• Nederlands
    • Engels
    • Duits

Verdachte aangehouden voor vermoedelijke fraude met export van dierlijke bijproducten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maandag 8 juli een aanhouding verricht. De persoon wordt verdacht van het in strijd met de regelgeving exporteren van dierlijke eiwitten van herkauwers naar Azië. Tevens wordt de persoon verdacht van het vervalsen van papieren om te doen lijken of de producten in Europa bleven.

De verdachte was vermoedelijk betrokken bij de export van dierlijke bijproducten. Het ging om een hoeveelheid van meer dan 400 ton dat in 18 containers naar Azië is vervoerd. Op papier deed hij lijken of de producten naar Bulgarije werden geëxporteerd. De strafbare feiten waarvan de man wordt verdacht zouden hebben gespeeld in de jaren 2017 en 2018.

De export van dierlijke eiwitten is aan strenge regels gebonden. De regels zijn er om te voorkomen dat dierziekten zoals BSE zich verder verspreiden. BSE is een hersenaandoening bij runderen die tevens in verband wordt gebracht met een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) bij de mens. Bij vCJD worden de hersenen van de mens aangetast. De variant van Creutzfeldt-Jakob kan worden veroorzaakt door het eten van vlees van met BSE besmette koeien. Om te voorkomen dat koeien besmet raken, mogen er geen dierlijke eiwitten van herkauwers in veevoeder worden verwerkt of in mest dat over akkers wordt uitgereden. De dierlijke eiwitten mogen ook niet geëxporteerd worden omdat er zicht moet blijven op de verantwoorde verwerking.

Normec Foodcare onderzoek boxarrow-up

Datum

16-07-2019

Categorie

Nieuws | Foodtrust

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten