Additievenwetgeving: een voorbeeld uit de praktijk

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 432 keer bekeken

Als producent moet je je aan de additievenwetgeving houden. Dit is niet altijd een gemakkelijke opgave. Onder welke categorie valt een product en zijn er maximale hoeveelheden aan een additief verbonden? Hoe pas je de additievenwetgeving in de praktijk toe en bij wie ligt welke verantwoordelijkheid? In dit artikel een voorbeeld uit de praktijk.

Waarom juist nu?

De additievenwetgeving (Verordening (EG) nr. 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven) is erg actueel in de levensmiddelenindustrie. Een van de redenen hiervoor is het verscherpte toezicht van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) met betrekking tot dit onderwerp. De NVWA had zich in het jaarplan voor 2017 het volgende doel gesteld: ‘In 2017 versterkt het toezicht op additieven in met name de vleesverwerkende sector en heeft de NVWA voldoende inzicht in de naleving.’ Even daarvoor staat het iets uitgebreider: ‘De NVWA ziet binnen dit domein toe op de naleving van de regels voor productie van eet- en drinkwaren bij industriële productiebedrijven. Dit zijn bedrijven die voornamelijk leveren aan andere bedrijven (Business to Business, ook wel B2B). Het betreft industriële bedrijven die plantaardige, dierlijke en samengestelde levensmiddelen produceren, importeren, verwerken, opslaan, distribueren en transporteren.’

Resultaat

Doordat de NVWA de afgelelopen jaren strenger is gaan controleren op het gebruik van additieven, zijn bedrijven hier alerter op geworden. De NVWA controleert onder andere of de additieven in het product zijn toegestaan voor de categorie waarbinnen het product valt en of de eventuele maximaal toegestane hoeveelheid niet wordt overschreden. Als dit niet in orde is, zal een product aangepast moeten worden en kan het leiden tot een boete. In de praktijk kan het best lastig zijn om te beoordelen of een additief wel of niet is toegestaan in het product dat je wilt maken. Vooral voor b2b producten kan dit ingewikkeld zijn omdat een producent van een halffabricaat niet altijd weet wat de toepassing is, oftewel voor welke categorie een halffabricaat geschikt moet zijn.

Een voorbeeld uit de praktijk: fricandeau

Een voorbeeld dat vragen opriep was de toepassing van een bepaalde mix met additieven bij fricandeau. De vraag was: is fricandeau een vleesbereiding (categorie 08.2 in Verordening (EG) nr. 1333/2008) of een vleesproduct (categorie 08.3)? En afhankelijk daarvan, welke additieven mogen er dan gebruikt worden? Bij een vleesbereiding gaat het kortweg om alle soorten vlees waar levensmiddelen, kruiden en/of additieven aan zijn toegevoegd, maar waarbij  de kenmerken van vers vlees niet zijn verdwenen.

Bij een vleesproduct kan op het snijvlak geconstateerd worden dat de kenmerken van vers vlees volledig zijn verdwenen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om verhitte of rauw gefermenteerde producten. Fricandeau is een product waarbij de buitenkant gegaard is en de binnenkant nog rauw kan zijn, waardoor de kenmerken van vers vlees niet volledig zijn verdwenen. Een product kan niet voor een deel vleesproduct en een ander deel vleesbereiding zijn. Daarom wordt een product waarbij de kenmerken van vers vlees niet volledig zijn verdwenen, ingedeeld als vleesbereiding.

Een fricandeau waarbij de kern nog kenmerken van vers vlees heeft wordt dus ingedeeld als vleesbereiding. Echter, wanneer een fabrikant fricandeau wel tot in de kern gaar maakt valt dat product onder de categorie vleesproduct. Fricandeau kan dus onder één van beide categorieën vallen. Dit zal per product moeten worden vastgesteld. Er is dus niet altijd één standaard categorie waarbinnen een product valt.

Verantwoordelijkheid

De producent van het eindproduct is verantwoordelijk voor de additieven die er in zijn product zitten. Het is dus belangrijk om van te voren duidelijk te maken voor welke categorie van Verordening (EG) nr. 1333/2008 het halffabricaat gebruikt gaat worden. Zo weet de producent van het halffabricaat welke additieven wel en niet gebruikt kunnen worden. Een producent van een halffabricaat kan dit namelijk niet altijd goed inschatten, zoals in het voorbeeld van de fricandeau. Dit voorkomt dat er iets ontwikkeld wordt dat niet aansluit bij het eindproduct. Vraag ook na of er additieven mogelijk toch zijn toegestaan, omdat het carry-over-beginsel geldt. Dit principe houdt in dat de aanwezigheid van additieven onder bepaalde voorwaarden is toegestaan als gevolg van versleping vanuit een grondstof of ingrediënt.

Hoe weet ik of een additief is toegestaan in mijn product?

In een eerdere blog over de additievenwetgeving gaan we in op hoe er gecontroleerd kan worden of een additief is toegestaan. Blijven er vragen bestaan, volg dan de training Additievenwetgeving. Tijdens deze training worden onder andere de toepassing in de praktijk, het carry-over-beginsel, de declaratie maar ook de wetgeving rondom aroma’s en enzymen besproken (Verordeningen (EG) nr. 1332/1333/1334).

Hulp nodig?

Normec Foodcare helpt je graag bij vraagstukken omtrent additieven. Binnen onze organisatie beschikken we over specialisten die op de hoogte zijn van de laatste wetgeving en dit op de juiste wijze kunnen interpreteren voor bijvoorbeeld jouw product en/of website. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

jeanine-rog.jpg
Auteur: Jeanine Rog Labelling specialist
janna-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

labeling

Wat is een clean label?

Clean labelling speelt een steeds grotere rol in zowel de productontwikkeling als de etikettering en marketing van voedingsmiddelen. Met clean labelling wordt ingespeeld op de behoefte van de consumen...
16 September 2021
foodlab test

Organische zuren in de strijd tegen Listeria monocytogenes

Het op een juiste manier invulling geven aan Listeria monocytogenes studies staat nog steeds volop in de belangstelling. Dit is namelijk verplicht voor ready to eat producten volgens Verordening (EG) ...
04 Januari 2021
management review

Hoe u een management review uitvoert

Het nieuwe jaar is van start. Dat betekent dat het weer tijd is om de jaarlijkse verificatie en management review uit te voeren. In deze blog leggen we uit wat een management review is en hoe u deze u...
11 November 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

janna-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

janna-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief