Kennis van medewerkers up-to-date: nu en in de toekomst

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 421 keer bekeken

Het effectief en flexibel trainen van medewerkers was altijd een flinke uitdaging binnen productiebedrijven. Tijdens de coronacrisis bleek dat het trainen van medewerkers nóg uitdagender was dan voorheen. Hoe houdt u de kennis van medewerkers altijd up-to-date? De antwoorden vindt u in deze blog.

Training in de afgelopen jaren

In de jaren voor corona worstelden bedrijven al vaak met het trainingsvraagstuk. Het jaarlijks trainen van medewerkers werd vaak eerder als een ‘verplicht nummertje’ gezien dan een noodzaak om voedselveilig te kunnen produceren. Door de jaren heen hebben we deze zienswijze zien veranderen van het voelen als een verplichting naar het bieden van doorlopende trainingen aan medewerkers.

We begrijpen dat u als kwaliteitsmanager geen idee heeft waar u de tijd vandaan moet halen om medewerkers doorlopend te trainen over diverse instructies en procedures. Daarom ontwikkelden we E-learning software met een compleet online opleidingsplan. We hebben gezien dat de manier van werken binnen bedrijven echt positief veranderd is. Zo vertelde DVNutrition tijdens een eerder interview:

“Er wordt nu veel meer getraind dan voorheen, maar we hebben daardoor wel de indruk dat het meer is gaan leven. We merken nu bijvoorbeeld dat mensen zelf aan de bel trekken als een training verlopen is of als ze gezakt zijn. We hebben hierdoor meer eigen verantwoordelijkheid gecreëerd. E-learning wordt inmiddels als een normale manier van trainen gezien binnen het ontwikkelproces van medewerkers.”

header e-learning software

Training tijdens de coronaperiode

Sinds de aanvang van coronacrisis in 2020 zien we dat de vraag naar trainingsoplossingen nog meer is toegenomen. Kwaliteitsmanagers moesten vaker vanuit huis werken, klassikale trainingen waren niet te realiseren binnen de maatregelen en tegelijkertijd moest het kennisniveau van medewerkers up-to-date blijven. Waar bedrijven in eerste instantie voor digitalisering kozen vanuit noodzaak, werd naderhand ingezien dat digitalisering heeft bijgedragen aan een positievere flow op de werkvloer.

We lichten dit graag toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld:

Noodzaak van digitalisering

Een productiebedrijf zag al meerdere jaren de noodzaak van digitalisering in, maar het management vond het toen nog een stap te vroeg. Hoewel de kwaliteitsmanager voldoende kon beargumenteren wat digitalisering zou opleveren, ging het management pas tijdens de coronacrisis overstag. Waar online werken voorheen als een mogelijk efficiënte werkwijze werd gezien, wordt het nu gezien als een noodzakelijke werkwijze.

Geen klassikale trainingen meer nodig

Het bedrijf startte met een compleet online opleidingsplan via E-learning. Vanwege de op licenties gebaseerde aanschaf, was er geen grote investering nodig om hiermee van start te gaan. Sinds de introductie van E-learning hoeven medewerkers niet meer klassikaal bij elkaar te komen voor de trainingen. Ze kunnen nu volledig online leren. Uitzendkrachten worden bovendien al door het uitzendbureau getraind, voordat zij de productie betreden. De kwaliteitsmanager en HR manager behouden het overzicht en weten precies hoe het kennisniveau van medewerkers ervoor staat.

Na introductie van E-learning heeft het hoger management ingezien dat het kennisniveau van de medewerkers door de digitaliseringsstap omhoog is gegaan. Medewerkers zijn beter op de hoogte van de juiste instructies, worden vaker getraind en tonen meer betrokkenheid. Ze begrijpen bovendien beter wat het belang is van voedselveilig werken.

Ook heeft het hoger management ingezien dat de nieuwe werkwijze juist efficiënter is dan de oude klassikale methode. Na de introductie van E-learning heeft het bedrijf besloten ook over te stappen naar een online handboek, zodat de kwaliteitsmanager eenvoudig documenten voor alle locaties kan beheren en delen met de juiste medewerkers. Medewerkers blijven ook via deze weg beter op de hoogte van de juiste instructies en procedures.

Handige digitale oplossingen geven de kwaliteitsmanager bovendien weer meer grip op de kwaliteitszaken om gezamenlijk te werken aan continue verbetering en een optimale Food Safety Culture. Digitalisering leidt dus tot een efficiëntere werkwijze die uiteindelijk onze werkgever, onszelf, maar ook het milieu ten goede komt.

Meer informatie?

Wilt u weten welke digitale oplossingen passend zijn voor uw bedrijf? Neem contact met ons op. We helpen u graag!

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

bakken met vis

Uitdagingen voor de QA-manager bij digitalisering

QA-managers vinden het digitaliseren van een kwaliteitssysteem het meest uitdagend. Dat bleek uit de poll die we onlangs hielden op LinkedIn. Voor het grootste deel van de respondenten is dit onderwer...
26 September 2023

Whitepaper Productontwikkeling in Food

In de whitepaper lichten we toe hoe productontwikkeling en kwaliteit hand in hand gaan. En in welke fase je waarmee rekening moet houden.
05 April 2022

KUK-Benelux overtuigd van meerwaarde Normec Foodcare

Een voedselveiligheidscertificaat behalen, terwijl de werkzaamheden op de kwaliteitsafdeling zich opstapelen? Dat kan! KUK-Benelux behaalde onlangs het IFS-Broker certificaat met een higher level scor...
17 Juli 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief