TURF-analyse geeft inzicht in de beste productsmaken

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 97 keer bekeken

Je hebt tijdens het productontwikkelingstraject meerdere smaken van een product ontwikkeld. Maar hoe weet je nu welke smaak het beste aanslaat in de markt? Met een TURF-analyse krijg jij inzicht in de beste productsmaken.

Berekening van de meest optimale reeks

Als je een product in meerdere smaken hebt ontwikkeld, is het van belang goed te onderzoeken welke producten het beste ‘in de smaak vallen’. Als voorbeeld nemen we een koek welke ontwikkeld is in de smaken aardbei, banaan, chocolade, vanille, mango en kokos. Door te onderzoeken welke smaken over het algemeen de voorkeur hebben bij de consument, weet je welke smaken je het beste in het schap kunt leggen. Zo vergroot je de kans op een succesvol product in de supermarkt. Consumentenonderzoek in de vorm van een TURF-analyse helpt je hierbij. TURF-analyse staat voor Total Unduplicated Reach and Frequency Analysis

TURF-analyse

Via een TURF-analyse wordt berekend welke reeks smaken het meest optimaal is, zodat de slagingskans van je product in de supermarkt zo groot mogelijk is. Een Turf-analyse kan onder andere gebruikt worden om:

  • Een keuze te maken uit nieuw te introduceren smaken;
  • Inzicht te geven in het te voeren assortiment bij beperkte schapruimte;
  • Meer inzicht te krijgen in de smaakvoorkeuren van de consument.

Zowel het bereik als de frequentie worden berekend. Het bereik geeft aan hoeveel unieke respondenten je met deze reeks behaalt. De frequentie geeft aan hoeveel producten uit deze reeks zijn gekozen. Bijvoorbeeld: respondent A zou 4 van de 6 smaken kopen, respondent B zou 2 van de 6 smaken kopen en respondent C zou 5 van de 6 smaken kopen. De frequentie is dan (4 + 2 + 5 =) 11 en het bereik is 3 (respondenten).

Een praktijkvoorbeeld

Een koekproducent heeft koekjes ontwikkeld in de smaken aardbei, banaan, chocolade, vanille, mango en kokos.. Er is binnen de supermarkt maar beperkte ruimte voor de koekjes, dus niet alle smaken kunnen gevoerd worden. Om erachter te komen welke smaken het beste scoren bij de consument, worden de koekjes getest door ons consumententestpanel. Hierbij wordt de koopintentie onderzocht. De resultaten verwerken we in een overzicht, waarbij we komen tot drie optimale reeksen:

Bij reeks 1 zie je een bereik van 300 respondenten en een frequentie van 1200. Dit betekent dat gemiddeld 300 respondenten interesse hebben in 4 producten uit deze reeks (300 x 4 = 1200). Vervolgens kan ook gekeken worden hoeveel elke smaak bijdraagt aan de reeks. Bij reeks 1 dragen de producten aardbei, banaan, chocolade en vanille het meeste bij aan de reeks. Reeks 2 geeft aan dat gemiddeld 295 respondenten interesse hebben in 4 producten uit deze reeks. De smaken aardbei, banaan, stracciatella en vanille dragen het meeste bij aan deze reeks. De meest optimale reeks van dit voorbeeld is reeks 1, omdat hierbij het hoogste bereik en de hoogste frequentie wordt behaald.

favicon
Auteur: Charissa Mouw Senior Projectmanager Sensory
tinka-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitvoeren analyse

Microbiologische risico’s beperken met procesvalidatie

Procesvalidatie speelt een steeds belangrijkere rol binnen de voedingsmiddelenindustrie. Zeker gezien de eisen rondom validatie steeds strenger worden in voedselveiligheidsnormen, zoals BRCGS, IFS en ...
25 November 2023
turf-analyse

TURF-analyse geeft inzicht in de beste productsmaken

Je hebt tijdens het productontwikkelingstraject meerdere smaken van een product ontwikkeld. Maar hoe weet je nu welke smaak het beste aanslaat in de markt? Met een TURF-analyse krijg jij inzicht in de...
17 Oktober 2023

Whitepaper Productontwikkeling in Food

In de whitepaper lichten we toe hoe productontwikkeling en kwaliteit hand in hand gaan. En in welke fase je waarmee rekening moet houden.
05 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

tinka-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

tinka-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief