banner sinaasappels

Wat moet er verplicht op een etiket staan?

25-04-2019 | Gemiddelde leestijd: 4 min
293 personen hebben dit bericht gelezen

Weet jij wat er verplicht op een etiket moet staan? Als je een nieuw product op de markt brengt, is het opstellen van een etiket vaak een hele uitdaging. Want hoe stel je een etiket op dat voldoet aan de wetgeving? En welke gegevens heb je daar voor nodig? Wij vertellen het je in deze blog. En controleren ook graag jouw etiket, zodat je zeker weet dat alles goed staat.

12 verplichte vermeldingen

Om te beginnen is het belangrijk dat je beschikt over verschillende gegevens. Deze gegevens moeten namelijk op het etiket komen te staan. Wij hebben alle benodigde gegevens voor je op een rijtje gezet:

 1. Benaming van het levensmiddel. De benaming van het levensmiddel is zijn wettelijke benaming. Deze benaming is wettelijk vastgesteld, zoals bij mayonaise. Als deze er niet is, mag je de gebruikelijke benaming gebruiken, bijvoorbeeld pesto. Als ook deze er niet is, geef je een beschrijvende benaming van het levensmiddel. Deze beschrijving moet zo duidelijk zijn dat de consument de ware aard van het levensmiddel kan begrijpen. Ook moet de consument het kunnen onderscheiden van levensmiddelen waarmee het kan worden verward. Voorbeeld cake met marsepein, crème en gedecoreerd met pure chocolade. De benaming mag je niet vervangen door een handelsnaam of fantasienaam.
 2. Recept. Het recept is een opsomming van alle ingrediënten die zijn gebruikt in het product, inclusief de hoeveelheid. Op basis hiervan kan je de voedingswaarden- en ingrediëntendeclaratie opstellen. Punten als bakverlies (het verschil in gewicht voor en na het bakken) moet je ook meenemen om de voedingswaarden juist te berekenen.
 3. Grondstofspecificaties. Dat zijn de specificaties van alle gebruikte grondstoffen in het product. Deze specificaties omvatten onder andere de ingrediënten van die grondstof, de voedingswaarde en allergenen.
 4. Nettohoeveelheid. De nettohoeveelheid is het totaalgewicht van het eindproduct dat in de verpakking aanwezig is. Bij vloeibare producten is dit uitgedrukt in volume-eenheden, bij andere producten is dit in massa-eenheden. Als je een vast levensmiddel aanbiedt in een opgietvloeistof, moet je het netto- uitlekgewicht vermelden.
 5. Houdbaarheidsdatum. De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum moet je ook vermelden. De woorden ‘ten minste houdbaar tot…’ gevolgd door een datum of een verwijzing naar de plaats op de etikettering waar de datum is aangegeven. Bij zeer bederfelijke producten moet je ‘ten minste houdbaar tot’ vervangen door ‘te gebruiken tot’.
 6. Bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden. Als er bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden gelden voor het product, moet je dit vermelden. Bijvoorbeeld: binnen 3 maanden gebruiken, gekoeld bewaren bij max. 7°C, na openen binnen 3 dagen consumeren.
 7. Naam en adres van het bedrijf. Het is verplicht om de naam en het adres van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de voedselinformatie te vermelden op het etiket.  Bijvoorbeeld:Normec Label & SpecificationsBalkweg 35232 BT Den Bosch
 8. Land van oorsprong/ plaats van herkomst. Het vermelden van het land van oorsprong of de plaats van herkomst is in bepaalde gevallen verplicht. Indien je door het weglaten hiervan de consument kan misleiden, ben je verplicht het te vermelden.
 9. Gebruiksaanwijzing. De gebruiksaanwijzing moet je zo omschrijven dat consumenten het levensmiddel op de juiste wijze kan consumeren en/of gebruiken. Bijvoorbeeld: koekenpan: verhit olie en bak de kipfiletblokjes op matige temperatuur in circa 10 minuten goudbruin en gaar.
 10.  Alcoholvolumegehalte. Voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % moet het effectieve alcoholvolumegehalte worden aangegeven.
 11.  Voedingswaarde. De verplichte voedingswaardevermelding omvat: energie (kJ/kcal), vetten (g), waarvan verzadigde vetzuren (g), koolhydraten (g), waarvan suikers (g), eiwitten (g) en zout (g). De voedingswaarde van een product kan je op drie manieren bepalen:- Door middel van een analyse in een laboratorium. Normec Foodlab voert deze analyses onder andere de analyse Voedingswaarde – Big 8 uit.- Door een berekening op basis van het receptuur.- Door een berekening aan de hand van algemeen en aanvaarde gegevens, bijvoorbeeld Nevo-online.
 12.  Aanvullende vermeldingen. In sommige gevallen zijn aanvullende vermeldingen vereist. Dit is bijvoorbeeld bij diepgevroren vlees, producten die zoetstoffen bevatten en producten die in bepaalde gassen zijn verpakt. Als je gas toevoegt aan de verpakking, moet je op het etiket ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ vermelden.

Controleren of jouw etiket voldoet aan de wetgeving?

Wil jij zeker weten of jouw etiket voldoet aan de wetgeving? Wij voeren graag een etiketcontrole voor je uit. Neem contact met ons op.

jessica-van-ree.jpg
Auteur: jessica Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
ketenborging

Hoe bereid ik me voor op een NVWA systeem audit?

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is de overheidsorganisatie die zich bezighoudt met voedselveiligheid. Elk bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie in Nederland heeft met deze organisa...
23 Januari 2020
carenet software op ipad

SVZ International

Anderhalf jaar geleden startte SVZ International (onderdeel van Royal Cosun) met digitalisering van audits en inspecties. Enkele jaren geleden ging zusterbedrijf Aviko hiermee van start. Ook zusterbed...
07 December 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu