4 tips voor het borgen van claims

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 316 keer bekeken

Boetes voor het gebruik van incorrecte of onvoldoende onderbouwde claims voor voedingsmiddelen kunnen oplopen tot wel honderd duizenden euro’s. Wilt u een product op de markt brengen dat voldoet aan een bepaalde claim? Dan moet daar in het gehele traject vanaf het produc idee tot en met de verkoop rekening mee gehouden worden. In de blog Voldoet mijn voedings- en gezondheidsclaim? gingen we in op de claims wetgeving. De productsamenstelling, herkomst van grondstoffen en/of het productieproces zijn ook van groot belang bij het borgen van claims. In deze blog geven we 4 tips voor het borgen van claims.

Tip 1: verzamel de juiste informatie

Wilt u een voedingsclaim, zoals zoutarm, maken? Kijk dan naar de receptuur en de samenstelling van de grondstoffen. U hebt informatie nodig over de voedingswaarden van de ingrediënten. Deze informatie vraagt u op bij de leverancier. Het moeilijke hieraan is vaak dat de opgegeven voedingswaarden een afwijking kunnen en mogen hebben.

Bijvoorbeeld: een gedroogde specerij krijgt een berekende voedingswaarde mee. De volgende schakel in de keten maakt het halffabricaat kruidenboter door het mengen van verschillende grondstoffen. Het volgende productiebedrijf in de keten verwerkt de kruidenboter in het eindproduct stokbrood met kruidenboter. Als steeds alleen uitgegaan wordt van berekende voedingswaarden, kan uiteindelijk een te grote afwijking ontstaan in de berekeningen voor het eindproduct ten opzichte van de werkelijke voedingswaarden.

Het verifiëren van de voedingswaarden door analyse is in sommige gevallen dus echt noodzakelijk, zeker als het een claim betreft.

Tip 2: borg het proces van inkoop grondstoffen tot en met einde houdbaarheid

Ook voor gezondheidsclaims gelden eisen die afhankelijk zijn van de claim die gemaakt wordt. Voor gezondheidsclaims geldt dat deze zijn gekoppeld aan de aanwezigheid van een bepaalde stof (of groep van stoffen) die het gezondheidseffect veroorzaakt.*

Bijvoorbeeld: ‘Kalium draagt bij tot een normale werking van de spieren.’

Voor alle gezondheidsclaims staan de eisen waar het eindproduct aan moet voldoen in het EU claims register. Als het eindproduct moet voldoen, gelden er ook eisen voor de grondstoffen. De grondstoffen moeten de aanwezigheid van de actieve stoffen met een voldoende hoog gehalte garanderen. Tegelijkertijd moet het productieproces en de opslag tot einde houdbaarheid zodanig plaatsvinden dat de stoffen tot einde houdbaarheidstermijn in de vereiste hoeveelheid aanwezig zijn en blijven. Analyseresultaten tonen het gehalte en de variatie in het gehalte van de actieve stoffen in grondstoffen en het eindproduct aan.

* Een uitzondering hierop is de gezondheidsclaim dat de consumptie van gedroogde pruimen bijdraagt aan de handhaving van de normale darmfunctie.

gist

Tip 3: onderzoek de herkomst van grondstoffen en mogelijke voedselfraude

Bij een claim als ‘biologisch’ is het juist belangrijk te kijken naar de herkomst van de grondstoffen en naar mogelijke fraude in de keten. Een (groot)handelaar in biologische groenten en fruit moet bovendien een massabalans opstellen om aan te tonen dat alle als biologisch verkochte producten ook daadwerkelijk als biologische grondstof zijn binnengekomen. Ook moet steekproefsgewijs aangetoond worden dat residuen van bestrijdingsmiddelen onder de wettelijke norm blijven. Dat betekent voor biologische producten dat zij niet aantoonbaar mogen zijn (meestal geldt < 0,01 mg/kg) of, voor de bestrijdingsmiddelen die wel toegelaten zijn bij de biologische teelt, dat zij voldoen aan de wettelijke maximale residu gehalten (MRL’s) uit verordening (EG) nr. 396/2005.

Tip 4: onderbouw marketing claims

Ook voor marketing claims kan het, afhankelijk van de claim analyse, nodig zijn om de claim te onderbouwen. Bij een claim als ‘natuurlijk’ wordt naar de samenstelling van het eindproduct gekeken. Zijn er bijvoorbeeld additieven aanwezig in het eindproduct en dus de grondstoffen? Zijn genetisch gemodificeerde organismen aanwezig of gebruikt tijdens productie? Bij een term als ‘ambachtelijk’ wordt vooral naar de productiemethode gekeken. Er zijn (nog) geen wettelijke regels voor dergelijke claims. Een analyse is niet nodig om de claim te onderbouwen.

Hulp nodig?

Wilt u claims toepassen voor uw producten en bent u benieuwd waar u allemaal aan moet voldoen? Onze Quality Assurance en etiketcontrole specialisten weten precies waar je op moet letten. Neem contact met ons op.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

cyrilla-kormelink
Auteur: Cyrilla Kormelink Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

janna-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

janna-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief