sinaasappels

Tesco certificering

20-06-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
24 personen hebben dit bericht gelezen

Tesco is een internationaal opererend Brits bedrijf en bezit als een van de grootste retailers ter wereld over een groot aantal supermarkten en hypermarkten. Zij hanteert daarom strenge kwaliteitseisen. De kwaliteitseisen van Tesco zijn vastgelegd in ‘Tesco`s Food Manufacturing Standard’ (TFMS). Deze norm is ontwikkeld om de eisen uiteen te zetten waaraan fabrikanten moeten voldoen om direct of indirect te kunnen gaan leveren of blijven leveren aan Tesco.

Waarom een eigen norm?

Met de TFMS wil Tesco ervoor zorgen dat alle Tesco-merkproducten voedselveilig zijn, voldoen aan de wettelijke eisen, en voldoen aan de verwachtingen van de consument met betrekking tot kwaliteit, herkomst en verantwoorde inkoop. Daarmee willen ze het vertrouwen in het merk en de toeleveringsketen versterken. Naleving van TFMS vervangt niet de noodzaak om te voldoen aan de relevante wettelijke normen in het land van fabricage of het beoogde land van verkoop.

Toepassingsgebied

TFMS dient te worden toegepast door voedselverwerkende bedrijven in elk stadium van de toeleveringsketen die aan Tesco leveren of voornemens zijn te leveren. Het toepassingsgebied omvat geen verpakkingsactiviteiten met betrekking tot overwerkte verse producten, aangezien deze zijn opgenomen in de Tesco Produce Packing Standard (TPPS). Dit is een andere Tesco-norm, welke van toepassing is op leveranciers van verse grondstoffen zoals groente en fruit.

Tesco’s Food Manufacturing Standard

De TFMS bestaat uit vier onderdelen:

  • Management systems
  • Facilities
  • People Management
  • Operational Controls

Deze onderdelen bestaan weer uit verschillende subcategorieën welke betrekking hebben op onderwerpen zoals beheer van voedselveiligheid, HACCP en kwaliteit,  productontwikkeling, voorzieningen voor medewerkers, ethische eisen, milieu, traceerbaarheid en ongediertebestrijding.Voor elk onderdeel zijn eisen opgesteld. Het niveau van eisen waaraan moet worden voldaan, wordt bepaald met behulp van een beslisboom. Leveranciers moeten de beslisboom gebruiken om hun producten te beoordelen bij elke stap van hun proces, om te bepalen of er sprake is van het niveau ‘Base’, ‘Medium’ of ‘High’. Dit niveau bepaalt aan welke eisen moet worden voldaan.Tesco voert audits uit bij fabrikanten tegen deze norm en bepaalt de mate van naleving voor elk onderdeel. Non-conformiteiten die bij een audit naar voren komen, zullen worden gecategoriseerd als kritisch, major, minor of aanbeveling. Afhankelijk van de categorie en aantal van geconstateerde non-conformiteiten, krijgen bedrijven een specifieke beoordeling. De beoordeling wordt uitgedrukt in een kleur; blauw, groen, amber of rood, waarbij blauw het hoogst haalbare is en bij de kleur rood is het resultaat onvoldoende.De norm en informatie over het auditproces is beschikbaar voor leveranciers van Tesco via de online Tesco Technical Library.

Nurture

Naast TFMS is in 1992 de Nurture-norm gelanceerd. Het is een exclusieve, onafhankelijke kwaliteitsstandaard die de klant verzekert dat Tesco-fruit en -groenten op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier worden geteeld. De Nurture-norm is consistent voor telers over de hele wereld, en het is zo opgezet dat continue verbetering wordt gestimuleerd. Telers worden jaarlijks beoordeeld om te verzekeren dat ze voldoen aan de hoge normen die Tesco heeft gesteld. NSF en GlobalG.A.P. zijn de officiële onafhankelijke instanties die de Nurture-regeling namens Tesco uitvoeren. Zij beheren het telerregistratie- en certificeringsproces.

Ondersteuning

Mocht je als bedrijf willen leveren aan Tesco, is het van belang om te voldoen aan de Tesco`s Food Manufacturing Standard. Voor meer informatie over dit onderwerp kan je contact met ons opnemen.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Wat is een contextanalyse en stakeholderanalyse?

Sinds januari 2020 moet je als bedrijf met een FSSC 22000 certificering gaan voldoen aan de nieuwe versie. Een belangrijke vernieuwing is de toevoeging van de nieuwe ISO-22000 norm versie 2018. Hierin...
12 Mei 2020
AGF-afdeling-Jumbo

Jumbo: ‘Sensory begrijpt onze business’

Jumbo laat haar smaakonderzoeken uitvoeren door Sensory, onderdeel van Normec Foodcare. “Sensory begrijpt de business waar we in zitten”, zegt Johan Hulleman, manager kwaliteit bij Jumbo. “Ze zi...
13 Mei 2020
cupcakes

Welke voedselinformatie is verplicht op een webshop?

Het online bestellen van producten is erg populair bij consumenten. Ook levensmiddelen worden steeds meer online aangeboden. Maar welke informatie moet je verplicht vermelden op jouw webshop? En waar ...
13 Mei 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu