Het effectief en flexibel trainen van medewerkers was altijd een flinke uitdaging binnen productiebedrijven. Tijdens de coronacrisis bleek dat het trainen van medewerkers nóg uitdagender was dan voorheen. Hoe houdt u de kennis van medewerkers altijd up-to-date? De antwoorden vindt u in deze blog.
In de jaren voor corona worstelden bedrijven al vaak met het trainingsvraagstuk. Het jaarlijks trainen van medewerkers werd vaak eerder als een ‘verplicht nummertje’ gezien dan een noodzaak om voedselveilig te kunnen produceren. Door de jaren heen hebben we deze zienswijze zien veranderen van het voelen als een verplichting naar het bieden van doorlopende trainingen aan medewerkers.
We begrijpen dat u als kwaliteitsmanager geen idee heeft waar u de tijd vandaan moet halen om medewerkers doorlopend te trainen over diverse instructies en procedures. Daarom ontwikkelden we E-learning software met een compleet online opleidingsplan. We hebben gezien dat de manier van werken binnen bedrijven echt positief veranderd is. Zo vertelde DVNutrition tijdens een eerder interview:
“Er wordt nu veel meer getraind dan voorheen, maar we hebben daardoor wel de indruk dat het meer is gaan leven. We merken nu bijvoorbeeld dat mensen zelf aan de bel trekken als een training verlopen is of als ze gezakt zijn. We hebben hierdoor meer eigen verantwoordelijkheid gecreëerd. E-learning wordt inmiddels als een normale manier van trainen gezien binnen het ontwikkelproces van medewerkers.”
Sinds de aanvang van coronacrisis in 2020 zien we dat de vraag naar trainingsoplossingen nog meer is toegenomen. Kwaliteitsmanagers moesten vaker vanuit huis werken, klassikale trainingen waren niet te realiseren binnen de maatregelen en tegelijkertijd moest het kennisniveau van medewerkers up-to-date blijven. Waar bedrijven in eerste instantie voor digitalisering kozen vanuit noodzaak, werd naderhand ingezien dat digitalisering heeft bijgedragen aan een positievere flow op de werkvloer.
We lichten dit graag toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld:
Een productiebedrijf zag al meerdere jaren de noodzaak van digitalisering in, maar het management vond het toen nog een stap te vroeg. Hoewel de kwaliteitsmanager voldoende kon beargumenteren wat digitalisering zou opleveren, ging het management pas tijdens de coronacrisis overstag. Waar online werken voorheen als een mogelijk efficiënte werkwijze werd gezien, wordt het nu gezien als een noodzakelijke werkwijze.
Het bedrijf startte met een compleet online opleidingsplan via E-learning. Vanwege de op licenties gebaseerde aanschaf, was er geen grote investering nodig om hiermee van start te gaan. Sinds de introductie van E-learning hoeven medewerkers niet meer klassikaal bij elkaar te komen voor de trainingen. Ze kunnen nu volledig online leren. Uitzendkrachten worden bovendien al door het uitzendbureau getraind, voordat zij de productie betreden. De kwaliteitsmanager en HR manager behouden het overzicht en weten precies hoe het kennisniveau van medewerkers ervoor staat.
Na introductie van E-learning heeft het hoger management ingezien dat het kennisniveau van de medewerkers door de digitaliseringsstap omhoog is gegaan. Medewerkers zijn beter op de hoogte van de juiste instructies, worden vaker getraind en tonen meer betrokkenheid. Ze begrijpen bovendien beter wat het belang is van voedselveilig werken.
Ook heeft het hoger management ingezien dat de nieuwe werkwijze juist efficiënter is dan de oude klassikale methode. Na de introductie van E-learning heeft het bedrijf besloten ook over te stappen naar een online handboek, zodat de kwaliteitsmanager eenvoudig documenten voor alle locaties kan beheren en delen met de juiste medewerkers. Medewerkers blijven ook via deze weg beter op de hoogte van de juiste instructies en procedures.
De noodzaak van digitalisering in de algemene zin wordt door veel bedrijven al sinds jaren erkend. Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen daarnaast ervaren dat het echt niet altijd noodzakelijk is om op kantoor te verschijnen, maar dat het (gedeeltelijk) vanuit huis werken met de huidige digitale mogelijkheden praktisch goed uitvoerbaar is en zelfs vaak efficiënter. Ook de overlegstructuur zal zeker blijvend veranderen door deze crisis.
Handige digitale oplossingen geven de kwaliteitsmanager bovendien weer meer grip op de kwaliteitszaken om gezamenlijk te werken aan continue verbetering en een optimale Food Safety Culture. Digitalisering leidt dus tot een efficiëntere werkwijze die uiteindelijk onze werkgever, onszelf, maar ook het milieu ten goede komt.
Wilt u weten welke digitale oplossingen passend zijn voor uw bedrijf? Neem contact met ons op. We helpen u graag!
Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.
Als kwaliteitsmanager hebt u de handen vol om alle activiteiten van de jaarlijkse kwaliteitsplanning te realiseren. Iets wat ieder jaar of zelfs meerdere malen per jaar terugkomt, is het opleiden en t...
Als je met voedingsmiddelen werkt, heb je vast weleens van de term HACCP gehoord. In deze blog lees je wat een HACCP cursus is en waarom het belangrijk is om deze te volgen. Ook lees je uit welke trai...
HACCP (Hazard Analysis - Critical Control Point ofwel Gevarenanalyse - Kritische controlepunten) is een preventief beheersingssysteem voor ondernemingen die zich bezighouden met de bereiding, verwerki...
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Effectief en volledig aangepast aan uw bedrijfsproces een keurmeester AGF opleiden? Onze training-on-the-job maakt het w...
Bespaar tot 60% van uw tijd door digitaal te inspecteren
Eenvoudig online productspecificaties maken en beheren in alle talen.
Het afgelopen jaar is door Covid-19 voor alle stakeholders in de voedingsindustrie en de aanverwante transport en verpak...
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!