Het nieuwe jaar is van start. Dat betekent dat het weer tijd is om de jaarlijkse verificatie en management review uit te voeren. In deze blog leggen we uit wat een management review is en hoe u deze uitvoert.
Een management review, ook wel directiebeoordeling genoemd, is een beoordeling van het kwaliteitssysteem door de directie. Het doel is dat de directie het kwaliteitssysteem beoordeelt op blijvende geschiktheid en effectiviteit om zo de voedselveiligheid te borgen.
In de meeste gevallen wordt de review aan het einde of aan het begin van een kalenderjaar uitgevoerd om alle kwaliteit gerelateerde zaken van het afgelopen jaar te beoordelen. Hoe vaak de review wordt uitgevoerd, is per bedrijf verschillend. In de GFSI erkende normen, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000, wordt vereist dat deze minimaal jaarlijks wordt uitgevoerd.
De naam zegt het eigenlijk al: de management review wordt uitgevoerd door het management, oftewel de directie van je bedrijf. In de praktijk is het meestal zo dat alle gegevens door de kwaliteitsmanager worden verzameld en aan de directie worden voorgelegd. De input dient hiervoor te komen uit de diverse afdelingen binnen het bedrijf o.a. technische dienst, productie, aankoopdienst en HR. De kwaliteitsmanager/ externe QA adviseur kan adviseren over werkwijzen of verbeterpunten en de directie moet hier besluiten over nemen. Hierbij houdt de directie altijd het doel voor ogen: de missie en visie van het bedrijf, het engagement dat ze hebben vastgelegd in de beleidsverklaring waaronder het borgen van de productveiligheid en de strategische richting waarin ze met het bedrijf willen gaan. De verslaglegging van de review wordt meestal verzorgd door de kwaliteitsmanager of de externe QA adviseur.
Bent u gecertificeerd voor een kwaliteitsnorm? Dan staat in de norm vaak precies beschreven welke onderwerpen minimaal aan bod moeten komen tijdens de management review. Voorbeelden van onderwerpen zijn:
Maak een verslag van alle besproken punten. Noteer hierbij ook de resultaten, bevindingen, verbeterpunten en de besluiten van de directie, zodat u alles in één verslag bij elkaar hebt. Bij beoordeling van resultaten maak gebruik van grafieken en toon de vergelijking met de resultaten uit de vorige review. Noteer zowel wat goed is gelopen als waar verbetering gewenst is.
De managementreview resulteert in beoordelen van de beleids- en kwaliteitsdoelstellingen en bepalen van nieuwe (verbeter)doelstellingen voor de komende periode. Het is van belang te bepalen hoe deze doelstellingen zullen worden behaald ( acties) en door wie deze worden uitgevoerd/opgevolgd. Deze doelstellingen moeten in lijn zijn met de algemene beleidsverklaring en strategische missie van de organisatie.
Tip: maak de doelstellingen SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden.
De directie bepaalt dan ook welke middelen zullen worden voorzien om ervoor te zorgen dat de doelstellingen kunnen worden behaald.
Tijdens het opmaken van de managementreview kunnen ook vaststellingen worden gedaan die actie vereisen. We raden aan om deze acties op te nemen in het centrale systeem voor corrigerende acties en preventieve maatregelen.
Om te voorkomen dat doelstellingen niet worden gehaald kan je deze best tussentijds opvolgen en monitoren. Monitoring kan door koppeling van een KPI plan aan de doelstellingen.
Heeft u behoefte aan een overzicht van gewijzigde wet- en regelgeving die van toepassing zijn voor uw bedrijf? Of kunt u advies gebruiken bij bepalen van gerichte doelstellingen en gekoppeld KPI-plan? Onze consultants staan graag voor u klaar! Neem contact met ons op.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Manuella van Rijmenant.
De afgelopen jaren waren foodbedrijven meer dan ooit genoodzaakt om te digitaliseren. Kwaliteitswerkzaamheden moesten op afstand worden uitgevoerd en soms waren audits op afstand nodig. Het is dan wel...
De meest succesvolle bedrijven zijn de bedrijven die kunnen leren en zich kunnen aanpassen aan nieuwe modellen, om op die manier sneller te worden dan hun concurrenten. Groeien naar een lerende organi...
De verhouding van ondernemingen ten opzichte van de maatschappij en de omgeving waarin ze actief zijn is een kritische factor voor ondernemingen om effectief te kunnen functioneren. Het wordt ook alsm...
Bespaar tot 60% van uw tijd door digitaal te inspecteren
Uw organisatie moet voldoen aan de eisen die het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (F...
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Maak data-gedreven beslissingen en optimaliseer kwaliteit en processen
Wilt u uw product op smaak laten testen, omdat u benieuwd bent wat de kansen zijn? Wij helpen u graag met een goed en de...
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!