Het belang van een aantrekkelijke productverpakking

| Gemiddelde leestijd: 5 min
Dit bericht is 550 keer bekeken

Consumenten kiezen gemiddeld binnen 90 seconden een product in de supermarkt. Dit gebeurt hoofdzakelijk onbewust. Een juiste verpakking triggert de consument om uw product te kopen. Waar moet u op letten en hoe stemt u de verpakking af op uw doelgroep?

Waar moet u op letten bij het verpakkingsontwerp?

De verpakking is het eerste wat een consument ziet als hij met uw product in aanraking komt. Het is daarmee één van de belangrijkste factoren die een eerste aankoop bepalen. De verpakking geeft de consument belangrijke informatie, bijvoorbeeld over ingrediënten, allergenen en voedingswaarden. Maar uit onderzoek blijkt dat onder andere de kleur, de vorm en het type materiaal van de verpakking een belangrijke rol spelen in de verwachting van de productkwaliteit en smaak door de consument. De verpakking moet aansluiten op de verwachting van de consument om daarmee de kans op herhaalde aankopen te vergroten. Een goede verpakking kan worden ingezet als een effectieve marketing tool die bijdraagt aan een toename aan verkoop in de supermarkt. Door tijdens het productontwikkelingstraject goed verpakkingsonderzoek uit te voeren, vergroot u de verkoopkansen van uw product in de supermarkt.

Kleur van de verpakking

De kleur van een verpakking speelt een belangrijke rol bij de aankoopintenties van de consument. Zo’n 62-90% van de consumenten noemt kleur als één van de belangrijkste factoren in een aankoopbeslissing. Het is dus belangrijk om kleuren te kiezen met de juiste associatie tot uw merk, het product of de beoogde boodschap.

All your necessities stored in one place
Warme en koude kleuren

In onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen ‘warme’ en ‘koude’ kleuren. Onder ‘warme’ kleuren vallen de kleuren rood, oranje, bruin en geel. Deze kleuren worden geassocieerd met activiteit, stimulatie, positivisme, maar ook agressiviteit. Onder ‘koele’ kleuren vallen kleuren als blauw, groen en paars. Deze kleuren worden ook wel geassocieerd met kalmte, rust, stabiliteit, maar ook met negativisme en verdriet.

Verschillen tussen consumenten

De voorkeur voor kleur is niet universeel en wordt onder andere bepaald door cultuur en persoonlijke ervaringen van de consument. Onderzoek toont aan dat er wel verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen. Zo hebben vrouwen over het algemeen een andere kleurenvoorkeur dan mannen. Vrouwen hebben vaker de voorkeur voor zachtere kleuren, terwijl mannen eerder kiezen voor uitgesproken kleuren. Een aantal unisex kleuren zoals wit, zwart, blauw, rood, zilver en goud blijken goed gebruikt te kunnen worden in verpakkingen voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol in onze voorkeur voor kleur. Hoe ouder we worden, hoe meer we felle en primaire kleuren inwisselen voor ingetogen en verfijnde kleuren.

Relatie tussen kleur en merk

Kleur speelt een belangrijke rol bij het bouwen van een merknaam. Bijna 80% van de consumenten gelooft dat consistent gebruik van kleur de merkbeleving verhoogt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van de verpakkingskleur groen door 7UP of rood door Coca-Cola. Consistent kleurgebruik in verpakkingen is aan te raden om de merkherkenbaarheid onder consumenten te vergroten.

Relatie tussen kleur en smaak

De kleur van de verpakking is een belangrijk visueel signaal om aan de consument te communiceren welk product er in de verpakking zit. Onderzoek laat zien dat de verwachte smaak van een product onder andere wordt bepaald door associatie tussen de kleur van de verpakking en haar primaire productingrediënten. Denk hierbij aan een groene verpakking voor groene ice tea of een rode verpakking bij een pittig product.

Relatie tussen kleur en producteigenschappen

De associatie van kleur met bepaalde producteigenschappen zie je bijvoorbeeld als het gaat om de gezondheid van een product. Zo blijkt dat een candy bar in een groene verpakking wordt beschouwd als gezonder dan hetzelfde product in een rode verpakking. Daarnaast wordt het gebruik van heldere kleuren in verpakkingen geassocieerd met ongezondere producten.

productielijn sap

Aanvoelen van het verpakkingsmateriaal

Voor consumenten is het ook belangrijk dat een product fijn aanvoelt. Zo blijkt uit onderzoek dat verpakkingen met een zijdezachte hoogglans uitstraling, maar ook matte verpakkingenpositieve effecten hebben op het aankoopgedrag. Hetzelfde geldt voor producten die zacht en pluizig aanvoelen. Ook hierbij is het belangrijk dat wordt gekozen voor een verpakking die de juiste verwachtingen schept bij de consument. Wil je een robuuste uitstraling voor uw product? Kies dan materialen die aansluiten bij deze beleving.

Geluid van de verpakking

Het gekozen verpakkingsmateriaal kan naast voelen ook via het gehoor een positieve invloed hebben op de verwachte productbeleving van de consument. Zo deed Zampini en Spence een onderzoek naar het gekraak van verpakkingsmateriaal van chips en de productbeleving. Chips in een verpakking die het meeste geluid maakte tijdens het openen, werd beoordeeld als krokanter en zelfs 15% smaakvoller dan chips uit een geruislozere verpakking. Deze onderzoekers identificeerden vergelijkbare effecten voor koolzuurhoudende dranken bij het openen van een blikje. Hoe harder het geluid, hoe beter het drankje werd beoordeeld door de consument.

Verpakkingsvorm

De vorm van een verpakking is een andere belangrijke factor voor een onderscheidend product in de supermarkt. Hoekige lijnen wekken bij de consument gevoelens van dreiging, confrontatie en conflict op. Hoekige lijnen worden meer geassocieerd met mannelijkheid. Ronde vormen symboliseren daarentegen benaderbaarheid, harmonie en vriendelijkheid. Ronde vormen worden meer geassocieerd met vrouwelijkheid.

Verpakkingsvormen kunnen ook onze smaakverwachtingen beïnvloeden. Zo blijkt uit onderzoek dat bruisend water wordt geassocieerd met hoekige vormen, terwijl ronde vormen worden geassocieerd met plat water.

Verpakkingsonderzoek

Om de verkoopkansen van uw product in de supermarkt zo groot mogelijk te maken, moet u tijdens het productontwikkelingstraject tijdig onderzoek doen naar de verwachtingen van de consument ten aanzien van de verpakking. Een verpakkingsonderzoek helpt u hierbij. Uw verpakking wordt hierbij beoordeeld en vergeleken door een uitgebreid consumentenpanel. Het verpakkingsonderzoek kan online, op locatie of zelfs bij de consumenten thuis worden uitgevoerd. Het resultaat is een grondige analyse en rapportage, waarmee u direct inzicht hebt om de juiste verpakkingskeuzes te maken.

Inhome

Meer informatie?

Wilt u meer weten over een aantrekkelijke productverpakking of heeft u andere vragen over verpakkingsmaterialen? Neem contact met ons op. We helpen u bij graag verder.

tinka-juiste-formaat-website
Auteur: Tinka Alaerds Commercieel Manager
tinka-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

labeling

Wat is een clean label?

Clean labelling speelt een steeds grotere rol in zowel de productontwikkeling als de etikettering en marketing van voedingsmiddelen. Met clean labelling wordt ingespeeld op de behoefte van de consumen...
16 September 2021
foodlab test

Organische zuren in de strijd tegen Listeria monocytogenes

Het op een juiste manier invulling geven aan Listeria monocytogenes studies staat nog steeds volop in de belangstelling. Dit is namelijk verplicht voor ready to eat producten volgens Verordening (EG) ...
04 Januari 2021
management review

Hoe u een management review uitvoert

Het nieuwe jaar is van start. Dat betekent dat het weer tijd is om de jaarlijkse verificatie en management review uit te voeren. In deze blog leggen we uit wat een management review is en hoe u deze u...
11 November 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

tinka-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

tinka-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief