header oranje fruit en groenten

We brengen exact de verbetermogelijkheden in kaart

11 Januari 2021 | Gemiddelde leestijd: 5 min
Dit bericht is 459 keer bekeken

Voor Sensory, onderdeel van Normec Foodcare, is een consumentenonderzoek meer dan alleen een rapport. Het is een tool waarmee producenten de concurrentie een stap voor kunnen blijven. Hoe werkt dit? En wat doet Sensory om haar dienstenpakket naar een nog hoger plan te brengen? Een interview met business unit manager Renée Klinkert en commercieel manager Lara van den Boorn van Normec Foodcare.

Welke trends zien de specialisten van Sensory? “We zien vooral dat klanten het belang zijn gaan inzien van het continu testen van hun producten in een jaarprogramma. In een jaarprogramma kun je goed monitoren hoe je producten beoordeeld worden door de consument en waar je staat ten opzichte van de concurrentie. Hebben jouw producten nog steeds de voorkeur? Of heeft de concurrent zijn producten verbeterd waardoor de voorkeur van consumenten aan het verschuiven is? Het is belangrijk om dat continu te monitoren, omdat ook de concurrentie niet stilzit. We zien dat fabrikanten die geen jaarprogramma hebben ongemerkt langzaam wegzakken in de resultaten en dat zij op de lange termijn de boot missen. ”

Penalty-analyse

Het jaarprogramma is vaak een onderdeel van een verbeter-traject. “Met onze penalty-analyses brengen we precies in kaart welke aspecten er geoptimaliseerd moeten worden om tot een hoger algemeen oordeel te komen. Dat kan bijvoorbeeld de mate van zoetheid of krokantheid zijn. De resultaten, inclusief de penalty-analyse, worden visueel gepresenteerd in een heldere rapportage. Zo zien onze klanten precies wat ze het beste als eerste kunnen verbeteren om hoger te scoren.” De zogeheten penalty-analyses worden bovendien veel ingezet bij receptaanpassingen. “We zien dat fabrikanten er veel aan doen om hun producten gezonder te maken. Ze investeren bijvoorbeeld in zout- of suikerreductie. We hebben hier onlangs een whitepaper over uitgebracht. Deze is te downloaden op onze website. Maar de trend die we zien, is breder dan dat. We zien bijvoorbeeld ook dat fabrikanten de porties verkleinen of de voorlichting op de verpakking aanpassen. De invloed van aanpassingen aan je product, zoals bijvoorbeeld verpakking en/of concept, kun je via een consumentenonderzoek in kaart brengen. Zo zie je exact welke invloed een aanpassing heeft op de beleving van de consument. Het laat zien op welke vlakken je met deze aanpassingen op de goede weg zit en op welke aspecten je nog iets kunt verbeteren.”

Kwaliteitsmonitor

De komende tijd gaat Normec Foodcare dit dienstenpakket verder uitbreiden. “We meten nu alleen de beleving van de consument. Het is ook mogelijk om hier aanvullende kwaliteitsmetingen aan toe te voegen. Met die metingen stellen we vast hoe hoog de kwaliteit is van de producten die in de supermarkt liggen. Dus: hoe vers is het groente en fruit dat in de schappen ligt? Hoe krokant is de chips nog? En wat is het verschil in leeftijd tussen belegen kazen in het schap?” Om deze metingen te doen, heeft Normec Foodcare het bedrijf Innovative Fresh overgenomen. “Dit bedrijf is gespecialiseerd in het meten van de kwaliteit van supermarktproducten. Het is belangrijk om dit te doen, want de meeste producten hebben een perfecte kwaliteit als ze de fabriek verlaten. Maar die kwaliteit kan lager zijn als de producten na een logistiek proces in het schap liggen. Hoeveel koekjes zijn er dan nog heel? Hoeveel chips is er dan verkruimeld? En wat is de exacte leeftijd van de belegen kaas? Door dat soort aspecten te meten, krijg je een goed beeld van de kwaliteit die de consument ervaart en de aspecten waarop het product verbeterd kan worden.” Het bijzondere aan deze overname is dat Normec Foodcare nu beide diensten kan aanbieden in één pakket. “We maken in opdracht van retailers een combinatieprogramma. In dit programma bereiden we het sensorische onderzoek uit met ‘de kwaliteitsmonitor’. Dit zijn metingen door de ogen van de consument. Door deze diensten in een pakket aan te bieden, krijgen onze klanten in één rapportage de productkwaliteit inzichtelijk.”

Stip horizon

Dit combinatiepakket past goed binnen de grotere visie waar Normec Foodcare als geheel voor staat. “Binnen Normec Foodcare kijken we continu hoe onze diensten elkaar nog beter kunnen versterken. We doen dit op verschillende vlakken. Zo gaan we bijvoorbeeld onze rapporten digitaal aanleveren in ons QA-systeem Normec Foodcare Online. Dit geeft de klanten van Normec Foodcare een beter overzicht. Je moet het zien als een digitale omgeving waar per klant alle rapportages en testresultaten overzichtelijk worden opgeslagen. We werken er naartoe dat we steeds meer diensten van Normec Foodcare op een krachtige manier met elkaar gaan combineren. Zo zouden we ons kunnen voorstellen dat het veel voordelen heeft om de resultaten van sensorisch onderzoek samen te brengen met de specificatiemodule van Normec Foodcare Online. Dat is nu nog toekomstmuziek. In de toekomst zullen het combineren maar zeker ook het maken van eigen trendanalyses in de portal waardevolle inzichten geven. Op die manier vergroten wij ons dienstenniveau. Daardoor kunnen we in de toekomst nog beter met onze klanten meedenken en bieden we meer dan we nu al doen met onze afzonderlijke diensten.”

Bron: VMT

lara-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

lara-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

lara-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief