header oranje fruit en groenten

Kwaliteitszorg vraagt om multidisciplinaire aanpak

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 413 keer bekeken

Kwaliteitsmanagement stond ooit onderaan in het organogram van een levensmiddelenproducent. “Maar de kwaliteitsmanager schuift steeds verder op naar boven en zou wat Normec Foodcare betreft in een onafhankelijke staffunctie moeten zitten”, vertelt Roger Nass.

Soms vallen kwaliteitsmanagers in de lijn nog onder de productieleider, zegt Roger Nass, directeur sales en marketing bij Normec Foodcare. “In kleinere bedrijven zie je dit vaak. Daar moet de kwaliteitscultuur omgebouwd worden. Er is een stevige kwaliteitsmanager nodig die de directie ervan kan overtuigen dat kwaliteit en voedselveiligheid geen extra kostenpost zijn, maar dringende noodzaak.” Onlangs is N&S Quality onderdeel geworden van Normec Foodcare. De consultants van beide bedrijven leveren maatwerk als het gaat om advies bij kleine en grotere voedingsmiddelenproducenten en daarbij vullen ze elkaar goed aan.

Eigenaarschap

Gerben Ballast, directeur bij N&S Quality praat verder over het belang dat organisaties geven aan voedselveiligheid: “Bij grotere bedrijven zijn kwaliteit en voedselveiligheid de laatste jaren veel meer ingebed in de organisatie. Dit werd enerzijds opgelegd door de strenge eisen van retailorganisaties, anderzijds zijn de belangen ook substantieel groter. Daarom zie je bij grote organisaties soms dat de interne normen strenger zijn dan de externe normen en dat kwaliteitsmanagers rechtstreeks rapporteren aan de directie. Kwaliteitsissues zijn in dat soort bedrijven al opgepakt in de productie, je ziet echt eigenaarschap bij de operators.”

Begeleiding

Het is belangrijk om productiebedrijven die nog niet zover zijn, te ondersteunen bij de complexe voedselveiligheidsvraagstukken van tegenwoordig. Nass: “Vaak is een multidisciplinaire aanpak het effectiefst. Normec Foodcare heeft alle disciplines van voedselveiligheid, voedselkwaliteit en smaakonderzoek in huis en kan op die manier organisaties zeer goed ondersteunen, omdat maar met één partner hoeft te worden afgesproken. Vervolgens is het vooral belangrijk dat door het hele bedrijf heen mensen zich bewust worden van het belang van opgestelde procedures. Procedures zijn mooi op papier, maar toch zien wij toiletten bij productiebedrijven waar geen handen worden gewassen en productielijnen waar men gewoon sieraden om heeft. Het trainen van productiemedewerkers kan helpen bij de bewustwording.” Ballast vult aan: “Wij hebben ook de expertise in huis om organisaties te begeleiden bij het inventariseren wat op welk moment, door wie en hoe vaak gemeten, getest of bemonsterd moet worden. Uiteraard kunnen monsters naar onze eigen laboratoria gestuurd worden voor de benodigde analyses.”

Directieniveau

Nass: “Wij zijn onlangs door de CEO van een grote levensmiddelenproducent uitgenodigd om aan te schuiven in een overleg over kwaliteit en voedselveiligheid. Niet alleen de kwaliteitsmanager, maar ook directieleden zitten daarbij en een groep van onze senior consultants. Aan ons is gevraagd of wij een nulmeting willen doen en ze willen begeleiden bij zaken als: ‘Hoe inventariseer je risico’s’. Hier zie je dat de directie echt gaat participeren in het kwaliteitsmanagement. Op deze manier wordt er door het hele bedrijf, over meerdere lagen, awareness gecreëerd. Dat is een goede ontwikkeling die wij ook als een must en als trend voor de toekomst zien.”Bron: VMT

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief