oranje fruit en groentes normec foodcare

7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek

29-06-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 127 keer bekeken

Het kwaliteitshandboek vormt een belangrijke basis voor uw voedselveiligheidssysteem. Het opstellen en tussentijds aanpassen van een kwaliteitshandboek is een belangrijke klus voor de kwaliteitsafdeling. Maar hoort dit alleen bij de kwaliteitsafdeling? We geven een aantal tips hoe u komt tot een passend kwaliteitshandboek voor uw organisatie.

Tip 1: Voor en door medewerkers

Het samenstellen van een kwaliteitshandboek lijkt misschien een klus voor de kwaliteitsafdeling, maar uiteindelijk zijn het de medewerkers op de werkvloer die volgens de procedures en instructies moeten werken. Waarom zou u het kwaliteitshandboek niet samen met hen maken? Plan brainstormsessies in kleine groepen of vraag input tijdens gesprekken op de werkvloer. Door medewerkers te betrekken bij het schrijven en optimaliseren van een kwaliteitshandboek, voelen zij zich gehoord en meer betrokken dan ooit. Het vergroot bovendien de kans dat medewerkers zelf ideeën aandragen voor nieuwe of gewijzigde instructies.

Tip 2: Breng de eisen in kaart

Ga na aan welke eisen het handboek moet voldoen. Allereerst moet u natuurlijk voldoen aan de wettelijke eisen. Daarnaast bent u wellicht in het bezit van een GFSI erkende certificaat zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000 of wilt u dit certificaat gaan behalen. Pak dan de certificeringsnorm erbij en ga na aan welke eisen u moet voldoen. Heeft u geen idee waar te beginnen? Onze adviseurs helpen u graag op weg of nemen het werk zelfs compleet uit handen.

Tip 3: Maak het uzelf makkelijk

Bedenk op welke manier u het handboek gaat opzetten. Werkt u met losse documenten die u organiseert binnen de verkenner op uw computer of Cloud opslag? Let in dat geval op dat u bij wijzigingen in documenten ook altijd de relevante verwijzingen aanpast zoals:

  • De inhoudsopgave
  • Versiedatum en -nummer
  • Register van wijzigingen
  • Verwijzingen vanuit andere documenten

Wilt u al deze verwijzingen automatisch laten aanpassen? Dan is een online handboek module een ideale oplossing voor u.

digitaal kwaliteitshandboek

Tip 4: Bestaande info verzamelen

Verzamel alle informatie die tot nu toe al beschikbaar is. Denk aan eerder geschreven instructies, procedures en formulieren. Bedenk welke informatie nog relevant is en wat inmiddels achterhaald is.

Tip 5: Praktijk, praktijk, praktijk!

Bekijk de situatie in de praktijk. Ga na waar bestaande instructies, procedures en formulieren nog kloppen. Ga na of de praktijksituatie voldoet aan wetgeving en certificeringsnormen. Schaaf waar nodig de instructies en praktijksituatie bij, zodat alles op elkaar afgestemd is.

Tip 7: Houd rekening met meertaligheid

Werken er anderstalige medewerkers binnen uw bedrijf? Zorg er dan voor dat zij de nodige instructies en procedures ook begrijpen. Vertaal de hygiëneregels en belangrijke CCP instructies bijvoorbeeld naar de taal van de medewerkers, zodat het hen duidelijkheid biedt.

Hulp nodig?

Heeft u ondersteuning nodig bij het opstellen of aanpassen van uw handboek? Of wilt u juist het handboek optimaal gaan beheren en delen met online software? Neem contact met ons op en we helpen u op alle nodige vlakken.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

All your necessities stored in one place

Nutri-Score: status en toelating in Nederland en de EU

Eind november 2019 melde staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) dat Nutri-Score het nieuwe voedselkeuzelogo wordt voor Nederland. Met dit logo is het voor consumenten makkelijk om verschillende variante...
21 Juli 2020
handen-wassen

Hygiëne-inspecties als hulpmiddel naar ‘groene’ locaties bij de NVWA

De NVWA vermindert haar toezicht bij bedrijven die de wettelijke regels voldoende naleven. Wat houdt deze verminderde toezicht in en hoe kom je in aanmerking hiervoor? Door deelname aan het zelfco...
13 April 2021
dienst-risicomanagement

5 tips van een auditor

Ieder levensmiddelenbedrijf heeft er mee te maken: audits. Of het nu gaat om een interne of externe audit. Als bedrijf streef je naar een zo goed mogelijk auditresultaat. Welke tips kan een auditor ge...
06 Maart 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief

Oops! We could not locate your form.

Menu