In Europa zijn in levensmiddelenwetgeving, in navolging van de Codex Code of Practice food allergen management (verder genoemd CoP), specifieke regels vastgesteld ten aanzien van allergenenmanagement. Wel is de in de hygiëneverordening (EG) nr. 852/2004 opgenomen wijziging veel beperkter dan de CoP. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten in de CoP?
In de CoP zijn minder allergenen meegenomen dan in de Europese wetgeving. In de CoP ontbreken ten opzichte van de EU-regelgeving de allergenen of intolerantie veroorzakende stoffen: selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide, sulfieten, lupine en weekdieren. Het document bevat voorschriften voor de hele voedselsector: primaire productie, voedingsmiddelenindustrie, retailers én horeca. In de Europese hygiëneverordening wordt alleen de primaire sector specifiek benoemd. Voor overige sectoren die actief zijn in de levensmiddelensector wordt er waarschijnlijk van uitgegaan dat een HACCP-systeem allergenen al meeneemt.
Het belangrijkste aspect in de CoP is de preventie van kruisbesmetting met allergenen. Hiervoor is aandacht bij alle stappen binnen een bedrijf: van productontwikkeling, het productieproces tot en met transport. Daarnaast krijgt training van personeel in de CoP veel aandacht, zowel ter voorkoming van kruisbesmetting tijdens productie als het voorkomen van foutief labellen van producten. De training vereisten gaan verder dan alleen productiepersoneel. Het hygiënisch ontwerp van faciliteiten en apparatuur wordt bijvoorbeeld ook benoemd; daarbij is het hoger management en technisch personeel gewoonlijk betrokken als het gaat over de aanschaf, onderhoud of aanpassing ervan.
Welk allergenenvraagstuk u ook heeft, wij helpen u op alle vlakken. Denk aan training van personeel, hulp bij het opstellen van etiketinformatie, digitalisering van specificaties en etiketinformatie, allergenenonderzoek en QA ondersteuning in de praktijk.
De CoP gaat in op monitoring door middel van audits op recepten, grondstofinformatie en informatie op labels van eindproducten en de wijzigingen ervan. Ook wordt verwacht dat tijdens audits bijvoorbeeld training van personeel meegenomen wordt. Deze aspecten dragen allen bij aan het voorkomen van verwisseling van grondstoffen, halffabricaten en etiketten. Juist de niet correcte informatie op eindproducten is één van de belangrijkste oorzaken van recalls.
Monitoring van schoonmaakactiviteiten moet minimaal visueel gebeuren. Een methode die vooral geschikt is voor allergenen die als brokjes/stukjes (particulate) voorkomen, bijvoorbeeld pinda’s, noten, sesamzaden en kruimels van gebakken producten. Waar mogelijk en haalbaar moeten analytische testen gebruikt worden. Dit kunnen allergeen specifieke testkits zijn geschikt voor het beoogde allergeen. Het toepassen van de juiste test methode is daarbij belangrijk. Een test op caseïne (een melkeiwit) kan bijvoorbeeld niet worden gebruikt als onderzocht moet worden of er residu van wei (met een ander melkeiwit) aanwezig is.
De CoP doet geen voorstel voor een systematiek voor het vermelden van onbedoelde kruisbesmetting met allergenen. Patiëntenorganisaties pleiten al geruime tijd voor uniforme regels hiervoor, zodat allergische consumenten beter kunnen inschatten of zij een product veilig kunnen consumeren. Het VITAL-systeem van het Australische Allergeen Bureau is een voorbeeld hiervan. Toch zal deze CoP allergenenmanagement wereldwijd beter op de kaart gaan zetten. Daarmee kan het bijdragen aan het verkleinen van de kans op een allergische of intolerantie reactie bij consumenten.
Wilt u meer weten over allergenenmanagement? Download het whitepaper en word ook een winnaar in allergenenmanagement. Of neem contact met ons op. Onze QA-adviseurs helpen u graag.
Op de hoogte blijven van al onze kennisartikelen, whitepapers en relevante ontwikkelingen in de foodindustrie? Volg ons op LinkedIn.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach.
IFS Food is een standaard inzake voedselveiligheid en hygiëne voor productiebedrijven in de voedingsindustrie. Onder productiebedrijven uit de voedingsindustrie worden ondernemingen begrepen die voed...
In het whitepaper Allergenenmanagement Een wereld te winnen heeft u kunnen lezen hoe u winnaar wordt in allergenenmanagement. In dit artikel geven wij tips hoe u dit kunt toepassen in de praktijk. Een...
IFS Global Markets Food is ontwikkeld om kleinere ondernemingen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun voedselveiligheidsbeheerssystemen. Men kan het ook zien als de eerste stap richting de IFS F...
Een goede Quality Assurance is heel belangrijk voor de organisatie. Niet voor niets worden er almaar hogere eisen gestel...
Het afgelopen jaar is door Covid-19 voor alle stakeholders in de voedingsindustrie en de aanverwante transport en verpak...
Naalden in broodjes bij de catering van een luchtvaartmaatschappij. Giftige stoffen toevoegen aan verpakte dranken of fo...
Als een levensmiddel een stof bevat die een overgevoeligheidsreactie kan veroorzaken, moet dit op het etiket worden verm...
Iedere kwaliteitsafdeling heeft een zeer uitgebreid takenpakket. Zowel documentair als op de werkvloer dient de kwalitei...
Eenvoudig online productspecificaties maken en beheren in alle talen.
Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Vanaf 1 april 2022 maakt Micro-Smedt deel uit van Normec Foodcare.
Met Micro-Smedt als deel van de Normec Foodcare-familie, versterken we onze dienstverlening en halen we heel wat extra kennis in huis. Alle diensten van Micro-Smedt zijn vanaf nu op de website van Normec Foodcare te vinden.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!