo heeft de IFS Food standaard in normelement 1.1 in de bedrijfspolicy het onderwerp productkwaliteit opgenomen. Normelement 1.3 gaat over klantgerichtheid en dat wensen en verwachtingen van klanten moeten worden beheerst. Daaropvolgend gaat normelement 4.1 over contractovereenkomsten en 5.6.6 schrijft voor dat het bedrijf interne organoleptische testen op de geproduceerde producten moet uitvoeren.
Ook de BRC Food norm stelt in normelement 1.1 bij de bedrijfspolicy en management verantwoordelijkheid dat productkwaliteit naast voedselveiligheid moet worden meegenomen. Ook klantgerichtheid wordt hierbij als belangrijk punt genoemd. Normelement 3.6.3 schrijft daarnaast voor dat private label producten officieel moeten worden afgestemd met de klant. BRC vermeld ook in normelementen 5.1.4 en 5.6.1.1 dat organoleptische testen onderdeel moeten zijn van de houdbaarheidsbepaling van producten en de analyse planning.
FSSC 22000 stelt vergelijkbare eisen waaronder vanuit ISO 22000:2018 dat klantgerichtheid onderdeel moet zijn van het systeem.
Deze eisen laten duidelijk zien wat er van jou als bedrijf wordt verwacht. Klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit moeten onderdeel zijn van het kwaliteitsmanagementsysteem en daarmee van de procedures en uitvoering van werkinstructies.
De onderwerpen klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit kun je gemakkelijk via het kwaliteitsmanagementsysteem beheersen. Denk hierbij aan:
Door deze onderwerpen op de juiste wijze mee te nemen in het systeem en de werkwijze wordt het proces en product beter gestandaardiseerd en zal de productkwaliteit beter zijn.
Wilt u meer weten over klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit in het kwaliteitssysteem? Neem dan contact met ons op via info@normecfoodcare.com of bel naar 088 848 20 20. Wij helpen u graag.
Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.
Neem contact op met onze Uitbesteding QA/QC deskundige Kathleen Malfroy.
HACCP (Hazard Analysis - Critical Control Point ofwel Gevarenanalyse - Kritische controlepunten) is een preventief beheersingssysteem voor ondernemingen die zich bezighouden met de bereiding, verwerki...
Het verminderen van milieuvervuiling is een aandachtpunt binnen de EU. Plastic afval belandt vaak in de berm of in rivieren en oceanen. Met een nieuwe richtlijn voor 'Single Use Plastic’ (SUP) zet d...
De verhouding van ondernemingen ten opzichte van de maatschappij en de omgeving waarin ze actief zijn is een kritische factor voor ondernemingen om effectief te kunnen functioneren. Het wordt ook alsm...
Een goede Quality Assurance is heel belangrijk voor de organisatie. Niet voor niets worden er almaar hogere eisen gestel...
Uw organisatie moet voldoen aan de eisen die het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (F...
Een interne audit wordt vaak door organisaties gezien als een verplichting, omdat de norm het nu eenmaal vereist. Maar w...
Het onderwerp duurzaamheid staat bij veel bedrijven in de voedselketen hoog op de agenda. Voedselsystemen stoten 29% van...
Het afgelopen jaar is door Covid-19 voor alle stakeholders in de voedingsindustrie en de aanverwante transport en verpak...
Bespaar tot 60% van uw tijd door digitaal te inspecteren
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!