Beperkte training van medewerkers? Dit zijn de gevolgen

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 562 keer bekeken

We zien het nog regelmatig gebeuren binnen food bedrijven: het trainen van medewerkers wordt gezien als iets dat moet voor het behalen van het  certificaat. Dat terwijl training juist noodzakelijk is om voedselveilig te kunnen produceren en de juiste productkwaliteit te leveren. Maar welke risico’s loopt u als bedrijf wanneer u te weinig aandacht besteed aan het opleiden van medewerkers? U leest het in deze blog.

Volksgezondheid

Eén van de grootste risico’s die u loopt als medewerkers onvoldoende getraind zijn, is dat uw producten een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan Listeria besmettingen door onvoldoende schoonmaak. Van producten die met Listeria besmet zijn, kunnen mensen erg ziek worden. Dit moet u als bedrijf natuurlijk altijd voorkomen.

Recall

Waar u als bedrijf ook niet op zit te wachten, is een recall. Stelt u zich voor dat medewerkers onvoldoende getraind zijn in allergenenbeheersing. Een verkeerde etiketcontrole of een kruisbesmetting in opslag of productie kan een recall tot gevolg hebben. Een recall kost ontzettend veel geld. Bovendien worden recalls openbaar gemaakt en loopt het bedrijf hierdoor mogelijk imagoschade op.

Niet behalen van het certificaat

Is uw bedrijf gecertificeerd voor bijvoorbeeld BRCGS, IFS of FSSC 22000? Een certificaat heeft u nodig om aan bepaalde afnemers te mogen leveren. Daarom is het behalen en behouden van het certificaat natuurlijk erg belangrijk voor uw bedrijf. Zijn medewerkers onvoldoende getraind? Dan heeft u een grote kans op diverse tekortkomingen tijdens de audit. Worden er te veel of te grote tekortkomingen geconstateerd? Dan is er een kans dat u het certificaat verliest. Ook dit geeft weer financiële risico’s, doordat klanten mogelijk voor andere leveranciers kiezen.

Ongemotiveerde medewerkers

Naast de grote risico’s voor uw bedrijf, kunt u bij onvoldoende training van medewerkers ook te maken krijgen met ongemotiveerd personeel. Door medewerkers op een leuke en effectieve manier te trainen, betrekt u ze bij de procedures en processen van uw bedrijf. Ze weten steeds meer over uw bedrijf en het belang van een juiste werkwijze. Hiermee voelen zij zich meer betrokken en is de kans dat zij zelf verbeteringen aandragen steeds groter.

Een compleet opleidingsplan

Vaak wordt gedacht dat het niet haalbaar is om alle medewerkers tijdig van de juiste trainingen te voorzien. Het wordt gezien als een tijdrovende en onhaalbare klus. Wij vinden dat trainingen laagdrempelig en op flexibele wijze moeten kunnen worden gerealiseerd. Daarom ontwikkelden wij een compleet online opleidingsplan met E-learning. Hierin traint u medewerkers binnen uw bedrijf onbeperkt voor alle gewenste onderwerpen. De training is altijd en overal online te volgen en dus zonder de productieprocessen te onderbreken. We hebben bovendien alle kennis in huis om u van allerlei soorten interactieve maatwerk- of basistrainingen te voorzien. Lage instapkosten, alle flexibiliteit die u maar wenst en u behoudt altijd het overzicht van behaalde competenties.

Waar wacht u nog op?

U bent slechts één stap verwijderd van een optimaal trainingsprogramma. Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
manuella-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercial Manager QA Manuella van Rijmenant.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Whitepaper Productontwikkeling in Food

In de whitepaper lichten we toe hoe productontwikkeling en kwaliteit hand in hand gaan. En in welke fase je waarmee rekening moet houden.
05 April 2022
carenet software op ipad

5 tips voor het verhogen van kwaliteitsbewustzijn

Het komt regelmatig voor in de praktijk: de kwaliteitsafdeling stopt veel energie in het uitvoeren van alle kwaliteitstaken, maar de medewerkers op de werkvloer zien kwaliteitszorg eerder als last dan...
06 Januari 2021
laboratorium pcr methode

Hoe controleer je of er goed is schoongemaakt?

Een goede reiniging en desinfectie is essentieel voor het leveren van goede en veilige food producten. U wil natuurlijk dat de productielijn voor de productie van voedingsmiddelen vrij is van microbio...
26 Juni 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

manuella-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercial Manager QA Manuella van Rijmenant

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

manuella-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief