Creëer meerwaarde uit de investering in duurzame verpakkingen

De Europese Commissie is bezig de wet- en regelgeving op het gebied van verpakkingen en afval te veranderen. In 2025 moet 65% van het verpakkingsafval volledig recyclebaar zijn. In 2030 moet dit zelfs 70% zijn. Dit heeft gevolgen voor jou als voedselproducent op de Europese markt. Maar duurzaam verpakken biedt echter ook kansen.

Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten. Daarnaast wordt de consument via de verpakking geïnformeerd over het product. Maar verpakkingen belasten ook het milieu. De nood om verpakkingsafval te recyclen wordt door milieubelasting alsmaar groter. Denk aan de plastic soep in de oceaan en de groeiende zorg om vervuiling van de aarde. Voor u als voedingsmiddelenproducent gaat er door de nieuwe wet- en regelgeving een aantal dingen veranderen. Maar wist u dat duurzaam verpakken jou als producent diverse kansen biedt?

Verzekerd zijn van een weloverwogen investering

Er komen steeds meer verpakkingen en alternatieve folies op de markt. Zonder solide onderbouwing overstappen op een andere verpakking brengt grote (financiële) risico’s met zich mee. Claims, imagoschade of voorraadvernietiging als gevolg van kwaliteitsverlies is dan een realistisch scenario. Daarnaast moet u rekening houden met de voedselveiligheid. Een verpakking kan ecologisch verantwoord zijn, maar wanneer het afdoet aan de houdbaarheid en veiligheid van een product gaat de verpakking zijn duurzame doel voorbij. Tevens mag de smaak van het product niet ten koste gaan. Smaak is de primaire reden voor een consument om een product te kopen. Het is daarom essentieel om de verandering van smaak te meten. Wij geven graag advies over het kwaliteitsbehoud bij een nieuwe duurzame verpakking. Zo bent u als producent verzekerd van een onderbouwde weloverwogen investering.

Tip: In het whitepaper Minimaliseren van Voedselverspilling duiken we in de wereld van duurzaamheid en houdbaarheid. Ook geven we vier stappen voor het vaststellen van de microbiologische houdbaarheid van levensmiddelen. 

duurzaam verpakking

Microbiologisch onderzoek aangevuld met sensorisch onderzoek

Door middel van shelf-life onderzoeken in ons microbiologisch laboratorium meten we de kritische product- en verpakkingsindicatoren zoals vochttoename, lichtdoorlaatbaarheid en vetoxidatie. Het laboratoriumonderzoek wordt aangevuld met sensorisch onderzoek onder een representatieve groep consumenten. Op die manier brengen wij de kwaliteit van uw product in een duurzame verpakking in kaart en monitoren wij deze door de tijd. We starten altijd met een 0-meting en we voeren een vooraf bepaald aantal metingen uit tot einde THT. Indien gewenst kan het verouderingsproces in uw product gemodelleerd worden door inzet van klimaatkasten.

De gecombineerde rapportage zorgt ervoor dat het verband tussen het vochtpercentage in relatie tot de sensorische kwaliteit helder inzichtelijk wordt. Op deze manier kunnen wij verschillende verpakkingsmogelijkheden uitstekend vergelijken waardoor u als producent een onderbouwde weloverwogen beslissing kan maken. Zo kunt u zelf een optimum kiezen op de aspecten die voor jouw product en situatie geldend zijn.

Zet de eerste stap

Wilt u ook uw verpakking verduurzamen of heeft u vragen hierover? Wij helpen u graag met goed onderzoek en onderbouwd advies. Neem contact op met onze Commercieel Managers.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.