IFS geschorst door GFSI

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 241 keer bekeken

GFSI heeft besloten IFS per 8 december 2022 voor 3 maanden te schorsen als GFSI erkend. Wat betekent dit voor je IFS-certificaat of aankomende certificering?

Geldigheid IFS-certificaten

Als je op dit moment gecertificeerd bent voor IFS hoef je geen actie te ondernemen. De GFSI-erkenning van een huidig certificaat van je locatie blijft geldig tot de vervaldatum van het certificaat. Dat geldt voor IFS-audits die vóór 8 december 2022 uitgevoerd zijn. IFS-audits die uitgevoerd worden tijdens de periode van schorsing vallen niet onder de GFSI erkenning. Dit geldt voor alle IFS normen.

GFSI

GFSI geeft in het schorsingsbesluit geen toelichting op de aanleiding voor de schorsing. IFS kan in beroep gaan tegen deze beslissing. Deze mogelijkheid ligt vast in de GFSI-regels. Voor belanghebbenden, zoals bedrijven met een IFS-certificaat, heeft GFSI een lijst met vragen en antwoorden (FAQ) gepubliceerd. Hierin wordt uitgelegd wat de consequenties zijn van de schorsing en welke acties betrokken bedrijven moeten uitvoeren:

  • Is je bedrijf IFS-gecertificeerd en hoeft er geen audit uitgevoerd te worden tijdens de schorsingsperiode? Dan is geen actie nodig.
  • Als voor je bedrijf een IFS-audit is gepland tijdens de schorsingsperiode, dan is het certificaat dat je verkrijgt bij deze audit niet GFSI-erkend. In dit geval moet je met je afnemers overleggen wat voor hen acceptabel is. Het kan een optie zijn over te stappen naar een andere GFSI-erkende standaard.
  • Mocht IFS na 8 maart haar GFSI erkenning terugkrijgen, dan blijven de certificaten uitgegeven op basis van audits uitgevoerd tussen 8 december en 8 maart niet GFSI-erkend.

IFS

IFS stelt op haar website en in een brief aan haar stakeholders dat haar professionaliteit ten aanzien van voedselveiligheid niet ter discussie staat bij GFSI. Wel is er wrijving tussen de twee organisaties. IFS stelt de rechtmatigheid van de ‘GFSI-race-to-the-top’ werkwijze ter discussie en heeft deze op wettelijkheid laten beoordelen ten aanzien van de anti-trust en concurrentiewetgeving.

Duidelijk is dat IFS stappen onderneemt om het besluit van GFSI aan te vechten en daarbij haar advocaten inschakelt. IFS meldt daarnaast dat de retailers en groothandelaren aangesloten bij het IFS netwerk hebben aangegeven dat voor hen de IFS certificaten geldig blijven tijdens de schorsingsperiode.

Vervolg

Of de problemen binnen de schorsingstermijn opgelost gaan worden, is niet duidelijk. IFS en GFSI doen daar allebei geen enkele uitspraak over. Heb je een initiële IFS-audit gepland staan in de schorsingsperiode? Dan is uitstel van deze audit een optie, waarbij een nieuwe auditdatum afgesproken moet worden met de certificerende instelling. Neem in dat geval dus zeker contact op met je certificerende instelling en houd contact met je klanten.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
janna-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Webinar IFS Food versie 7

Paper wijzigingen IFS Food versie 7

01 Februari 2021
listeria

Listeria monocytogenes als bedrijfsrisico

Zowel in België als in Nederland is het aantal publieke recalls op het gebied van Listeria monocytogenes het afgelopen jaar toegenomen. Naast een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid zien we dat d...
12 Januari 2021
vernieuwde versie informatieblad 85

Bespaar tot 60 procent van je tijd met digitale inspecties

Procesbeheerssystemen, zoals BRCGS, IFS, FSSC 22000, HACCP en GMP, eisen dat je diverse inspecties en audits uitvoert. Van productie-inspecties en glas/hard plasticrondes tot schoonmaakinspecties en i...
09 Maart 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

danny-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Danny Kracht

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

danny-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief