Al decennia lang worden binnen bedrijven in de food sector diverse soorten interne inspecties uitgevoerd. In dit artikel beschrijven we wat het doel is van het uitvoeren van inspecties en geven we enkele voorbeelden van soorten inspecties die we in de praktijk tegenkomen.
Inspecties vormen een onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem en hebben als doel om te controleren of beheersmaatregelen die zijn vastgesteld op de juiste wijze worden toegepast in de praktijk. Zo kun je controleren of op een voedselveilige wijze geproduceerd wordt en kun je tijdig passende maatregelen treffen waar dat nodig is. Op deze wijze kunnen klachten en recalls zoveel mogelijk voorkomen worden en voorkom je bijvoorbeeld boetes van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) of het verlies van een voedselveiligheidscertificaat, zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000.
Als we kijken naar de soorten inspecties die door bedrijven in de food sector worden uitgevoerd, zien we twee soorten inspecties die veelvuldig worden toegepast, namelijk hygiëne inspecties en glas/hard plastic inspecties.
Tijdens hygiëne-inspecties komen over het algemeen een aantal basisonderwerpen aan bod, zoals hygiëne binnen en buiten de productielocatie, ongediertebeheersing, persoonlijke hygiëne, bouwkundige staat en de staat van apparatuur. Het doel van deze inspectie is om tijdig acties uit te zetten in geval van hygiënische of bouwkundige tekortkomingen, zodat de voedselveiligheid van de producten niet in gevaar komt.
De frequentie van deze inspecties verschilt per bedrijf en is mede afhankelijk van eisen die gesteld worden door bijvoorbeeld voedselveiligheidsstandaarden en retailstandaarden. In de BRCGS standaard (versie 8) is bijvoorbeeld opgenomen dat hygiëne-inspecties uitgevoerd dienen te worden met een op risico gebaseerde frequentie. Dit betekent dat je op basis van je gevareninventarisatie en risico analyse moet vaststellen hoe vaak het nodig is om te controleren of vastgestelde beheersmaatregelen op de juiste wijze worden toegepast in de praktijk. De BRCGS standaard heeft daarbij beschreven dat de inspectie in ruimten met open product minimaal één keer per maand moet worden uitgevoerd.
In de basis zien we dat kleine bedrijven de inspectie vaak met een maandelijkse frequentie uitvoeren en dat grotere bedrijven de inspectie bijvoorbeeld wekelijks of iedere twee weken uitvoeren. Ook zien we dat bedrijven die digitaal inspecteren vaak veel meer inspecties uitvoeren, omdat zij een inspectie veel sneller en efficiënter kunnen realiseren. Door vaker te inspecteren weet je precies hoe de hygiëne in je bedrijf ervoor staat en stuur je snel bij waar het nodig is.
Bij glas/hard plastic inspecties worden in de regel alle glazen, harde plastics en overige breekbare materialen binnen en buiten de productielocatie in een inspectielijst vastgelegd. Met een vaste frequentie wordt voor alle materialen gecontroleerd of deze nog in de juiste staat verkeren. Het doel van deze inspectie is hiermee om eventuele gebreken aan materialen tijdig te constateren en zo te voorkomen dat grondstoffen, halffabricaten en eindproducten onveilig worden door besmetting met glas of hard plastic.
In de praktijk zien we dat deze inspecties vaak met een maandelijkse frequentie worden uitgevoerd of bij grotere bedrijven met een wekelijkse of tweemaandelijkse frequentie. Feit is natuurlijk dat hoe eerder tekortkomingen geconstateerd worden, hoe kleiner de kans is op besmetting van het product. Stel dat meerdere geproduceerde partijen geblokkeerd dienen te worden, omdat hier mogelijk glas in aanwezig kan zijn, dan kan dit zeer grote gevolgen hebben waarmee veel kosten gemoeid kunnen gaan. Zeker als overgegaan moet worden tot het terughalen van producten uit de supermarkten. Ook voor deze inspectiesoort geldt dat bedrijven deze frequenter uitvoeren als de inspecties volledig digitaal kunnen worden uitgevoerd. Tekortkomingen voor glas of hard plastic leg je meteen vast met foto’s in de inspectielijst. De technische dienst ziet in één oogopslag waar reparaties moeten worden uitgevoerd.
Voor het samenstellen van inspectielijsten zijn de mogelijkheden uiteraard oneindig. We hebben hier nog enkele voorbeelden van inspecties voor je opgesomd.
Welke inspecties je ook uitvoert, iedere inspectielijst is te digitaliseren binnen onze inspectie software.
Heb je hulp nodig bij het opzetten van je inspectieplanning, maken van inspectielijsten of digitaliseren van inspecties? Of wil je hygiëne-inspecties laten uitvoeren door onze ervaren inspecteurs? Neem contact met ons op. We helpen je graag snel en laagdrempelig op weg.
Contactez-nous Peter Zirkzee.
Procesbeheerssystemen, zoals BRCGS, IFS, FSSC 22000, HACCP en GMP, eisen dat je diverse inspecties en audits uitvoert. Van productie-inspecties en glas/hard plasticrondes tot schoonmaakinspecties en i...
Raison du changement Les principaux raisons du changement FSSC 22000 version 6.0 sont : Inclusion des exigences ISO 22003-1:2022 pour l'audit et la certification d'un système de management de l...
Raison du changement IFS indique qu'il considère qu'il est essentiel de continuer à anticiper les évolutions à venir du marché. Compte tenu de la mise à jour des Principes généraux d'hygiène...
Faites-vous déjà des inspections numériques ? Automatisez toutes vos inspections et audits avec l'application d'inspe...
Former les employés en ligne à tout moment et en tout lieu
Économisez jusqu'à 60% de votre temps en inspectant numériquement
Prendre des décisions basées sur les données et optimiser la qualité et les processus
Reconnaissable : vos employés doivent beaucoup apprendre, mais il est impossible d’organiser des cours en classes ré...
Le logiciel QC est facile à relier aux systèmes ERP et WMS.
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!