Consumenten kiezen gemiddeld binnen 90 seconden een product in de supermarkt. Dit gebeurt hoofdzakelijk onbewust. Een juiste verpakking triggert de consument om uw product te kopen. Waar moet u op letten en hoe stemt u de verpakking af op uw doelgroep?
De verpakking is het eerste wat een consument ziet als hij met uw product in aanraking komt. Het is daarmee één van de belangrijkste factoren die een eerste aankoop bepalen. De verpakking geeft de consument belangrijke informatie, bijvoorbeeld over ingrediënten, allergenen en voedingswaarden. Maar uit onderzoek blijkt dat onder andere de kleur, de vorm en het type materiaal van de verpakking een belangrijke rol spelen in de verwachting van de productkwaliteit en smaak door de consument. De verpakking moet aansluiten op de verwachting van de consument om daarmee de kans op herhaalde aankopen te vergroten. Een goede verpakking kan worden ingezet als een effectieve marketing tool die bijdraagt aan een toename aan verkoop in de supermarkt. Door tijdens het productontwikkelingstraject goed verpakkingsonderzoek uit te voeren, vergroot u de verkoopkansen van uw product in de supermarkt.
De kleur van een verpakking speelt een belangrijke rol bij de aankoopintenties van de consument. Zo’n 62-90% van de consumenten noemt kleur als één van de belangrijkste factoren in een aankoopbeslissing. Het is dus belangrijk om kleuren te kiezen met de juiste associatie tot uw merk, het product of de beoogde boodschap.
In onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen ‘warme’ en ‘koude’ kleuren. Onder ‘warme’ kleuren vallen de kleuren rood, oranje, bruin en geel. Deze kleuren worden geassocieerd met activiteit, stimulatie, positivisme, maar ook agressiviteit. Onder ‘koele’ kleuren vallen kleuren als blauw, groen en paars. Deze kleuren worden ook wel geassocieerd met kalmte, rust, stabiliteit, maar ook met negativisme en verdriet.
De voorkeur voor kleur is niet universeel en wordt onder andere bepaald door cultuur en persoonlijke ervaringen van de consument. Onderzoek toont aan dat er wel verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen. Zo hebben vrouwen over het algemeen een andere kleurenvoorkeur dan mannen. Vrouwen hebben vaker de voorkeur voor zachtere kleuren, terwijl mannen eerder kiezen voor uitgesproken kleuren. Een aantal unisex kleuren zoals wit, zwart, blauw, rood, zilver en goud blijken goed gebruikt te kunnen worden in verpakkingen voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol in onze voorkeur voor kleur. Hoe ouder we worden, hoe meer we felle en primaire kleuren inwisselen voor ingetogen en verfijnde kleuren.
Kleur speelt een belangrijke rol bij het bouwen van een merknaam. Bijna 80% van de consumenten gelooft dat consistent gebruik van kleur de merkbeleving verhoogt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van de verpakkingskleur groen door 7UP of rood door Coca-Cola. Consistent kleurgebruik in verpakkingen is aan te raden om de merkherkenbaarheid onder consumenten te vergroten.
De kleur van de verpakking is een belangrijk visueel signaal om aan de consument te communiceren welk product er in de verpakking zit. Onderzoek laat zien dat de verwachte smaak van een product onder andere wordt bepaald door associatie tussen de kleur van de verpakking en haar primaire productingrediënten. Denk hierbij aan een groene verpakking voor groene ice tea of een rode verpakking bij een pittig product.
De associatie van kleur met bepaalde producteigenschappen zie je bijvoorbeeld als het gaat om de gezondheid van een product. Zo blijkt dat een candy bar in een groene verpakking wordt beschouwd als gezonder dan hetzelfde product in een rode verpakking. Daarnaast wordt het gebruik van heldere kleuren in verpakkingen geassocieerd met ongezondere producten.
Voor consumenten is het ook belangrijk dat een product fijn aanvoelt. Zo blijkt uit onderzoek dat verpakkingen met een zijdezachte hoogglans uitstraling, maar ook matte verpakkingenpositieve effecten hebben op het aankoopgedrag. Hetzelfde geldt voor producten die zacht en pluizig aanvoelen. Ook hierbij is het belangrijk dat wordt gekozen voor een verpakking die de juiste verwachtingen schept bij de consument. Wil je een robuuste uitstraling voor uw product? Kies dan materialen die aansluiten bij deze beleving.
Het gekozen verpakkingsmateriaal kan naast voelen ook via het gehoor een positieve invloed hebben op de verwachte productbeleving van de consument. Zo deed Zampini en Spence een onderzoek naar het gekraak van verpakkingsmateriaal van chips en de productbeleving. Chips in een verpakking die het meeste geluid maakte tijdens het openen, werd beoordeeld als krokanter en zelfs 15% smaakvoller dan chips uit een geruislozere verpakking. Deze onderzoekers identificeerden vergelijkbare effecten voor koolzuurhoudende dranken bij het openen van een blikje. Hoe harder het geluid, hoe beter het drankje werd beoordeeld door de consument.
De vorm van een verpakking is een andere belangrijke factor voor een onderscheidend product in de supermarkt. Hoekige lijnen wekken bij de consument gevoelens van dreiging, confrontatie en conflict op. Hoekige lijnen worden meer geassocieerd met mannelijkheid. Ronde vormen symboliseren daarentegen benaderbaarheid, harmonie en vriendelijkheid. Ronde vormen worden meer geassocieerd met vrouwelijkheid.
Verpakkingsvormen kunnen ook onze smaakverwachtingen beïnvloeden. Zo blijkt uit onderzoek dat bruisend water wordt geassocieerd met hoekige vormen, terwijl ronde vormen worden geassocieerd met plat water.
Om de verkoopkansen van uw product in de supermarkt zo groot mogelijk te maken, moet u tijdens het productontwikkelingstraject tijdig onderzoek doen naar de verwachtingen van de consument ten aanzien van de verpakking. Een verpakkingsonderzoek helpt u hierbij. Uw verpakking wordt hierbij beoordeeld en vergeleken door een uitgebreid consumentenpanel. Het verpakkingsonderzoek kan online, op locatie of zelfs bij de consumenten thuis worden uitgevoerd. Het resultaat is een grondige analyse en rapportage, waarmee u direct inzicht hebt om de juiste verpakkingskeuzes te maken.
Wilt u meer weten over een aantrekkelijke productverpakking of heeft u andere vragen over verpakkingsmaterialen? Neem contact met ons op. We helpen u bij graag verder.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds.
Het verminderen van milieuvervuiling is een aandachtpunt binnen de EU. Plastic afval belandt vaak in de berm of in rivieren en oceanen. Met een nieuwe richtlijn voor 'Single Use Plastic’ (SUP) zet d...
HACCP (Hazard Analysis - Critical Control Point ofwel Gevarenanalyse - Kritische controlepunten) is een preventief beheersingssysteem voor ondernemingen die zich bezighouden met de bereiding, verwerki...
Omdat retailers de laatste stap zijn en dus ook één van de belangrijkste om het product veilig af te leveren aan de consument, spelen ze een cruciale rol in het geheel van kwaliteit en veiligheid ro...
Uw organisatie moet voldoen aan de eisen die het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (F...
Wilt u uw product op smaak laten testen, omdat u benieuwd bent wat de kansen zijn? Wij helpen u graag met een goed en de...
Het onderwerp duurzaamheid staat bij veel bedrijven in de voedselketen hoog op de agenda. Voedselsystemen stoten 29% van...
Een interne audit wordt vaak door organisaties gezien als een verplichting, omdat de norm het nu eenmaal vereist. Maar w...
Hoe komt het dat mijn product niet goed scoort? Wat is zinvol om te verbeteren aan mijn product? Allemaal vragen die u z...
Grondonderzoek en grondmonsters voor uw akkerbouw- en tuinbouwpercelen, siertuinen, gazon, stedelijk groen en sportvelde...
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!