De revolutie van AI in de voedingsindustrie

De voedingsindustrie staat op het punt een ware revolutie te ondergaan dankzij de opkomst van Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie. Deze veelzijdige technologieën hebben de potentie om de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, verwerkt, gedistribueerd en geconsumeerd te transformeren. Van efficiëntere landbouw tot gepersonaliseerde voeding, AI heeft de kracht om zowel de voedselproductie als de consumentenervaring te verbeteren. In dit artikel zullen we enkele toepassingen van AI in de voedingsindustrie onderzoeken.

1. Precisielandbouw

Eén van de meest veelbelovende toepassingen van AI in de voedingsindustrie is precisielandbouw. Door middel van geavanceerde sensoren, drones en satellietbeelden kunnen boeren nu gedetailleerde informatie verzamelen over hun gewassen, zoals bodemvochtigheid, voedingsstoffenniveaus en ziekte-indicatoren. Met behulp van AI kunnen deze gegevens worden geanalyseerd om nauwkeurigere beslissingen te nemen over irrigatie, bemesting en gewasbescherming. Dit resulteert in hogere opbrengsten, verminderd gebruik van hulpbronnen en een duurzamere landbouwpraktijk.

3. Verbeterde productontwikkeling

AI-technologieën helpen voedselproducenten bij het ontwikkelen van nieuwe producten die beter aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van consumenten. Door het analyseren van grote hoeveelheden gegevens, zoals consumententrends, smaakvoorkeuren en marktanalyse, kan AI inzichten bieden die kunnen leiden tot innovatieve producten en verbeterde formules.

4. Voedselproductie en optimalisatie van supply chain

AI speelt een cruciale rol bij het stroomlijnen van de voedselproductie en optimalisatie van de supply chain. Door historische gegevens en externe factoren zoals klimaatverandering en vraagpatronen te analyseren, kunnen AI-systemen nauwkeurige voorspellingen doen over de vraag naar bepaalde voedselproducten. Dit helpt producenten om hun productie en voorraadniveaus beter af te stemmen op de vraag, wat verspilling minimaliseert en efficiëntie verhoogt.

5. Personalisatie van voeding en consumentenervaring

Consumenten hechten steeds meer waarde aan gepersonaliseerde voedingsproducten en -diensten. AI speelt hierbij een cruciale rol. Met behulp van machine learning en gegevensanalyse kunnen bedrijven individuele consumentenvoorkeuren en -behoeften beter begrijpen. Dit stelt hen in staat om gepersonaliseerde productaanbevelingen te doen op basis van dieetvereisten, allergieën, smaakvoorkeuren en gezondheidsdoelen. AI kan ook worden gebruikt om menu-engineering te optimaliseren, waarbij slimme algoritmen patronen in consumentengedrag identificeren en restaurants helpen bij het creëren van aantrekkelijke, op maat gemaakte menu’s.

7. Afzetprognoses en voorraadbeheer

AI kan ook worden ingezet voor afzetprognoses en voorraadbeheer. Door gebruik te maken van gegevens zoals historische verkoopcijfers, seizoenspatronen en markttrends, kan AI nauwkeurige voorspellingen doen over de vraag naar specifieke producten. Dit stelt producenten in staat om hun productie en voorraadniveaus beter af te stemmen op de vraag, waardoor verspilling wordt verminderd en de efficiëntie wordt verhoogd. Bovendien kunnen AI-algoritmen ook complexe factoren zoals weersomstandigheden en transporttijd in overweging nemen om de houdbaarheid van producten te voorspellen.

Transformatie en groei in de voedingsindustrie

De opkomst van AI heeft de voedingsindustrie een breed scala aan mogelijkheden geboden om productieprocessen te verbeteren, voedselveiligheid te waarborgen, consumentenervaringen te personaliseren en innovatie in productontwikkeling te stimuleren. Terwijl AI blijft evolueren, zullen nieuwe toepassingen naar voren komen die verdere transformatie en groei in de voedingsindustrie mogelijk maken. Het is essentieel voor bedrijven om zich bewust te zijn van de mogelijkheden van AI en deze te omarmen om concurrentievoordeel te behalen en tegemoet te komen aan de steeds veranderende behoeften en voorkeuren van consumenten. Met AI als partner kan de voedingsindustrie nieuwe hoogten bereiken en een duurzame, gezonde en gepersonaliseerde toekomst van voeding creëren.

Disclaimer: om de mogelijkheden die AI met zich meebrengt te laten zien, is dit artikel volledig door AI (ChatGPT) gegenereerd. Afbeelding van rawpixel.com op Freepik.

“Onze kwaliteitsinspecteurs werken met QC One software op verschillende locaties wereldwijd”

Steeds meer retailers kiezen voor fruit en groenten van SanLucar in hun schappen. Dat heeft te maken met de hoge kwaliteitsstandaard van de producten. De Spaanse onderneming achter het premium merk heeft volledige controle over de productieketen door eigen teelt en hanteert een zeer strenge kwaliteitsrichtlijn. Antonio Soria, kwaliteitstechnicus bij SanLucar: “We laten niets aan het toeval over. Inmiddels werken we op verschillende locaties wereldwijd met QC One software.”

Een vers geplukt citrusvrucht uit oma’s tuin. Er is eigenlijk niets dat lekkerder smaakt. Dat stelde althans Stephan Rötzer toen hij in 1993 in het zonnige Valencia SanLucar oprichtte. Zijn droom was groenten en fruit te telen met de smaak alsof je hem net zelf geplukt hebt. Dertig jaar later heeft zijn onderneming in meer dan dertig landen zo’n 3.400 medewerkers en de breedste topkwaliteit assortiment in de markt, inclusief vers fruit, groente, smoothies, vers gesneden groenten, bloemen, planten en ijs.

Van het zaaien van de vruchten tot aan de levering bij supermarkten hanteert SanLucar zeer strenge kwaliteitseisen. Al hun producten worden na de pluk meerdere keren gecontroleerd. Alleen de beste worden verpakt en kunnen gelabeld volgens de strenge kwaliteitsstandaard hun reis naar de supermarkten beginnen.

Zorgvuldige selectie

Antonio Soria, kwaliteitstechnicus bij SanLucar die samen met het IT-team verantwoordelijk is voor de vertaling van procesoptimalisatie naar QC One, vertelt dat kwaliteit boven álles gaat bij SanLucar. “Ons bedrijf selecteert zorgvuldig haar partners om mee samen te werken. Van kwekers en verkoopkanalen tot externe partijen die onze productieprocessen ondersteunen.”

Volgens de Spanjaard hadden ze als groot internationaal bedrijf met productie over de hele wereld behoefte aan een krachtig en innovatiever systeem waarmee ze met het oog op de toekomst cyberveilig én datagedreven aan de kwaliteit van hun producten kunnen werken. “Via een wereldwijde tender kwamen we bij QC One uit.”

Slimme software

Op verschillende locaties heeft SanLucar het Nederlandse softwaresysteem QC One in gebruik. “Het aantal locaties dat er gebruik van maakt groeit, mede doordat wij verder groeien. Ook gebruiken we de software op kantoor voor de controle van de claims op labels en om te checken of alle kwaliteitscontroles juist zijn uitgevoerd. Het systeem voorziet ons van alle denkbare informatie over leveranciers en producten, wat naadloos aansluit op onze data-gedreven cultuur. Dankzij de app is het voor onze kwaliteitsinspecteurs op locatie mogelijk om export-, import- voorraad en houdbaarheidsinspecties uit te voeren. Tijdens de inspecties hebben zijn alle tools in de app aanwezig om een compleet en professioneel rapport op te maken. Een handige functionaliteit is een scanfunctie, die door middel van een barcodescan in de app, direct een inspectie aanmaakt vanuit ons ERP.

Antonio roemt verder het feit dat hij dankzij QC One (nieuwe) medewerkers kan trainen om de kwaliteitstaal te spreken en het jargon dat al die jaren al bestaat binnen SanLucar kon overnemen in de software.

Efficiënter werken

QC One is volgens Antonio een zeer flexibel systeem dat naar de geldende kwaliteitseisen is ingericht. Het systeem maakt het voor SanLucar bovendien mogelijk om datagedreven te werken. “We zijn van een reactieve naar een proactieve werkwijze gegaan. We hebben hierdoor meer grip op onze productkwaliteit”, weet hij.

QC One bepaalt voortaan de processtandaard. De app geeft een terugkoppeling rechtstreeks naar het ERP-systeem. “Dit alles maakt ons werk zoveel efficiënter dan voorheen. Het is ongelooflijk hoeveel wensen van ons in het systeem zijn geïntegreerd. En we blijven samen zaken optimaliseren. We kunnen ons al niet meer voorstellen dat we nog zonder dit systeem zouden moeten.”

Doelen najagen

Antonio sluit met de woorden dat hij iedereen de samenwerking met QC One kan aanraden. “De persoonlijke samenwerking met het team van QC One is fantastisch. We zijn een veeleisende partij, maar het werkt gewoon ontzettend goed tussen ons. De mensen van QC One weten precies waar onze prioriteit ligt. Dat is heel prettig werken. Het helpt ons in elk geval onze doelen na te jagen.”

Ontdek ook de voordelen van QC-software

Wil je ook meer grip krijgen op jouw afzetmarkt en profiteren van de voordelen van QC One voor jouw organisatie? Vraag nu een gratis demo aan en ontdek hoe de slimme QC One software jou kan helpen bij het optimaliseren van kwaliteit en het versterken van consumentenvertrouwen.

Ontdek de voordelen

Ontdek de kracht van QC-software in de AGF-sector

Strengere wet- en regelgeving, de roep om meer transparantie in de voedselketen én een veeleisender consument. Steeds meer actuele ontwikkelingen dwingen de AGF-sector ertoe om de kwaliteit van hun producten nauwkeurig te monitoren. Hoe krijg je meer grip op de afzetmarkt?

In de onvoorspelbare AGF-markt, waar de productie van aardappelen, groente en fruit sterk afhankelijk is van verschillende factoren, vormt kwaliteitsrapportage een belangrijk houvast voor producenten. Slimme kwaliteitssoftware zoals QC One biedt hun nu de mogelijkheid om meer grip te krijgen op de afzetmarkt. Dankzij kwalitatieve data en uniforme registratie beschikken ze over een betrouwbare kwaliteitsstandaard die voldoet aan de eisen van zowel producenten als retailers. Het verwerken van productspecificaties van retailers in de software en het vertalen ervan naar inspectiesjablonen voorkomt claims, recalls en vermindert voedselverspilling. Zo wordt het vertrouwen van klanten vergroot en worden teleurstellingen voorkomen.

Slimme software is essentieel

Voor AGF-producenten die streven naar efficiëntie, transparantie en topkwaliteit is slimme software essentieel. Met objectieve metingen op basis van kleur, textuur, geur, smaak en voedingsvorm zorgt QC One voor betrouwbare beoordelingen van producten. Het bespaart kostbare tijd bij tests en beoordelingen, vooral in grootschalige voedselproductie.

Als alles-in-één oplossing biedt QC One ondersteuning voor specifieke processen, wat resulteert in een geoptimaliseerde workflow. Dankzij de dirigerende app met in-app training verloopt de implementatie soepel voor alle gebruikers, wat efficiëntie en effectiviteit bevordert in bedrijfsprocessen. Bovendien automatiseert QC One de distributie van cruciale informatie naar alle stakeholders binnen de AGF-sector, waardoor vertragingen en miscommunicatie worden voorkomen en een naadloze ketenregie wordt bereikt.

Van reactief naar proactief

Een belangrijke verschuiving vindt plaats van een reactieve naar een proactieve aanpak in de AGF-sector. Datagestuurde systemen maken het mogelijk om potentiële gevaren te detecteren en proactieve maatregelen te nemen om de veiligheid van producten te waarborgen. Dit komt niet alleen de voedselkwaliteit en -veiligheid ten goede, maar ook het consumentenvertrouwen. Dankzij QC One kunnen voedselproducenten snel ingrijpen bij mogelijke risico’s en zo de vruchten plukken van een verbeterd imago en groeiende klantloyaliteit.

Hogere klanttevredenheid

De voordelen van QC One reiken verder dan alleen de producenten. Het softwareplatform komt ook retailers ten goede. Met toegang tot uitgebreide rapporten over de kwaliteit van producten kunnen zij weloverwogen beslissingen nemen over welke producten ze in hun assortiment opnemen. Dit leidt tot een premiumaanbod, hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

Wil je ook meer grip krijgen op jouw afzetmarkt en profiteren van de voordelen van QC One voor jouw organisatie? Vraag nu een gratis demo aan en ontdek hoe de slimme QC One software jou kan helpen bij het optimaliseren van kwaliteit en het versterken van consumentenvertrouwen.

Vraag een gratis demo aan

Uitdagingen voor de QA-manager bij digitalisering

QA-managers vinden het digitaliseren van een kwaliteitssysteem het meest uitdagend. Dat bleek uit de poll die we onlangs hielden op LinkedIn. Voor het grootste deel van de respondenten is dit onderwerp meer uitdagend dan vraagstukken als listeriabeheersing, etikettering en business continuity management. Maar wat zijn dan precies de uitdagingen op gebied van digitalisering en hoe overwin je deze?

LinkedIn poll

Onlangs hielden we op LinkedIn een poll om inzicht te krijgen in de uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid. Maar liefst 33% van de respondenten gaf aan dat het digitaliseren van het kwaliteitssysteem de grootste uitdaging is. Om te begrijpen met welke uitdagingen de sector zoal te maken heeft, is een aanvullende poll opgezet. Ook deze is veelvuldig beantwoord en de resultaten zijn te vinden in deze grafiek. Een belangrijke conclusie is dat er nauwelijks twijfel is aan de meerwaarde of voordelen van een digitaal kwaliteitssysteem. De uitdagingen zitten vooral in een gebrek aan tijd of middelen, onvoldoende kennis of draagvlak binnen de organisatie. De verschillende uitdagingen worden hieronder verder toegelicht.

Uitdaging 1: meerwaarde/voordelen van een digitaal kwaliteitssysteem (5% van de respondenten)

Inde blog ‘Trends voor digitalisering in food’ is de noodzaak voor digitalisering in de foodsector al aangehaald. Deze noodzaak geldt in zekere mate ook voor de digitalisering van kwaliteitssystemen. Onder andere gedreven door de behoefte aan efficiency, toenemende regeldruk en de behoefte aan productinformatie. Voor producenten vormt digitalsering een essentiële stap om kwaliteit en voedselveiligheid van producten zo veel mogelijk te garanderen en zo competitief te blijven in de voedingsindustrie. Samengevat zijn deze voordelen onder andere:

 • Realtime diepgaand inzicht in kwaliteitsinformatie;
 • Transparantie van keteninformatie;
 • Duidelijke en dwingende workflows die resulteren in een goede procesborging.

Uitdaging 2: onvoldoende kennis (24% van de respondenten)

24% van de respondenten geeft aan dat onvoldoende kennis een drempel vormt voor de implementatie van een digitaal kwaliteitssysteem. Een voor de hand liggende verklaring is dat het implementeren en onderhouden van een digitaal kwaliteitssysteem vraagt om aanvullende skills. Deze IT-gerelateerde skills zijn onder andere essentieel voor een goede inventarisatie van behoeften, leveranciersselectie en aansturing van medewerkers bij het implementeren en gebruiken van het digitale kwaliteitssysteem. Het onderliggende risico is dat er geen voortgang wordt geboekt of dat systemen niet succesvol worden geïmplementeerd.

Uitdaging 3: het creëren van draagvlak (33% van de respondenten)

Het implementeren van een digitaal kwaliteitssysteem raakt vaak alle afdelingen van een organisatie. De toenemende aandacht voor ‘food safety culture’ principes en de verbreding van de rol van de QA-manager hebben hier recent sterk aan bijgedragen. Om tot succesvolle implementatie te komen, is daarom draagvlak nodig binnen de organisatie. Het in beeld brengen en communiceren over de meerwaarde, projectaanpak en benodigde investering is daarvoor vaak nodig. Maar, zoals in de bovenstaande alinea is beschreven, is hiervoor kennis nodig is, welke niet altijd aanwezig is.

Uitdaging 4: gebrek aan tijd of middelen (38% van de respondenten)

38% van de respondenten ziet het gebrek aan tijd of middelen als de grootste uitdaging voor het implementeren van een digitaal kwaliteitssysteem. De structurele onderbezetting waar veel QA-afdelingen in de afgelopen jaren mee te maken hebben, draagt hier waarschijnlijk sterk aan bij. Het gebrek aan middelen is mogelijk te verklaren, doordat rendementen op investeringen in digitale kwaliteitssystemen mogelijk niet goed inzichtelijk zijn gemaakt.

Conclusie

De diverse uitdagingen zoals hierboven beschreven, kunnen een nauwe samenhang met elkaar hebben. Bijvoorbeeld: er is te weinig capaciteit en daardoor is er te weinig kennis. Het directe gevolg is dat het lastig is om de meerwaarde van een digitaal kwaliteitssysteem inzichtelijk te maken of om draagvlak te creëren voor de implementatie daarvan. Al met al best een tegenstrijdige conclusie, aangezien een digitaal kwaliteitssysteem juist een sterke positieve bijdrage kan leveren wanneer er sprake is van onderbezetting. Het is dus van belang om de uitdagingen te overwinnen om juist de verbeterslag te kunnen maken.

Banner QA online

Hoe overwin je de uitdagingen?

Welke uitdaging op gebied van digitalisering je ook hebt binnen je bedrijf: om de efficiëntieslag te kunnen maken, moet je de uitdaging overwinnen. Advies en ondersteuning door een softwareleverancier kan je flinke stappen vooruithelpen. Zo kunnen de bezwaren of uitdagingen waar je tegenaan loopt wellicht op een eenvoudige manier weerlegd worden, zodat je toch de stap naar betere en efficiëntere kwaliteitsborging kunt zetten. Laat je dus goed adviseren door je leverancier op gebied van kwaliteitssoftware.

celine-juiste-formaat-website
Céline Dewitte

Commercieel Manager

Neem contact op

Hoe wij je verder helpen

Onze specialisten staan graag voor je klaar om je kwaliteitsprocessen te digitaliseren. Met kennis over de food sector, kwaliteitssystemen en uitdagingen die spelen in de praktijk gaan we graag vrijblijvend het gesprek met je aan. We denken mee met de belangen van diverse stakeholders binnen je organisatie, zodat je zonder zorgen tóch de stap kunt zetten naar een efficiëntere werkwijze. Plan een vrijblijvende afspraak met één van onze specialisten.

5 Trends voor digitalisering in food

De foodindustrie kan niet meer zonder digitalisering. Ruim 70 jaar terug begon het met de eerste computers en rekenmachines. Inmiddels zijn zelfscankassa’s, online maaltijdbestellingen en slimme sensoren in fabrieken niet meer weg te denken. Er wordt aangenomen dat dit soort technologieën zich in een steeds hoger tempo zullen ontwikkelen. Maar wat zijn de laatste trends op gebied van digitalisering in food?

Trend 1: Digitalisering als noodzaak

In de voedingsindustrie is het waarborgen van kwaliteit en voedselveiligheid essentieel. Om aan de steeds hogere eisen van consumenten te voldoen en efficiëntie te verbeteren, wordt digitalisering van kwaliteitssystemen binnen bedrijven steeds vaker als noodzaak gezien. En dat vanwege de volgende redenen:

 • Verbeterde traceerbaarheid: digitale systemen zorgen voor volledige traceerbaarheid van grondstoffen tot eindproduct, waardoor snelle reactie bij incidenten mogelijk is.
 • Verhoogde efficiëntie: automatisering vervangt handmatige processen, bespaart tijd en vermindert fouten. Real-time informatie vergemakkelijkt communicatie en samenwerking.
 • Betere analyse en besluitvorming: data-analyse en kunstmatige intelligentie identificeren trends, detecteren afwijkingen en voorspellen kwaliteitsproblemen.
 • Voldoen aan regelgeving: digitalisering vergemakkelijkt audits, genereert automatisch benodigde documentatie en minimaliseert het risico op niet-naleving.
 • Consumentenvertrouwen en transparantie: digitale platforms en etiketteringssystemen bieden consumenteninformatie over herkomst, productie en voedingswaarde.

Trend 3: Duurzaam door paperless

Binnen de foodindustrie wordt nog steeds veel papier gebruikt. Een grootverbruiker binnen deze setting is het papier dat nodig is om procesregistraties vast te leggen op de daarvoor geprinte registratieformulieren. Een gemiddeld foodbedrijf verbruikt toch al snel vele tienduizenden vellen papier. Als je bedenkt dat er uit één boom 60.000 vellen A4-papier gemaakt kunnen worden, dan staat het jaarlijkse verbruik van de totale foodindustrie al snel gelijk aan een flink bos. Tegenwoordigzijn dit soort registratieprocessen eenvoudig te digitaliseren. Naast het feit dat dit een duurzamere keuze is en bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen, heeft het digitaliseren van registraties nog tal van andere voordelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Duidelijkere workflows voor operators;
 • Direct inzicht in de procesvoortgang;
 • Toegang tot data achter de registraties;
 • Snellere en/of betere opvolging van eventuele afwijkingen.

Trend 4: Securitybeleid

Digitalisering levert dus veel voordelen op, maar gaat tegelijkertijd ook gepaard met het risico van cyberaanvallen of gevolgen van systeemfouten. Food supply chains zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen en dit vergt daarom meer aandacht. De manieren waarop deze cyberaanvallen worden uitgevoerd zijn heel divers. Dit kan bijvoorbeeld door systemen te hacken en na het betalen van een bedrag de blokkade op te heffen. Andere voorbeelden zijn onder andere phishing, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen en helpdeskfraude. Onder andere door hacking is veel geld te eisen, omdat de onderliggende waarde zeer hoog is. De kijkrichting van malafide partijen die zich met dergelijke praktijken bezighouden, wordt vaak op hoofdlijnen bepaald door een combinatie van het beveiligingsniveau dat is toegepast en het gewin dat te behalen is.

Trend 5: Kansen op de werkvloer

Dat binnen de foodindustrie al jaren een groot tekort bestaat aan productiemedewerkers en operators is bekend. Onder andere door vergrijzing wordt de vraag naar goed gekwalificeerd personeel steeds dringender. Digitalisering biedt hier al een oplossing, doordat processen efficiënter kunnen worden ingericht en dus met minder personeel kan worden volstaan. Door werkprocessen te automatiseren, worden deze vanzelfsprekender en minder foutgevoelig. Verder bieden onder andere E-learning tools of slimme werkinstructies de mogelijkheid om personeel snel en eventueel in hun eigen taal in te instrueren, wanneer sprake is van een hoge doorloop onder personeel. Uiteraard vergt dit wel andere skills van QA-managers of productieleiders.

qa-1

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Je las over trends op gebied van digitalisering in de foodindustrie. Heb je hulp of ondersteuning nodig op gebied van digitalisering voor je kwaliteitsafdeling? We helpen je met QA-software en QC-software om processen te digitaliseren. Vraag een gratis demo aan en we laten je de mogelijkheden voor jouw bedrijf zien.

Vraag een demo aan

Landingspage QC software

Voordelen

 • Intuïtief

  Dankzij de intuïtieve gebruikservaring kan jouw team naadloos aan de slag met krachtige kwaliteitsbeheerstool en is er 24/7 support.

 • Kostenbesparend

  Bespaar waardevolle tijd en middelen met onze efficiënte QC One software.

 • Beveiligd

  Onze software voldoet aan de hoogste beveiligingseisen waardoor jouw gegevens altijd goed beveiligd en beschikbaar zijn.

 • Continu up-to-date

  Onze app geeft je direct toegang tot actuele gegevens, zodat je altijd op de hoogte bent.

 • Flexibele inrichting

  Onze software is volledig in te richten volgens jouw wensen. Laat je adviseren door onze specialisten.

 • Alles-in-één

  Alle aspecten van quality control zijn geïntegreerd in onze app, alles wat u nodig heeft binnen handbereik.

M01_Loods_068

Quality Control

Verbeter je kwaliteitscontrole met de innovatieve kracht van onze QC Software. Onze gebruiksvriendelijke interface maakt het gemakkelijk om de software moeiteloos te integreren binnen je bedrijf en processen. Met QC Software kun je vertrouwen op nauwkeurige en objectieve metingen, waardoor je de hoogste kwaliteit kunt handhaven. Bovendien helpt ons alles-in-één platform om je Quality Control-processen efficiënt te stroomlijnen.

 

Een greep uit onze klanten

Fun facts

18.479
Aantal gebruikers
67
Landen
1.092.224
Inspecties per jaar
Stefan029-ZW

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze BU Directeur QC One Stefan Droogendijk

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stefan029-ZW

Zo bespaar je snel tijd op de kwaliteitsafdeling

Hoge werkdruk op je kwaliteitsafdeling? Dan is de noodzaak om efficiënter te werken én kwaliteitszaken beter te borgen groot. Digitalisering biedt de oplossing. Maar hoe ga je digitaliseren als je er de tijd niet voor hebt? Patrick Strijker is Senior Implementatie Consultant bij Normec Foodcare Online en begrijpt met zijn achtergrond in kwaliteitsmanagement en de food sector precies waar de schoen wringt. Hij vertelt over zijn praktijkervaringen en hoe hij samen met zijn collega’s bedrijven helpt om sneller en efficiënter te werken.

Breder draagvlak en noodzaak voor betere kwaliteitsborging

Vol trots vertelt Patrick dat hij inmiddels vijf jaar werkzaam is bij Normec Foodcare Online. Als Senior Implementatie Consultant bezoekt hij bedrijven in de voedingsmiddelensector om online QA software modules te implementeren. Hij zorgt hierbij voor de systeeminrichting en geeft trainingen over het gebruik van de modules. Patrick ziet dat de vraagstukken van nu heel anders zijn dan die van vijf jaar geleden. Hij vertelt: “Toen ik begon bij Normec Foodcare Online was het digitaliseren van kwaliteitszaken voor veel bedrijven al een hele stap vooruit. Ik zie nu dat digitalisering veel breder gedragen wordt binnen de organisatie. Dit komt mede door de opkomst van Food Safety Culture. Maar ook de toename aan onaangekondigde audits speelt een belangrijke rol. Als je kwaliteitszaken op papier beheert, zie je de verbeterpunten vaak net te laat. Denk bijvoorbeeld aan het verlopen van certificaten en specificaties. Zonder actieve beheersing zie je pas dat je deze documenten moet vervangen als ze al verlopen zijn. En dat leidt tot tekortkomingen tijdens audits. Nu audits steeds vaker onaangekondigd plaatsvinden, zien bedrijven een nog grotere noodzaak van continue compliance en betere procesborging.”

Overzicht behouden en snel schakelen

Patrick ziet daarnaast dat schaalvergrotingen van productiebedrijven van grote invloed zijn op de uitdagingen waar kwaliteitsafdelingen op dit moment mee te maken hebben: “Door overnames en uitbreiding van bedrijven met meerdere locaties zijn kwaliteitsverantwoordelijken niet altijd op locatie aanwezig. De verantwoordelijkheid voor kwaliteitsgegevens ligt hiermee op meerdere plekken in de organisatie. Bij papieren registraties en controles bevinden de documenten zich verspreid over de verschillende locaties en mis je als kwaliteitsmanager het overzicht. Ook de snelheid van schakelen is voor de kwaliteitsafdeling soms niet bij te houden. Als op een andere locatie plotseling nieuwe uitzendkrachten ingezet worden, moeten deze ook vooraf getraind zijn om voedselveilig te werken.”

QA softaware

Toenemende behoefte aan consultancy

Voorheen bestond een implementatie voor Patrick grotendeels uit het trainen van de hoofdgebruikers van de software en het inrichten van de applicatie. Hij ziet binnen bedrijven een toenemende behoefte aan extra ondersteuning. Patrick legt uit: “Vanuit certificeringsnormen wordt steeds meer vereist dat je het hele jaar door de juiste gegevens inzichtelijk hebt, analyseert en verbeteringen doorvoert. Daardoor hebben bedrijven meer behoefte aan consultancy op gebied van digitalisering. Onze implementatie consultants hebben een achtergrond in het kwaliteitsvak en weten welke problemen en uitdagingen er spelen op de kwaliteitsafdeling. Ik zeg tijdens een implementatie weleens gekscherend ‘Ik ben geen IT-deskundige, maar wel een kwaliteitsspecialist’ en dan zie ik iedereen meteen gerustgesteld ademhalen. Men wil juist advies van een gelijkgestemde die de vertaalslag kan maken naar de praktijk.”

Volledige ontzorging om snel tijd te besparen

Patrick vertelt dat bedrijven vanwege de hoge werkdruk en onderbezetting op de kwaliteitsafdeling vaak voor een dilemma staan. “Kwaliteitsmanagers zijn ervan overtuigd dat digitalisering voor een efficiëntere werkwijze en betere kwaliteitsborging zorgt, maar gebrek aan tijd zorgt juist voor een drempel. Men denkt soms dat het implementeren van software om een flinke tijdsinvestering vraagt. Om deze zorg weg te nemen wordt daarom tijdens het offertetraject al nagegaan welke mate van ondersteuning gewenst is. Zelfs volledige ontzorging is mogelijk. We nemen de klant dan bij wijze van spreken aan de hand mee door het digitaliseringstraject en zorgen als voortgangsbewaker van het project dat het goed komt. Ook het overzetten van lijsten en documenten, trainen van medewerkers om registraties in te vullen en inrichten van een volledig E-learning systeem verzorgen we volledig als dat door de klant gewenst wordt. Zo profiteert het bedrijf al binnen enkele weken van de efficiëntieslag en kunnen de dagelijkse processen blijven doorlopen.”

De toekomst van digitalisering

Dat de digitaliseringsmogelijkheden de komende jaren alleen nog maar toenemen, is volgens Patrick een zekerheid. “Wat we nu al zien gebeuren, is dat digitalisering bedrijven helpt om proactief te handelen. Neem nou het digitaal invullen van registraties. Door in de registratie-app in te stellen dat de productiemedewerker bij een temperatuuroverschrijding een nieuwe meting moet doen en daarna het product dient te blokkeren, weet hij meteen wat er van hem verwacht wordt. Het gaat er niet meer om of het ingevulde antwoord goed of fout is, maar of de juiste acties zijn ondernomen. Zo krijgt de registratie meer een sturend karakter in het productieproces en integreer je werkinstructies direct in een registratielijst. Als je dit proces niet digitaliseert, bestaat de kans dat je te laat bent en het product de deur al uit is. Ik verwacht dat deze mate van digitalisering in de toekomst alleen nog maar toeneemt, waardoor het aantal fouten zal afnemen. Vanuit klanten krijg ik ook terug dat zij dit als een heel groot voordeel ervaren.”

qa-3

Gratis demo

Wil je snel tijd besparen op je kwaliteitsafdeling en kwaliteitszaken beter borgen? Onze experts laten je tijdens een gratis demo graag zien hoe je dit realiseert met onze alles-in-één online QA-software. Kies bijvoorbeeld voor de modules: Inspecties, Registraties, E-learning, Handboek, Specificaties of Actielijst.

Vraag een demo aan

Klanten waarderen Normec Foodcare met 8

In november 2022 heeft onderzoeksbureau Integron het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek van Normec Foodcare uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat klanten onze dienstverlening waarderen met een 8 gemiddeld. Onze snelle en vriendelijke service en het kennisniveau worden onder andere benoemd als sterke punten.

Een groot compliment voor al onze medewerkers. In een infographic hebben we de resultaten voor je samengevat. We zijn trots op het resultaat en danken alle deelnemers van het klanttevredenheidsonderzoek voor de gegeven waardering, verbeterpunten en complimenten. De komende tijd werken we onverminderd hard om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.

Bekijk de resultaten

Het belang van klanttevredenheid in 2022

2022 was een uitzonderlijk jaar met bij aanvang de naweeën van de pandemie en daarop volgend de oorlog in Oekraïne. Voor veel van onze klanten en zo ook voor Normec Foodcare was het een jaar met grote uitdagingen. Denk aan de hoge energie- en productiekosten, krapte op de arbeidsmarkt en een forse daling van het consumentenvertrouwen. Juist ook in dit jaar vol uitdagingen wilden we onderzoeken hoe klanten onze dienstverlening hebben ervaren. Door het meten van de klanttevredenheid kunnen we onze dienstverlening optimaliseren en de nodige verbeterpunten doorvoeren.

QC software

QC one

Registreer, distribueer en analyseer kwaliteits-informatie van producten door de gehele keten met QC One.

 • Leg waardevolle informatie vast en deel deze
 • Voorkom claims en recalls
 • Ga voedselverspilling tegen
Vraag nu een demo aan Bekijk onze modules

 • Gebruiksvriendelijk

  Eenvoudig door alle medewerkers binnen uw organisatie toepasbaar, snel geïmplementeerd en 24/7 support.

 • Automatische updates

  Altijd voorzien van de nieuwste functionaliteiten met gratis automatische updates.

 • Bespaar

  Werk efficiënter, voorkom claims en recalls en stuur met objectieve informatie voor kwaliteitsverbetering.

 • Flexibele inrichting

  Inrichting van de software volgens uw wensen en geadviseerd door onze specialisten.

 • Betrouwbaar

  Uw gegevens zijn goed beveiligd en altijd beschikbaar. Onze software voldoet aan de hoogste beveiligingseisen.

 • Alles-in-één

  Volledig online kwaliteitsbeheer binnen één applicatie. Bepaal zelf welke modules je wilt gebruiken.

Compleet platform
QC Software is een compleet platform dat bestaat uit drie primaire onderdelen, ondersteund met koppelingen om optimaal te integreren met ERP-systemen om processen te automatiseren. Alles staat in het teken om waardevolle informatie vast te leggen en te delen, claims en recalls te voorkomen en voedselverspilling tegen te gaan.

Voor wie is QC Software geschikt?
De software is geschikt voor productgeneralisten en specialisten, voor klein- en middelgroot bedrijf tot enterprise. Ons huidige klantenbestand bestaat uit telers, ex- & importeurs, onafhankelijke inspectiebureaus, logistieke serviceproviders, verpakkers en retailers. Kortom: ook u kunt voordeel halen uit QC software.

Stefan029-ZW

Neem contact op met ons voor meer informatie

Stuur jouw gegevens naar onze Business Unit Directeur QC One Stefan Drogendijk Stefan Droogendijk.

Een greep uit onze klanten

Stefan029-ZW

Hulp nodig met het inspecteren van verse producten?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur QC One Stefan Drogendijk

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stefan029-ZW

Digitalisering

QA Software

Normec Foodcare Online

Borg kwaliteitszaken beter, sneller en efficiënter met de online alles-in-één QA Software.

 • Verbeter uw kwaliteitsborging
 • Werk sneller en efficiënter
 • Behoud altijd het overzicht en de controle

QC Software

QC One

Registreer, distribueer en analyseer kwaliteitsinformatie van producten door de gehele keten met QC Software.

 • Leg waardevolle informatie vast en deel deze
 • Voorkom claims en recalls
 • Ga voedselverspilling tegen

Software voordelen

 • Gebruiksvriendelijk

  Eenvoudig door alle medewerkers binnen je organisatie toepasbaar, snel geïmplementeerd en 24/7 support.

 • Bespaar of betaling naar gebruik

  Werk efficiënter, voorkom claims en recalls en stuur met objectieve informatie voor kwaliteitsverbetering.

 • Betrouwbaar

  Uw gegevens zijn goed beveiligd en altijd beschikbaar. Onze software voldoet aan de hoogste beveiligingseisen.

 • Automatische updates

  Altijd voorzien van de nieuwste functionaliteiten met gratis automatische updates.

 • Flexibele inrichting

  Inrichting van de software volgens uw wensen en geadviseerd door onze specialisten

 • Alles-in-één

  Volledig online kwaliteitsbeheer binnen één applicatie. Bepaal zelf welke modules je wilt gebruiken.

Een greep uit onze klanten

ramon-juiste-formaat-website

Hulp nodig met digitaliseren?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Ramon Verwegen

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

ramon-juiste-formaat-website