Kennis

Sesam nieuw te declareren allergeen in VS

Sesam nieuw te declareren allergeen in VS

Per 1 januari 2023 moet sesam als allergeen gedeclareerd worden in de Verenigde Staten. De wettelijk verplicht te declareren allergenen kunnen van land tot land verschillen. Waarom zijn de declaratie-eisen voor sesam aangescherpt in de VS? En waar moet je op letten bij het declareren van allergenen voor producten die bestemd zijn voor de VS?

Verschillen allergenendeclaratie EU en VS

In Europa zijn wettelijk 14 allergenen gedefinieerd die gedeclareerd moeten worden op de verpakking. Dit is vastgelegd in verordening (EU) Nr. 1169/2011. In de Verenigde Staten is sinds 2004 wetgeving (Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act / FALCPA) van kracht voor het verplicht declareren van de volgende allergenen: melk, eieren, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda’s, tarwe en soja. In 2021 is een nieuwe wet (Food Allergy Safety, Treatment, Education and Research / FASTER) ondertekend die ook de declaratie van sesam als allergeen verplicht stelt. De declaratie van sesam is per 1 januari 2023 verplicht gesteld. Producten die voor 2023 zijn geproduceerd mogen verkocht worden tot de voorraad op is.

Belang van sesamdeclaratie in de VS

Sesam is als negende allergeen toegevoegd aan de meest voorkomende voedselallergieën in de Verenigde Staten. Schattingen geven aan dat meer dan 1 miljoen Amerikanen allergisch zijn voor sesam. Meer dan 37% van de consumenten met een sesamallergie geeft aan een ernstige reactie te hebben op dit allergeen. Een allergie voor sesam kan zich op verschillende manieren uiten. Symptomen zijn onder andere angio-oedeem (zwelling), huidklachten, luchtwegklachten, maagdarmklachten en anafylaxie. De aanwezigheid van sesam in voeding is de laatste jaren sterk toegenomen door onder andere de populariteit van de Oosterse keuken. Consumentenvertegenwoordigers en belangengroeperingen pleitten al langer voor het opnemen van sesam in de lijst met wettelijke allergenen.

Allergenendeclaratie voor producten in de VS

Lever je producten aan de VS? Dan moet het productetiket aan de in de VS geldende wettelijke eisen voldoen. Net als in de EU moeten consumenten op het etiket kunnen zien of het product één of meer van de verplicht te vermelden allergenen bevat. Aan deze eis wordt voor producten die in de VS verkocht worden al voldaan als het allergeen reeds is opgenomen in de lijst van ingrediënten. Als het allergeen niet herkenbaar is opgenomen in de lijst van ingrediënten, zijn er voor producten in de VS twee opties om het allergeen op de verpakking te vermelden:

  • De naam van het allergeen wordt tussen haakjes opgenomen direct achter het betreffende ingrediënt in de lijst van ingrediënten. Bijvoorbeeld: lecithine (soja), yoghurt (melk), natuurlijk aroma (sesam).
  • Direct na of naast de lijst van ingrediënten wordt een ’Bevat’-verklaring opgenomen. Als een producent gebruik maakt van een ‘Bevat’-verklaring dan moeten hier alle aanwezige allergenen in opgenomen worden. Bijvoorbeeld: Bevat: soja, melk en sesam.

De wetgeving in de Verenigde Staten vereist dat voor vis, schaal- en schelpdieren en noten de specifieke soort wordt aangeduid in de declaratie. Bijvoorbeeld: noten (amandel) of vis (tonijn). In tegenstelling tot Europese wetgeving hoeft de allergene stof niet door middel van een afwijkende typografie aangeduid te worden.

Net als in Europa zijn er in de Verenigde Staten nog geen wettelijke voorschriften voor een zogenaamde ‘PAL’-vermelding (Precautionairy Allergen Labelling) op het etiket. Verklaringen zoals ‘kan mogelijk bevatten’ of ‘geproduceerd in een fabriek waar ook noten verwerkt worden’ zijn niet wettelijk vereist, maar worden ook in de Verenigde Staten vaak toegepast op verpakkingen. Dergelijke vermeldingen zijn volgens richtsnoeren van de FDA (Food and Drug Administration) alleen toegestaan als de producent werkt volgens ‘good manufacturing practices’ en alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen om kruisbesmetting te voorkomen. Een PAL-vermelding mag nooit gebruikt worden als vervanging van good manufacturing practices en mag niet misleidend zijn.

Hulp nodig bij de juiste allergenendeclaratie?

Heb je vragen over het declareren van allergenen op je verpakking of wil je het gevaar van kruisbesmetting in productie beter beheersen? Onze allergenenspecialisten helpen je graag verder.

Auteur: Grietje Van Weert
Manager Knowledge & Projects / Manager Kenniscentrum

Gerelateerde blogberichten

Kruisbesmettingen met allergenen: zo voldoe je aan de wetgeving

Kruisbesmettingen met allergenen: zo voldoe je aan de wetgeving

Gevareninventarisatie en risicoanalyse: zo bepaal je kans, ernst en risico

Gevareninventarisatie en risicoanalyse: zo bepaal je kans, ernst en risico

Hoe controleer je of er goed is schoongemaakt?

Hoe controleer je of er goed is schoongemaakt?