Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind, op papier klopt de routing en tóch heb je ineens een onverwachte kruisbesmetting. In een eerdere blog vertelden we al eens wat kruisbesmetting is en hoe je het voorkomt. In deze blog lees je met welke 5 onverwachte besmettingsbronnen je rekening moet houden binnen je productielocatie. En wat kun je doen om besmettingen via deze bronnen te voorkomen?
Grondstoffen kunnen altijd een besmettingsbron zijn. Met name bedrijven die werken met verse grondstoffen lopen een groter risico. Bijvoorbeeld kratten met prei of uien die op het land hebben gestaan en zo de productieafdeling in worden gereden. Hoewel versleping van buiten naar binnen onvermijdelijk is, kun je het risico op besmetting verkleinen. Denk aan overpakken van producten naar schonere kratten en een aparte voorbehandelingsruimte.
Let bij grondstoffen ook op de buitenzijde van de verpakkingen. Verpakkingen komen bij de leverancier of transporteur al met van alles in aanraking en kunnen dus besmet zijn. Maak van tevoren afspraken over de specificaties en controleer ook zelf regelmatig of volgens specificatie wordt geleverd. Ook bij wisseling van leverancier moet aan dezelfde of betere specificaties worden voldaan.
Tip: maak gebruik van duidelijke ontvangstcontrole registraties, zoals via onze online registratie app.
Kijk bij looproutes eens naar mogelijke short cuts (verkorte looproutes) die tijdens drukte toch snel even worden gebruikt. Zo kan de deur vanuit de directiekamer toegang geven tot de productieruimte zonder dat je langs een hygiënesluis moet. Observeer looproutes van mensen en bekijk waar mogelijke uitdagingen liggen.
Net zo belangrijk als de looproutes is de stroom van goederen door je bedrijf. Beantwoord onderstaande vragen:
Overleg ruim van tevoren met sales en productie over tijdelijke grote pieken en welke acties je moet ondernemen om een veilig product te kunnen garanderen.
Hoe goed een voedselveiligheidssysteem ook is, het valt of staat met de mensen die de instructies en procedures moeten opvolgen. Als medewerkers begrijpen waarom ze iets moeten doen, volgen ze de regels eerder op dan wanneer ze iets ‘moeten’. Organiseer, ook voor tijdelijke medewerkers, een goede training waarin je uitlegt waarom iets moet.
Tip: Onze QA- adviseurs kunnen je bijstaan in uitwerken en uitvoeren van gerichte, effectieve trainingen.
Besteed extra aandacht aan mensen die net zijn begonnen binnen je bedrijf of wegens drukte even bijspringen op een andere afdeling. Zij kennen de ‘regels’ misschien wat minder goed en kunnen een helpende hand goed gebruiken.
Daarnaast zorgt een goede Food Safety Culture ervoor dat medewerkers op de werkvloer zelf al mogelijke knelpunten gaan aangeven. Ze zien jou als uitvoerder voor het oplossen van hun probleem in plaats van als politieman/-vrouw.
Tip: waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat komt erbij kijken? In de whitepaper Food Safety Culture beschrijven we stap voor stap hoe je een sterke voedselveiligheidscultuur binnen jouw organisatie ontwikkelt.
Lees hoe je een sterke voedselveiligheidscultuur binnen jouw organisatie ontwikkelt
Download de whitepaperSommige plaatsen in – voornamelijk oudere – machines zijn moeilijk schoon te maken. Denk aan een kraantje om een monster af te tappen. Dit is vaak een korte loze leiding die alleen wordt gebruikt als een monster wordt getapt. Vuil en biofilm kan zich hier ophopen en elke keer de machine opnieuw besmetten. Let ook op de koppelringen die slangen of machines aan elkaar bevestigen. Deze zijn vaak gemaakt van poreus materiaal waar zich in de holtes zeer makkelijk bacteriën kunnen ophopen. Wanneer de machines aan elkaar worden gekoppeld, ontstaat druk op het materiaal. Hierdoor worden bacteriën naar buiten geduwd en wordt de schone lijn besmet. Regelmatig desinfecteren en tijdig vervangen van onderdelen is dus van groot belang.
Een goede schoonmaakcontrole is essentieel om voedselveilig te produceren. Onvoldoende schoonmaak kan grote gevolgen hebben, zoals een gevaar voor de volksgezondheid en een recall. Onze Quality Assurance adviseurs helpen je hier graag bij. Laat onderzoeken, zoals microbiologisch onderzoek, uitvoeren door een geaccrediteerd laboratorium. Controleer daarnaast regelmatig of de regels binnen het bedrijf juist worden nageleefd. Door het uitvoeren van digitale inspecties heb je op ieder moment inzicht in de probleempunten binnen je bedrijf. Neem contact met ons op en we helpen je bij iedere stap.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach.
In 1998 heeft het British Retail Consortium (BRC), als antwoord op de noden van de industrie, de BRC Food Technical Standard ontwikkeld om producenten te kunnen evalueren die private label voedingspro...
BRC Global Standard for Food Safety Guideline for Fresh Produce geeft aan hoe de vereisten van de BRC Global Standard for Food Safety moeten worden geïnterpreteerd door de verpakkers van verse voedin...
IFS Food is een standaard inzake voedselveiligheid en hygiëne voor productiebedrijven in de voedingsindustrie. Onder productiebedrijven uit de voedingsindustrie worden ondernemingen begrepen die voed...
Eenvoudig online productspecificaties maken en beheren in alle talen.
Als producent van voedingsproducten is er allerlei wetgeving waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld op het gebied...
Naalden in broodjes bij de catering van een luchtvaartmaatschappij. Giftige stoffen toevoegen aan verpakte dranken of fo...
Wilt u uw non-foodproducten laten testen? Met een non-food-FMCG-onderzoek testen we de kwaliteit om erachter te komen wa...
Op 1 augustus 2022 is versie 9 van de BRCGS norm verschenen. Als uw bedrijf gecertificeerd is voor de BRCGS Global Stand...
Voor u als eigenaar of producent van een private label kan het proces rondom specificatiebeheer en labels soms lastig zi...
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!