Hoe voert u leveranciersbeheersing uit?

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 386 keer bekeken

Als food producent heeft u met tal van leveranciers te maken. U moet altijd leveranciersbeheersing uitvoeren. Maar waarom is dat nodig en hoe doet u dat? U leest het in deze blog.

Waarom moet u leveranciersbeheersing uitvoeren?

De keuze voor een leverancier kan van zeer grote invloed zijn op de voedselveiligheid en productkwaliteit van eindproducten. Als u bijvoorbeeld grondstoffen inkoopt die niet aan de juiste voedselveiligheids- of kwaliteitseisen voldoen, kan dit betekenen dat uw eindproduct niet voedselveilig is of dat u klachten krijgt over de smaak van het product. Wanneer de producten door de transporteur onjuist worden vervoerd, kan dit ook een mogelijk risico vormen voor de voedselveiligheid of productkwaliteit. Door het uitvoeren van leveranciersbeheersing weet u aan welke eisen de afgenomen producten of diensten voldoen. Zo kan u beoordelen of het verstandig is om met deze leverancier te (blijven) werken.

Hoe voert u leveranciersbeheersing uit?

Hoe uw leveranciersbeheersingsproces eruitziet, is onder andere verschillend per bedrijf en hangt af van de producten die u inkoopt en de certificeringsnormen waaraan u moet voldoen. U moet allereerst inschatten welke gevaren en risico’s de inkoop van producten en diensten met zich meebrengt en hoe u dit kunt beheersen. Op basis daarvan gaat u leveranciers benaderen en de benodigde informatie opvragen.

Wat doet u met de ontvangen informatie?

Zodra u informatie per leverancier hebt ontvangen, beoordeelt u:

  • Of u alle gevraagde informatie hebt ontvangen;
  • Of u de juiste informatie hebt ontvangen;
  • Of de leverancier aan de eisen voldoet.

Waar nodig vraagt u extra informatie op of, als de leverancier definitief is afgekeurd, gaat u op zoek naar een andere leverancier. Zodra de leverancier is goedgekeurd, mag hij de producten of diensten gaan leveren. Het is belangrijk om inkopers goed op de hoogte te houden van afgekeurde en goedgekeurde leveranciers.

Hulp nodig?

Heeft u ondersteuning nodig met het uitvoeren van leveranciersbeheersing? Of heeft u juist specifieke vragen? Neem contact met ons op. Onze Commercieel Managers helpen u graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
manuella-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Manuella van Rijmenant.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Webinar IFS Food versie 7

Paper wijzigingen IFS Food versie 7

01 Februari 2021
listeria

Listeria monocytogenes als bedrijfsrisico

Zowel in België als in Nederland is het aantal publieke recalls op het gebied van Listeria monocytogenes het afgelopen jaar toegenomen. Naast een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid zien we dat d...
12 Januari 2021
vernieuwde versie informatieblad 85

Bespaar tot 60 procent van je tijd met digitale inspecties

Procesbeheerssystemen, zoals BRCGS, IFS, FSSC 22000, HACCP en GMP, eisen dat je diverse inspecties en audits uitvoert. Van productie-inspecties en glas/hard plasticrondes tot schoonmaakinspecties en i...
09 Maart 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

manuella-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Manuella van Rijmenant

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

manuella-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief