banner-alt

Wat zijn referentiewaardes en hoe beheers je kruisbesmetting?

12-05-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
29 personen hebben dit bericht gelezen

Indien je als bedrijf te maken hebt met één of meer van de 14 wettelijke allergenen genoemd in verordening (EU) nr. 1169/2011, ben je verplicht deze allergeneninformatie te vermelden. Dit geldt zowel bij onverpakte als verpakte producten als het betreffende allergeen in de ingrediënten of in de gebruikte hulpstoffen van het eindproduct voorkomt.

Als het gaat om kruisbesmetting vanuit bijvoorbeeld de omgeving of als een allergeen bevattend aproduct over dezelfde productielijn is gegaan, moet worden berekend hoeveel eiwit allergeen er uiteindelijk in het eindproduct terecht komt.

Wat zijn de allergenen referentiewaardes?

Allergenen kunnen milde tot zeer ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij consumenten. Allergenen werken echter vaak op een zodanige manier in het lichaam dat er geen veilige gezondheidskundige grenswaarde te bepalen is of dat die in de praktijk niet kan worden vastgesteld.

Een referentiewaarde – gebaseerd op risicoschattingen – geeft de absolute hoeveelheid allergeen eiwit (mg) aan wat een allergische consument per dag mag binnenkrijgen en wat een aanvaardbare reactie geeft.

Het is onveilig als de waarde boven de referentiewaarde uitkomt. Als de waarde onder de referentiewaarde uitkomt is het risico aanvaardbaar.

Verschillende referentiewaardes

Het Australische Allergen Bureau heeft met VITAL (Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling) een allergenenrekenmodel ontwikkeld. Hiermee kan de hoeveelheid kruisbesmetting worden berekend. Dit is gekoppeld aan de referentiewaardes VITAL 3.0.

Het Nederlandse Bureau voor Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) ingehuurd door de NVWA heeft referentiewaarden opgesteld gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en advies op grond waarvan de NVWA haar handhavingsbeleid vorm geeft. De referentiewaarden zijn geen wettelijke limieten. Voor de allergenen waarvan in dit advies geen referentiedosis vermeldt wordt, hanteert de NVWA in principe een 0-tolerantie.

Daarnaast heeft de Belgische FAVV in 2017 referentiewaarden vastgelegd. Het handhavingsbeleid is hierin nog onduidelijk. Afhankelijk aan welk land je het eindproduct levert en wat de klanteisen zijn, worden de betreffende referentiewaarden gebruikt.

 Hoe kun je kruisbesmetting voorkomen?

Om allergische reacties bij consumenten te voorkomen, is het belangrijk om kruisbesmetting zoveel mogelijk te vermijden. Hoe kun je dat zo veel mogelijk voorkomen? Er zijn een aantal beheersmaatregelen, namelijk:

  • Controle op productspecificaties
  • Speciale opslagplaats voor producten met allergenen
  • Dichtmaken van aangebroken verpakkingen
  • Afval in dichte afvalbakken
  • Hygiëneregels
  • Productievolgorde
  • Schoonmaakschema’s en eventueel extra schoonmaak bij allergenenwissel
  • Gebruik van speciale hulpmiddelen
  • Trainen van medewerkers

Tip: In onze training Allergenenbeheersing met VITAL wordt uitgebreid stilgestaan hoe je kruisbesmetting kunt beheersen en hoe je de hoeveelheid eiwit kunt berekenen in het eindproduct. Hiervoor is een Allergenen-rekenmodel ontwikkeld goedgekeurd door Albert Heijn.

Meer informatie?

Wil je meer weten over referentiewaardes en het beheersen van kruisbesmetting ? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Tamara-Kee.jpg
Auteur: Tamara Kee Adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

AGF-afdeling-Jumbo

Jumbo: ‘Sensory begrijpt onze business’

Jumbo laat haar smaakonderzoeken uitvoeren door Sensory, onderdeel van Normec Foodcare. “Sensory begrijpt de business waar we in zitten”, zegt Johan Hulleman, manager kwaliteit bij Jumbo. “Ze zi...
13 Mei 2020
cupcakes

Welke voedselinformatie is verplicht op een webshop?

Het online bestellen van producten is erg populair bij consumenten. Ook levensmiddelen worden steeds meer online aangeboden. Maar welke informatie moet je verplicht vermelden op jouw webshop? En waar ...
13 Mei 2020
branche-granen-zaden-en-peulvruchten

Whitepaper IFS Food 7

Na zes jaar heeft IFS (International Featured Standards) besloten een nieuwe versie van de certificeringsnorm IFS Food uit te brengen. Een aantal dagen geleden is de voorlopige versie van IFS Food ver...
26 Mei 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu