banner sinaasappels

Vezels en volkoren producten: hoe zit het in elkaar?

18-02-2019 | Gemiddelde leestijd: 4 min
92 personen hebben dit bericht gelezen

Vezels, geen verplichte vermelding op het etiket, maar ze zijn wel op vrijwillige basis toegestaan. Hierdoor zijn vezels bij veel producten terug te vinden in de voedingswaardetabel. Voornamelijk bij graanproducten zie je vezels veel terug. Er wordt onder andere door het Voedingscentrum aanbevolen om voldoende vezels te eten en te kiezen voor volkoren producten (volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst). Maar wanneer mag een product eigenlijk volkoren heten?  

De definitie van vezels

Vezels zijn volgens Verordening (EU) nr. 1169/2011 koolhydraatpolymeren bestaande uit drie of meer monomere eenheden, die in de menselijke dunne darm niet verteerd en niet opgenomen worden en tot de volgende categorieën behoren:

  • eetbare koolhydraatpolymeren die van nature voorkomen in levensmiddelen zoals die worden geconsumeerd;
  • eetbare koolhydraatpolymeren die langs fysische, enzymatische of chemische weg uit grondstoffen voor levensmiddelen zijn verkregen en een gunstig fysiologisch effect hebben dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd;
  • eetbare synthetische koolhydraatpolymeren met een gunstig fysiologisch effect dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd.

Vezels is dus de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet in de dunne darm worden verteerd. Alle verschillende vezels hebben andere effecten in ons lichaam. Voedingsvezels zijn voornamelijk afkomstig uit de celwand van planten. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Voedingsvezels kunnen, naast dat ze van nature aanwezig zijn in producten, ook worden toegevoegd vanwege gezondheidseffecten, maar ook om een technologische functie te vervullen.Vanwege de positieve effecten op de gezondheid, geldt het advies om veel vezelrijke producten te eten. Vezels zorgen voor een goede stoelgang. Verder hangt het eten van vezels samen met een lager risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2.De aanbevolen hoeveelheid vezels per dag voor een volwassen vrouw is 30 gram en voor een volwassen man is dit 40 gram. Volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels.

De term volkoren

In het Warenwetbesluit Meel en Brood staat in artikel 16 vermeld dat, voor de producten welke benoemd staan in het besluit, alleen de term volkoren in de naam van het product mag worden gebruikt als in dit product de van nature voorkomende zetmeelrijke kern, kiem en zemelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig is.

Voor andere producten is in Nederland helaas geen wetgeving en mag het woord volkoren zomaar op de verpakking worden neergezet. Het Warenwetbesluit Meel en Brood heeft er voor gezorgd dat dit bij brood niet mogelijk is. Volkorenbrood moet worden gemaakt van 100 procent volkorenmeel. Bij andere producten is het raadzaam om in de ingrediëntenlijst te kijken of het product wel uit 100 procent volkorenmeel bestaat.

In een aantal andere landen is eveneens wetgeving aangaande het minimum gehalte van volkoren. Bijvoorbeeld de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) stelt dat volkoren graanproducten voor minimaal 51 procent van het gewicht moeten bestaan uit volkorengranen. In Denemarken moet 50 procent van de droge stof van het brood of 30 procent van het totale product, volkorengraan zijn om het brood volkoren te mogen noemen. In Duitsland geldt voor brood en banket dat het volkoren mag heten als er minimaal 90 procent van de gebruikte ingrediënten (los van het water) volkoren is.

Claims

Aan het gebruik van claims op verpakkingen zijn wettelijke eisen verbonden. Als er op de verpakking staat dat een product een ‘bron van vezels’ is, dan moet een voedingsmiddel tenminste 3 gram vezel per 100 gram bevatten of 1,5 gram per 100 kilocalorieën. Als er staat ‘vezelrijk’ dan geldt dat een product tenminste 6 gram vezel per 100 gram moet bevatten of 3 gram per 100 kilocalorieën.

Hulp nodig?

Onze etiketteringsspecialisten beschikken over de juiste kennis om je te helpen bij vraagstukken over het onderwerp vezels en volkoren. Wij weten wanneer een claim mag worden gebruikt en hoe het precies op de verpakking moet te staan. Neem contact met ons op.

Rianne-Bil.jpg
Auteur: Rianne Bil Teamleider Label & Specifications
lara-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Lara van den Boorn.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
carenet software op ipad

SVZ International

Anderhalf jaar geleden startte SVZ International (onderdeel van Royal Cosun) met digitalisering van audits en inspecties. Enkele jaren geleden ging zusterbedrijf Aviko hiermee van start. Ook zusterbed...
07 December 2018
ketenborging

Hoe bereid ik me voor op een NVWA systeem audit?

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is de overheidsorganisatie die zich bezighoudt met voedselveiligheid. Elk bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie in Nederland heeft met deze organisa...
23 Januari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

lara-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Lara van den Boorn

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
lara-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu